Asrın Felaketinin Etkileri ve Olası Depremlerin Sonuçları Konferansta Değerlendirildi
Asrın Felaketinin Etkileri ve Olası Depremlerin Sonuçları Konferansta Değerlendirildi
Asrın felaketi olarak tarihe geçen, Kahramanmaraş merkezli ve 11 ilimizi etkileyen 6 Şubat depremlerinin yıldönümünde yaşanan acıları ve kayıplarımızı unutmamak, onları yad etmek amacıyla anma programı düzenlendi.
6 Şubat depremlerinde hayatlarını kaybeden vatandaşlarımız ve şehitlerimizin manevi huzurunda saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan programa Ahmediye Camii Müezzini Sayın Mehmet Obuz'un aziz şehitlerimizin ruhlarına ithafen Kur'an-ı Kerim tilaveti ve dua ile devam edildi.
Anma programı, İl Milli Eğitim Müdürlüğü Özel Büro personelleri tarafından hazırlanarak Müzik öğretmenleri tarafından seslendirilen ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü Özel Büro Müzik Öğretmeni Sayın Mustafa Volkan Gürer tarafından yönetilen oratoryo ile devam etti. Oratoryo sunumunun ardından İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alper İlki, 'Deprem Kayıplarının Azaltılmasına Yönelik Yeni Yaklaşımlar' temalı konferansını gerçekleştirdi.
Prof. Dr. Alper İlki konuşmalarına, 6 Şubat 2023 yılında Kahramanmaraş merkezli yaşanan depremlere dair genel bilgiler vererek başladı. Türkiye nüfusunun yaklaşık olarak yarısının 2000 yılı ve öncesinde inşa edilen yapılarda ikamet ettiğini belirten Prof. Dr. Alper İlki, Türkiye'de yapı sistem dağılımlarına dair bilgilendirmelerde bulundu. Malatya'da yapı hasar dağılımı, yapım yılı ve yapım kalitelerine ilişkin bilgiler vererek, İstanbul'da 15 milyondan fazla nüfus bulunduğunu ve 1.17 milyon yapı stoğu ve bu stoğun 2000 öncesi döneme ait olduğunu belirtti.
Hızlı Performans Değerlendirme Yöntemi (PERA) ile deprem hasarı karşılaştırması yapan Prof. Dr. Alper İlki, İstanbul örneğinde yaklaşık 25000 binanın incelendiğini belirtti. Farklı performans hedefleri, stratejileri ve deprem talebine karşılık müdahale edilmesi gereken bina sayılarını dinleyicilerle paylaştı. Güçlendirme ve deprem sonrası onarım maliyetleri hakkında bilgiler veren Prof. Dr. Alper İlki, mevcut yapıların karbon lifli kompozitler ile güçlendirilmesine yönelik tam ölçekli bina deneyleri konusuyla konuşmalarına devam etti. Prof. Dr. Alper İlki yeni yapılar için çözüm önerilerinde bulunarak, yıkılan inşaatlardan çıkan molozların ve yeni inşaatların yapılmasında kullanılan malzemelerin ortaya çıkaracağı çevresel etkilere dair önemli hususlara değindi.
Prof. Dr. Alper İlki konuşmalarında, TÜBİTAK-2566 Çin İkili İşbirliği Programı ile 'Deprem Sonrası Beton Yapıların İnşaat ve Yıkım Atıklarının Geri Dönüştürülmesi için Çok Ölçekli ve Çok Fonksiyonlu Ünite Tabanlı Teknikler' konulu ve TÜBİTAK-1001 UDAP ile 'İnşaat ve Yıkıntı Atıklarının Döngüsel Ekonomi Kapsamında Kullanımının Tekno-Ekonomik ve Çevresel Açıdan Uygulanabilirliğinin Araştırılması' konulu projelerinin devam ettiğini belirtti.
6 Şubat 2023 depremlerinde yaşanan şiddetli sarsıntılarla pek çok yerde yapıların hasar görmesinin normal olduğuna ve yönetmeliklere uygun tasarlanan binaların yıkılmadığına dikkat çeken Prof. Dr. Alper İlki, İstanbul'da çok sayıda yüksek riskli bina olduğunun ve önlem alınmadığı takdirde büyük kayıpların yaşanacağını belirtti. Prof. Dr. Alper İlki, mevcut yapılarda doğru ve zamanında müdahale için hızlı, ekonomik ve güvenilir yöntemlere ve yeni yapılarda ise daha iyi mühendislik ve denetim, arttırılmış performans hedefi, hızlı normale dönüş gibi hususların dikkate alınmasını gerektiğinin altını çizerek konuşmalarını sonlandırdı.
Anma programı Malatya Turgut Özal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Recep Bentli'nin İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alper İlki'ye teşekkürleri ve ardından gerçekleşen soru-cevap ile sona erdi.