Arapgir Belediye Başkanı Cömertoğlu İle Söyleşi

TARİHİMİZE SAHİP ÇIKIYORUZ

Arapgir Belediyesi; sosyal, ekonomik ve kültürel açıdan canlanma yaratarak, tarih ve kültür mirasının koruması konusunda Başkan Haluk CÖMERTOĞLU'nun kararlı çalışmalarıyla yeniden ayağa kaldırılmış durumda. Arapgir Belediyesi özelikle Mor Reyhan çalıştayı ile Türkiye Gündemine oturmuş adını sıkça bütün kamuoyuna duyurmuştur.

CÖMERTOĞLU “ İlçemizi halkımıza yakışır biçimde geliştirmek, çocuğundan, gencine, gencinden, yaşlısına herkesin yüzünün güldüğü bir kent oluşturmak, daha da önemlisi güzel kentimize modern bir kimlik kazandırmak adına göreve başladığımız günden bu yana ortaya koyduğumuz hizmet ve yatırımlarla Arapgir'de gözle görülür bir değişim ve gelişime imza attık. Bu gelişim ve değişimin süreklilik kazanması ve yaşam standartlarının daha üst seviyelere çıkarılması noktasında yürüttüğümüz çalışmalarımız artarak devam edecek ve Arapgir hak ettiği yerlere gelecektir.”

Başkan Haluk CÖMERTOĞLU'nun coşkusu, neşesi, mütevazı, samimiyet ve çalışkan kişiliği ile Arapgir'e canlılık veriyor. Arapgir Belediye Başkanı Haluk CÖMERTOĞLU'nun Gazetemize yapmış olduğu bu çok özel açıklamaları siz değerli okurlarımız için haber yaptık.

Sizi Tanıyabilir miyiz?

Haluk CÖMERTOĞLU: İlk, orta ve lise tahsilimi Arapgir' de tamamladıktan sonra 1988 yılında Erzurum Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Birimler Fakültesi İşletme bölümünden mezun oldum. 2013-2015 yıllar arasında İnönü Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Anabilim dalında Yüksek Lisans eğitimini tamamladım. 2009 yılına kadar kendi kurduğum işyerimde ticari faaliyetlerde bulundum. 1999-2004 yılları arasında Belediye Meclis Üyeliği görevinde bulundum. 2009 ve 2014 yıllarında yapılan Mahalli İdareler Genel Seçimlerinde iki dönem Arapgir Belediye Başkanlığına seçildim. Halen bu görevime devam etmekteyim. Evli ve 4 çocuk babasıyım.

Arapgir'in Tarihi Hakkında Biraz Bilgi Verirmisiniz?

Haluk CÖMEROĞLU: Köklü bir geçmişe sahip olan Arapgir İlçesi, mazisi tarihin derinliklerine ve milattan öncelere kadar uzanır ve bu sebeple de çeşitli uygarlıklara sahne olmuştur. Malazgirt savaşından sonra Malatya ve yöresini feth eden Osmanlıların egemenliğine girer ve Sivas Eyaleti' nin yedi sancağından birisi olur. 1834' de Diyarbakır'a, 1874' de Elazığ' a bağlanan Arapgir' de 1888 yılında Belediye kurulmuş ve İlçe olmuştur. Cumhuriyet Döneminde 1927 yılında Malatya İline bağlanarak İlçe yapılır ve günümüze kadar ilçe merkezi olarak varlığını sürdürmüştür.

Tarih boyunca yörede hüküm sürmüş çeşitli medeniyetlerin izlerini önemli eserlerle bağrında yaşatmaktadır. Yüz yıllara meydan okuyan bu değerli yapıların bu gün bir kısmı gerekli restorasyonlarla orijinal fonksiyonlarını sürdürmekte, bir kısmının varlıklarını koruyabilmesi için ise çalışmalar devem etmektedir.

Gerek coğrafi yapısı, gerekse bitki örtüsü bakımından Doğu' nun şirin bir ilçesi olan Arapgir, çevre ilçeler için merkezi bir konuma sahiptir. Okul sayısının fazlalığı, Devlet Hastanesinin olması, çevre ilçe ve bağlı köylerin yol güzergahında

bulunması ve alış veriş merkezi olması nedeniyle ilçede bir hareketlik söz konusudur.

