Amerika Öğrenci Vizesi
Amerika öğrenci vizesi
Amerika'da geçerli bir eğitim görmek için Amerika'ya seyahat edecek olan kişiler Amerika öğrenci vizesi almaları gerekir. Amerika'ya seyahat yapacak kişilerin alması gereken vize türü Amerika öğrenci vizesi olan F1/ F2 vizelerine başvuru yapmaları gerekir. Amerika'da Üniversite eğitimi alacak öğrenciler, Amerikan vizesine I-20'de belirtilen kayıt tarihinin başlamasından 120 gün önce başvuru yapmaları gerekir. Amerika Öğrenci Vizesi başvurusu yapacak kişi ilk olarak, DS-160 formunu doldurmaları zorunludur. DS- 160 formu doldurulması esnasında size verilen ID numarasını not olarak almanız gerekir. ID numarasıyla öğrenci formu onaylanmadığı durumlarda emin olmadığı, kontrol etmek istediği yerler yeniden forma gönderilerek gözden geçirebilir. DS-160 formu vize başvurusunda bulunan kişi hakkında geniş bir bilgi edinmek ister. Amerika Konsolosluğu'nda yapılacak mülakat esnasında öğrenci eğitim planları hakkında geniş bir bilgi vermesi gerekir. Vize mülakatına gidilmeden önce bu formun onay verilen sayfanın çıktısı alınması gerekir.
Amerika öğrenci vizesi için başvuru yapacak kişi, üniversite tarafından düzenlenmiş olan SEVIS kaynaklı I-20 formunu doldurması gerekir. I-20 formu Amerika da bulunan üniversite, başvuruyu yapan öğrenciyi kabul ettiğine dair bir formdur. Bu I-20 form üzerinde üniversiteye ait bilgiler, öğrenciye ait bilgiler, öğrencinin yıllık yapacağı masraflar ve SEVIS bilgileri bulunmaktadır. Başvuruyu yapan öğrenci randevu tarihinde SEVIS ödeme makbuzunu yanında mutlaka bulundurması gerekir. SEVIS ücreti Amerika Konsolosluğu'na gidilmeden 3 gün önce yatırılması gerekir. SEVIS ücreti ödemeden önce, I-20 belgesini almanız gerekir. Çünkü ödeme sürecinde I-20 belgesinde yer alan ‘'sevis identificatıon number'' yazılı olması zorunludur. Öğrenci SEVIS ücretini ödedikten sonra sayfanın çıktısını alması gerekir. F1 öğrenci görüşmesinde SEVIS ücretinin ödendiğini gösteren sayfanın çıktısı Türkiye'de ki vize görüşmelerinde geçerli olsa bile Amerika'ya giriş yapılırken belgenin orjinali istenebilmektedir. Öğrenci Amerika sınırlarına çıkmak isterse SEVIS belgesi mutlaka yanında olması gerekir.
F1 Amerika öğrenci vizesi görüşmelerinde akademik not döküm belgesini öğrenci yanında bulundurması gerekir. F1 Amerika öğrenci vizesine başvuru yapan kişi, Amerika'da eğitim göreceği süre içerisinde masrafları karşılayacak maddi imkanı olduğunu Amerika Konsolosluğunda kanıtlaması istenecektir. Öğrencinin masraflarını karşılayacak sponsorun bilgileri Amerika öğrenci vizesine başvuru yapan kişinin dosyasında yer alması gerekir. Amerika'da bulunan bazı üniversiteler yabancı öğrencilere eğitim sürelerinde ne kadar bütçeye ihtiyaç duyacaklarını öğrenciye bildirir.
Vize mülakatı sırasında öğrenciye ait olan tam vukuatlı nüfus kayıt örneği de öğrencinin yanında bulunması zorunludur. Öğrenci vizesi başvurusunu yapan kişi, Amerika'da bulunan üniversiteden ABD Göçmenlik ve Vatandaşlık Bürosu USCIS tarafından onaylı olan üniversiteye kabul edildiğine dair formun Amerika Konsolosluğu yetkililerine ibraz etmesi gerekir.
F1, F2 Amerika Öğrenci Vizesi İçin Gerekli Belgeler
Başvuruyu yapan öğrenciye ait pasaport
Biyometrik fotoğraf 2 adet
Kişisel vize talep dilekçesi
DS 160 formu online doldurulması gerekir.
I-20 formu
I-539 formu
SEVİS I- 901 ödeme dekontu
Diploma ve transkript
GRE; SAT; TOEFL ve GMAT gibi dil yeterlilik puanlarının olduğu belgeler.
Amerika F1/F2 Öğrenci Vizesi Başvurusunda Dikkat Edilecek Hususlar
Üniversitenin göndermiş olduğu I-20 ile DS- 2021 formunda bulunan isim ile pasaporttaki isim aynı olması gerekir.
Öğrenci I-20 formunda belirtilen Üniversite başlama tarihinden 120 gün öncesinden, F1 Amerika vizesi başvurusunu yapabilmektedir.
Amerika F1 vizesi için başvuru yapan kişi evli ise, 21 yaşından küçük ve evli olmayan çocukları Amerika F2 vizesine başvuru yapabilirler.
14 yaşın üstünde olan başvuru sahipleri parmak izi ve mülakat için Amerika Konsolosluğu'na şahsen gitmeleri gerekir.
Amerika öğrenci vizesi inceleme ve olumlu olumsuz olma durumunu Amerika Konsolosluğu tarafından verilmektedir.