Amerika'da Gazetecilik
Amerika'da Gazetecilik kitabı ile Amerika da gazeteciliği, Amerika'daki gazeteciliğin uluslararası hacmi ve etkisini, tarihi olayları ve yeni medyanın etkisi ile çok hızlı değişip dönüşen
Amerika'da Gazetecilik kitabı ile Amerika da gazeteciliği, Amerika'daki gazeteciliğin uluslararası hacmi ve etkisini, tarihi olayları ve yeni medyanın etkisi ile çok hızlı değişip dönüşen Gazeteciliği günümüzdeki etkisini kaleme alan Atatürk Üniversitesi Gazetecilik Bölüm başkanı Prof.Dr. Hakan Temiztürk Gazeteciler Basın Birliği Derneği'ne açıklamalar da bulundu.
Erzurum'un Tortum ilçesinde dünyaya gelen Atatürk Üniversitesi İletişim Fakültesinde bölüm başkanı Prof. Dr. Hakan Temiztürk, Rize sağlık meslek lisesinden mezun oldu. Lisans Eğitimini Marmara Üniversitesini İletişim fakültesinde tamamlayan Temiztürk, İstanbul Üniversitesin'de Gazetecilik Anabilim dalında doktora eğitimi aldı. Temiztürk, Atatürk üniversitesinde Araştırma görevlisi olarak 2000 yılında başladığı görevine bölüm başkanı ve profesör olarak devam ederken gazetecilikle uğraşmayı ve bu alanda kitap yazmayı sevdiğini söyledi.
Marmara Üniversitesi'nde 1992 de mezun olduğunda memurluğa atandım diyen Temiztürk, “İstanbul'da sağlık kuruluşlarında hem çalışıp hem de okuyordum aynı zamanda gazetecilikte yaptım birkaç gazetede kısa çalışmalarım oldu Staj ve sonrası ‘yörünge haber dergisin' de yıllarca çalıştım” dedi.
Gazetecilik Merak ve Heves İsteğidir
Amerika'da Gazetecilik adlı kitabın yazarı olan Temiztürk, Derslerden hep gazetecilik heves merak isteğidir eğer hevesiniz merakınız yok ise gazetecilik zor gelir, gazeteciliğin para kazandıran bir meslek olmadığının ve eğer merakınız varsa bir şeyleri aydınlatmaya, bir şeyleri kamu adına sorgulamaya, olumsuzlukları gün yüzüne çıkartmaya ve bir metnin altında isminizi görmek sizi heyecanlandırıyorsa o zaman diğer zorlukları görmezden gelirsiniz. şeklinde konuştu.
Amerika da Gazetecilik kitabı ile oldukça okurların ilgisini çeken Hakan Temiztürk, bu kitabın özellikle bir hedef kitlesini seçerek yazmadığını ancak Amerika da Gazetecilik adlı kitabını Yüksek Lisansta ‘Dünya Basını' adlı derse kaynak olması adına yazdığını belirtti. Uluslararası ilişkilerde gazetecilik konularına ilgili olan Hakan Temiztürk, “Akademisyenim, gazeteciyim ama ben kendimi her daim bir gazeteci olarak ifade ediyorum” şeklinde açıklamada bulundu. Birçok yerde gazetecilik yaptığını belirten Temiztürk, “gazetecilik rejimleri, medya düzenleri ve uluslararası alanda gazeteciliğin oluşum süreçleri benim ilgimi çekiyor, bu İlgimi tatmin etmek, bu tür ilgilere cevap verebilmek adına bu kitabı çıkardım” şeklinde konuştu.
Amerika da Gazetecilik kitabının yanı sıra gazetecilik ile ilgili daha bir çok kitap yazan Hakan Temiztürk, bu kitabında daha çok Amerika'da gazetecilik de Türkiye'ye benzeyen taraflarını, Amerikan gazetecilik sektörünü, kimlerin ne yaptığını ve hangi konularda neler düşündüğü irdeleyerek, daha çok popüler yayınların ve yarı akademik bir dil şeklinde kitabını okurlarına sunuldu.
Her Okura Açık Bir Kitap
İngiliz'in yükselişi, Siyonizm'in batı tarafından büyük reabet görmesi, daha çok büyük ve gelişmiş ülkelerin pastanın büyük diliminin kendi tarafına çekme çabasında olmasının ve bunun medya alanında görülen gücün, yeni medyanın bu ortam için yükselişe geçmesi şeklindeki konularını irdeleyen ‘Amerika da Gazetecilik' kitabı her okura açık olması ile birlikte her gazetecilik öğrencinin bir el kitabı olması yolunda.