İlçede büyük ölçekli sanayi tesisleri bulunmamaktadır. Dağınık bir coğrafi yapıya sahip olan ilçemizde elverişli tarım alanı bulunmakta, dolayısı ile tarımcılık ta yok denecek kadar azdır. Halkın büyük bir kısmı kendi arazilerini ekip biçerek geçimlerini sağlamakta, esnaflarımız ise kendilerine ait işyerlerinde ancak kendi ailelerinin geçimlerini temin etmektedirler. Bu ekonomik ve sosyal gelişmenin doğal sonucu olarak da ilçeden büyük şehirlere göç başlamış ve bu olgu sürekli devam etmektedir. Arazinin kıt ve verimsiz oluşu okuma hevesini artırmış, hatta okuma hevesi sürekli göçün bir nedeni durumuna gelmiş, okulların bulunduğu kentlere göç başlamıştır.

Çalışkanlıkları ile ünlü İlçemizden göç edenler burada da boş durmamış, Askeri, ticaret, siyaset, sanat alanlarında söz sahibi olmayı başarmışlardır. İş dünyasında olduğu gibi Devletin her kademesinde üst düzey bir Arapgir' liyi görmek mümkündür. Hizmet için ülkenin birkaç yerinde kalmakla yetinmeyip, yurt geneline dağılarak gerek özel ve gerekse kamusal alanlarda hizmet vermektedirler.

Arapgir' lilerin en büyük özelliklerinden birisi de biri birlerine aşırı bağlılıklarıdır. Gurbetteki Arapgirli' ler sıla ile olan irtibatlarını hiçbir zaman kesmemişler. Memleket sevdasıyla yanıp tutuşmakta, bu özlemlerini de yılda bir kez de olsa ilçeyi ziyaret ederek gidermektedirler. Arapgir' lilerin en büyük özelliklerinden birisi de hizmette birbirleriyle yarışır olmalarıdır. Bu hemşerilerimiz maddi ve manevi yardımlarını hiç eksik etmemiş, İlçede yapılan Okul, cami, öğrenci yurdu, köprü, sağlık evi gibi yatırımların büyük bir bölümünü tamamen yada kısmen karşılamışlardır.

Mor Reyhan Projesi Hangi Aşamada?

ARAPGİR MOR REYHANI MARKALAŞMA YOLUNDA

Haluk CÖMERTOĞLU: Gıda Perakendecileri Derneği tarafından, düzenlenen '4. Ortak Gelişim Tüketici Odaklı Tedarikçi ve Perakendeciliği Verimliliği Kongresinde Arapgir mor reyhan çayı ve yöresel ürünleri tanıtıldı. İstanbul Gıda Perakendecileri Derneği tarafından bu yıl, 4.'sü düzenlenen kongreye Malatya'dan Arapgir Belediyesi iştiraki olan Ar-Te yapı adına Belediye Başkanı Haluk Cömertoğlu ve Arge Proje Müdürü Haluk Şener katıldı. Arapgir mor reyhan çayı ve yöresel ürünlerin pazarlanması ve tanıtımı için Arapgir Belediyesinin de katılarak stant açtığı 4'üncü Ortak Gelişim Tüketici Odaklı Tedarikçi ve Perakendeciliği Verimliliği Kongresinde Arapgir mor reyhan çayı ve yöresel ürünleri büyük ilgi gördü. Tarım Bakanlığının yüksek ürünler kategorisinde desteklediği bir projemiz olan mor reyhan projemiz ile bir Türkiye ürünü geliştirdik. Herkesin gittiği her yere götürebileceği

perakende fiyatı 7,5 TL toptan fiyatı 5 TL olan poşet çaylarda en üst standartlara sahip mor reyhan çayı günde 20 adet tüketilse dahi zarar vermeyen aksine fayda sağlayan bir çay çeşididir. Bu günde Arapgir Mor Reyhanı katma değeri yüksek ürün haline getirilerek markalaşma yolunda önemli bir adım atılmış oldu. Birçok market zincirinin üst düzey yetkilileri ile görüşerek bilgi alış verişinde bulunduk. Büyük bir organizasyon ve yıllık 140 milyar büyüklükteki bir döngü. İnşallah biz de bu sofrada olmak için ürettiklerimizi en iyi teklifle yaygın ağı bulunan zincir perakendeci mağazalarla birlikte işlerimizi yerelden ulusala, kırsal kalkınma modelimizi taşıyacağız.

Ankara Malatya Tanıtım Günleri Nasıl Geçti?

ANKARA MALATYA TANITIM GÜNLERİNDE ARAPGİR İLÇESİ STANDI BÜYÜK İLGİ GÖRDÜ.

