Atatürk'ün Malatya'ya Gelişinin 93. Yılını Anma Töreni

Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Fevzipaşa-Malatya demiryolu hattının hizmete açılışı nedeniyle 13 Şubat 1931'de şehrimizi şereflendirmesinin 93. YıldönümüAtatürk Anıtı önünde törenle anıldı.

Atatürk'ün Malatya'ya gelişinin 93.yıldönümü anma törenineVali Ersin Yazıcı, 2.Ordu Kurmay Başkanı ve Garnizon Komutanı Tümg. Tuncay Altuğ,7. Anajet Üs Komutanı Hv. Plt. Alb. Zeki Koltukoğlu,Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Cumhuriyet Başsavcısı Ömer Mete, Vali Yardımcısı Reşit Özer Özdemir, Vali Yardımcısı Bilal Basrı,Vali Yardımcısı Talat Tabur, Battalgazi Kaymakamı Erkan Savar, Yeşilyurt Kaymakamı Kutsal Baytak, İl Emniyet Müdürü Arif Çankal, İl Jandarma Komutanı J. Kd. Alb. Ercan Altın ve İnönü Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Abdulkadir Baharçiçek, Stk temsilcileri ve öğrenciler katıldı.
Atatürk'ün Malatya'ya gelişinin 93.yıldönümü anma töreni; Vali Ersin Yazıcı tarafından çelenk sunulması ile başladı.Çelenklerin sunulmasının, saygı duruşuna müteakip askeri bando eşliğinde öğrenciler ve törende hazır bulunanlar tarafından İstiklâlMarşı'nın okunmasının ardından Büyükşehir Belediye BaşkanıSelahattin Gürkan,şeref defterini yazarak imzaladı.
Vali Yazıcı ve protokol üyeleri, Malatya 100. Yıl İl Halk Kütüphanesinde"Malatya ve Atatürk" konulu resim sergisi veanma programına katıldılar.
Vali Ersin Yazıcı anma töreninde yaptığı konuşmada,“Kıymetli hazirûn, saygıdeğer Malatyalılar, Atatürk'ün 93 yıl önce Malatya'yayaptığı ziyarete vesile olan durum, demiryolu ağının Malatya'ya ulaştırılması olmuştur. 13 Şubat 1931 tarihinde Malatya'nın kadirşinas insanı hem Atatürk'ü ağırlamış hem de demiryoluyla ilk kez tanışmıştır.
“Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün kazanmış olduğu zaferlerin önemini, nice cansiperane mücadeleler neticesinde kurulan Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin inkişafı adına yapılan inkılâpları, vatan ve millete vakfedilmiş bir ömrün en zarif tezahürlerini,aziz Atatürk'ün Anadolu'nun çok büyük bir bölümünü kapsayan yurt gezileri çerçevesinde değerlendirmek gerekir.
Demiryolu ağına son derece kıymet veren Atatürk, demiryollarının memleket için toptan ve tüfekten daha mühim bir unsur olduğunu vurgulamış, "Türk Milleti'nin servet, refah, medeniyet yollarında yürümesi ve Türkiye'de iktisat hayatının yüksek inkişafları bu demir yollarda olacaktır" ifadesinde bulunmuştur. Gazi Mustafa Kemal Atatürk bu ziyareti kapsamında, bugün Atatürk Evi Müzesi olarak varlığını idame ettiren dönemin Türk Ocağı binasında halk temsilcilerini kabul etmiş, onlarla Malatya'nın üretim, ihracat ve genel iktisadi faaliyetleri hakkında istişarede bulunmuş, ilin eğitimine ve Millet Mekteplerine dair Vali ve Milli Eğitim Müdüründen bilgiler almıştır. 13 Şubat akşamını Malatya'da geçiren Gazi, ertesi gün yine trenle Malatya'dan ayrılmıştır. 13 Şubat tarihi bu sebeple Malatya için bu kadar anlamlı ve önemli bir gündür.
6 Şubat'ta yaşanan Kahramanmaraş merkezli depremlerde;11 ilimizle birlikte Malatya'mızda büyük bir yıkıma uğramış, Atamızın “önemli ve feyizli şehir'' diye tanımladığı Malatya'mızı tekrar ayağa kaldırmak, depremin yaralarını sarmak için devletimizin tüm kurumlarıyla birlikte Türkiye yüzyılına yakışır bir şekilde imar ve ihya etmek için var gücümüzle çalışmaya devam ediyoruz.Bizde Atatürk'ün “Millete efendilik etmek yoktur, hizmet etmek vardır, bu millete hizmet eden onun efendisi olur” düsturu ile hızla çalışıyoruz. İnsanımızı yüceltmek, adaleti sağlamak, mutlu ve huzurlu kılmak için var gücümüzle gayret ediyoruz.
Bu duygu ve düşüncelerle Cumhuriyetimizin banisi Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü saygı, minnet ve şükran duygularımla yâd ediyor, O'na ve kahraman silah arkadaşlarına, geçmişten günümüzebedenini ve ruhunu bu kutlu topraklara ve aziz milletimize adayan aziz şehitlerimize ve ebediyete intikal eden şanlı gazilerimize, Yüce Allah'tan rahmet diliyor, Malatyalı vatandaşlarımıza en içten sevgi ve saygılarımı sunuyorum.” dedi.
Malatya Lisesi öğrencilerinden Belinay İrem Özdemir'in ve Mustafa Avcı'nın şiirini okuması ve Battalgazi Mehmet Ali Aydınlar Fen Lisesi Tarih Öğretmeni Eren Baydur' un Atatürk'ün Malatya'ya gelişini konu edinen “Malatya ve Atatürk” konulu sunumunu yapmasıyla program sona erdi.

Bülten

Bakmadan Geçme