Türkiye'nin medya düzeninin gazetecilik pratiklerinin basın genel deneyiminin farklı bir ülkeyle benzeştiği tarafların ve benzeşmeyen tarafların da olduğunu söyleyen Hakan Temiztürk, “Örneğin Türkiye'de 1990'ların sonlarında bir holdingleşme tartışması söz konusuydu ve bu tartışmalar yapılırken Türkiye'nin Fransa'ya benzediği konuşuluyordu. Ben bu kitabı hazırlarken böyle yapılanmaların İtalya'da olduğunu gördüm ve İtalya da Türkiye gibi farklı sektörlerin de medyada çalıştığını gözlemledim” dedi.
Temiztürk açıklamalarına şu şekilde devam etti; Türk dünyasında biz basın özgürlüğü olarak biraz daha öndeyiz, orta doğu ülkelerine göre biz batılı ülkelerle yarışıyoruz, bizim yarıştığımız Asya, Afrika veya Ortadoğu ülkeleri değil biz batının daha özgür toplumlarını kendimize bir yanda rakip görüp onları yakalama derdindeyiz, Asya ülkelerin bu bakımda belki bizi örnek alacaklardır.
Yirmi birinci yüzyıl ile birlikte dijital çağın başlaması ve yeni medya ile birlikte yurttaş gazeteciliğin yükselişi, sosyal medya ve hayatın olmazsa olmazı olan internetin hayatımızdaki yerini değinen Temiztürk, artık insanların yeni medya ile birlikte gazetenin yanında başka kaynaklardan da yararlandığını belirtti.
Yeni Medyanın Hem Olumlu Hem de Olumsuz Yanları Var
Hakan Temiztürk; Yeni medyanın hem olumlu hemde olumsuz sayılabilecek tarafları var insanlar, hem haberlerini paylaşabiliyorlar, bilinmesini, istedikleri şeyleri kendi imkanlarıyla duyurabiliyorlar ama bu konuda kötü niyetli kullanımlar da oluyor. Bir kaç yıldır algı operasyonları oluyor. Haberler bilerek çarpıtılıyor ya da yalan haber yayınlanıyor, yani bilgi kirliliği dezenformasyon, misenformasyon şeklinde kendini gösteriyor. işte bunlar medyanın olumsuz tarafları.
Yeni medya ile gazeteciliğin daha da zorlandığı, gazeteciliğin ilk başlarda görevi haberi Nesnel, Objektif olarak yayınlamakken, buna bilgi kirliğinden ve birçok yalan haberin için de doğru ve güvenilirve bir o kadar da hızlı haber çıkarmaya çalışması da eklendi.
Temiztürk yeni medyanın gazeteciliği etkilemesi konusunda “Biz haberciler olarak her zaman görevi bu işlerin doğrusunu yapmakla yükümlü olma bilinciyle hareket edeceğiz. Bu tür şeylerin önüne biz geçeceğiz. Sosyal medya büyüdü,gelişti ama etik anlamda çok sorunlar yaşıyoruz bunu ortadan kaldıracak olan, bunun zararlarını asgariye indirecek olan da bizler olacağız, yani gazetecilik okulunda yetişmiş olanlar bunu yapmamalılar. Biz eğer derslerde söylediğimiz şeyleri uygulamada da hayata geçirebilirsek o zaman insanlara karşı sorumluluğumuzu yerine getirmiş ve doğruyu göstermiş olacağız.”dedi.
“Amerika ile Türkiye'yi karşılaştırmadım ,Amerika başka bir ülke Türkiye başka bir ülke hem demokrasi hemde zenginlikleri açısından hem kültürü anlamında , toplumsal yapı bakımından farklı ülkeler ama ben sadece Amerika'da ki gazeteciliği anlatmaya çalıştım.” Şeklinde konuşan Temiztürk son olarak “Amerika medya sektörü çok büyük bir sektör ve kitapta değinmediğim bir sürü bilgi var. Bir çok okumalarimdan hareketle elde ettiğim verileri kitabıma aktardım. Amerikan medyası ile ilgili bir şeyler öğrenmek isteyen öğrenci de olabilir ya da genel kültürünü geliştirmek açısından sokaktaki meraklı insanlarda olabilir. Amerika da gazetecilik herkese yönelik bir kitap”ifade etti.
Haber: Adile ALKAN, Emsal ERSOY, Gamze IŞIK