Haluk CÖMERTOĞLU: 12-15 Ekim tarihleri arasında Ankara Atatürk Kültür Merkezinde düzenlenen Malatya Tanıtım Günlerinde Arapgir ilçesi standı ziyaretçi akınına uğradı. Arapgir İlçe standımızı Bakanlarımız Fatma Betül Sayan, Bülent Tüfenkçi, Milletvekilleri Öznur Çalık, Veli Ağbaba, Valimiz Ali Kaban, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, İl Başkanı Hakan Kahtalı, İ.Ü. Rektörü Ahmet Kızılay, İlçelerin Kaymakam ve Belediye Başkanları, Ankara' da görev yapan bürokratlarımız, geçmiş dönem Valilerimizden Yılmaz Ergün, Ulvi Saran, Kaymakamlarımızdan Hikmet Aydın, Engin Aksakal, Belediye Başkanımız Mustafa Namık Güzeler, STK Temsilcileri ve Arapgir'li çok sayıda hemşerimiz ziyaretleriyle bizleri onurlandırdılar. Misafirlerimize ilçemizin marka ürünü olan köhnü üzümü, reyhan çayı ve reyhan suyu ile yöresel ürünlerimizden ikram ettik. Tüm ziyaretçilerimiz butik ürünümüz olan Reyhan çayı ile reyhan suyuna aşırı derecede ilgi gösterdiler. Ayrıca Arapgir musiki ekibinin gün boyunca yaptığı müzik ziyafeti fuar alanının ilgi odağı oldu. İlçemizin tanıtımı için büyük önem arz eden Ankara Malatya Tanıtım Günlerinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.

Tarihi Kentler Birliği Hangi Projenize Ödül Verdi?

TARİHİ KENTLER BİRLİĞİNDEN BELEDİYEMİZE ÖDÜL VERİLDİ

Haluk CÖMERTOĞLU: Tarihi Kentler Birliği tarafından düzenlenen 2016 yılı Tarihi ve Kültürel Mirası Koruma Proje ve Uygulamalarını Özendirme Yarışması sonuçları, 24.08.2017 tarihinde Şerifler Yalısında gerçekleştirilen jüri toplantısıyla belirlendi.

69 belediyenin, 82 uygulama ve 61 proje dalında toplam 143 proje ile başvurduğu yarışma sonunda İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Restorasyon Bölüm Başkanı Hemşerimiz Prof. Dr. Kemal Kutgün EYÜPGİLLER yürütücülüğünde Yüksek Mimar

Oytun KASAPGİL' in hazırlamış olduğu Elmasik Hamamının Restorasyon Projesi ile katıldığı yarışmada, proje dalında belediyemiz ödüle layık görüldü.

Jüri açıklamasında ise şu ifadelere yer verildi; Arapgir Belediyesi; sosyal, ekonomik ve kültürel açıdan canlanma yaratarak, tarih ve kültür mirasının koruması konusunda değerli katkılarından ve başarılı çalışmalarından dolayı Başarı Ödülüne layık görülmüştür.

Tarihi Kentler Birliği tarafından geçmiş yıllarda Çarşı Hamamı ve Seher Atmaca Konağının projelendirilmesi için nakdi yardımı yapılmıştı. 2012 yılında da Çarşı Hamamı Rölöve Restorasyon projesi ile TKB Tarafından belediyemize proje dalında ödül verilmişti.

Geçmiş olsun dileklerimizi ileterek Sağlık Durumunuz Nasıl?

Haluk CÖMERTOĞLU: Çok teşekkür ederim. Allah sağlığı da hastalığı da imtihan için vermiş. Varlığı, yokluğu, gençliği ve ihtiyarlığı da imtihan için vermiş biz buna inanan insanlarız. Dolayısıyla öf dediğimiz bir durum olmadı. Şuanda sağlık durumum en son aldığımız tedavilerden sonra iyileşmiş durumdayım. İşimin başındayım. Çalışıyoruz ama ömrün garantisi, hayatın garantisi ve hiçbir şeyin garantisi yok. Garanti olan iman ve icraattır. Halkımıza daha iyi hizmetler verebilmek için uğraşıyoruz.

BİTEN VE DEVAM EDEN PROJELERİNİZ NELERDİR?

HER ŞEY HALKIMIZ İÇİN

Haluk CÖMERTOĞLU: 2017 yılı projelerimiz ciddi projelerimizdir. Önemli ölçüde bu projelerimizi gerçekleştiriyoruz. Özellikle biz bu yılı tanıtıma ayırdık. Tanıtım ve icraat yılımızdı diyebiliriz. Müze çalışmalarımız devam ediyor. 12 müzeden 4 tanesini aktif bir şekilde önümüzdeki yıl tamamen ayağa kaldırıyoruz. Özellikle Malatyanın tarım ve tarıma dayalı kültürü ile hayvan ve hayvancılığa dayalı kültürü ve ürünleri konusunda tarım müzesi ve tarım ve hayvancılık müzesi açmaya yeltendik. Bu arada Arapgir su medeniyeti yeridir. Bununla ilgili 3 tane önemli yapımızı bir arada onarıyoruz. Küçükçarşı köprümüzü onardık. Hamam müzesi olarak tarihi Elmasik hamamının bu sene projesini yapıyoruz. Üstünde de su değirmenimiz var. 75 Değirmenden en faal olan değirmenimiz. Bunu da değirmen müzesi olarak hayatın içine katmak istiyoruz.

Yine çok büyük bir projemiz vardı. DAP kalkınma Bakanlığı tarafından desteklendi. İhalesini de geçen günlerde yaptık. İnşallah önümüzdeki günlerde de yer teslimi yapacağız. Yaklaşık 2.5 Milyonla gerçekleşecek bir proje. Yukarı Fırat'ın merkezinde destinasyon gurubunu oluşturuyoruz. Beş il sekiz ilçe bir arda projemiz devam ediyor. Bununda ortak bir mutfak ve musiki merkezi olarak kaçkaroğlu konağında temsil edilmesini istiyoruz. Orda barınma yerleri yapıyoruz. 400 kişilik yirmi odalı büyük bir otel bir arena tipi sahnesi olan yazlık bir salon yapıyoruz. Burda gastronomi anlamında 120 yemeğin icra edileceği bir mutfak yapıyoruz. Uygulama alanı yapıyoruz. Konağımızı da restore ettik. Burayı da mutfak müzesi yapıyoruz. Butik işletmeler ve oturma yerleri olacak. Bu şuanda rayına girdi. Yine seher atmaca konağının restorasyonuna yönelik 2017 yılında hedefimiz vardı. Restorasyon çalışmaları

başlamış ve devam ediyor. Önümüzdeki yıl yaşam müzesine dönüşüyor. Emiroğlu konağında bu süreçte tarih anlatım müzesi ve tarih parkı yapıyoruz. Emiroğlu konağı 71 tarih müzesi ve tarih parkı uygulamamız devam ediyor. Bu çok büyük bir projemiz olup tüm hızıyla çalışmamız devam ediyor. Yerel ürünlerle ilgili ciddi çalışmalarımız var. Reyhan çalıştayı ve Reyhan yılı ilan etmiştik. Bu projelerde önemli ölçüde başarılı olduk. Reyhanla ilgili çalışmalarımız 8 yıldır devam ediyor. Reyhanı katma değeri yüksek ürün haline getirilerek markalaşma yolunda önemli bir adım atılmış oldu. Üniversitesi Gıda Mühendislik ve Eczalık Bölümlerinde bu projemiz devam ediyor. Bu projelerimiz ürüne dönüştü. 10 tane reyhanda ürün ortaya çıkıyor. Türkiye'de Mor reyhan sadece Arapgir'de yetişiyor. Mor reyhan ürünleri reyhan çayı, reyhan şerbeti, reyhan aroması, pekmez ve kozmetik ürünlerinde başlayıp 10 tane ürüne dönüşüyor. Bu projemizde çok iyi bir şeklide yoluna devam ediyor. Şuan ticari ürün olarak herkes rafında alıp satabileceği ve hediye edebileceği bir ürün haline geldi. Üzümle alakalı çalıştayımız devam ediyor. Üzüm ve üzümcülükle alakalı hammaddeye dönüştürme projemiz var. Bütün proje ve çalışmalarımız halkımzın daha güzel bir yaşam sağlaması adına ne yapmamız gerekiyorsa bizde onu yapıyoruz. Halen devam eden İlçemizin çehresini değiştirecek çok önemli projelerimiz var. Bu projelerimiz bütün hızıyla bitim aşamasına getirilip İlçe halkımızın hizmetine sunulacaktır. Arapgir halkı her şeyin en güzeline layıktır. Tüm hemşerilerime sevgi ve saygılarımı iletiyorum” dedi.

Haber : Erdal ÖZTÜRK

Bakmadan Geçme