Akçadağder'den ,23 - 29 Eylül Uluslararası İşaret Dilleri Farkındalık Haftası Programı

Akçadağder ve Ayyıldız engelli dayanışma Derneği tarafından 23 - 29 Eylül Uluslararası İşaret Dilleri Farkındalık Haftası dolayısıyla program düzenlendi

Programda açılış konuması yapan Akçadağder Genel Başkanı Murat Maskar , '23 - 29 Eylül Uluslararası İşaret Dilleri Farkındalık Haftası,
Bu hafta Dolayısıyla AKÇADAĞ DAYANIŞMA DERNEĞİ GENEL MERKEZİ ve Ayyıldız engelli dayanışma Derneği işbirliğiyle düzenlemiş olduğumuz programa katılım sağlayan kıymetli özel bireylerimize teşekkür ediyoruz..
Bu hafta işitme engelli bireylerin ve diğer işaret dili kullanıcılarının dil kimliklerini ve kültürel çeşitliliğini desteklemek ve korumak için farkındalık haftasıdır.
Engelliliğin, farklı nedenlere bağlı olarak zihinsel, görme, işitme ve konuşma, ortopedik engelli olmak üzere farklı engel grupları vardır.
Duyma engelli bireyler, işitme yeteneğini kaybetmeleri nedeniyle günlük yaşamlarında çeşitli zorluklarla karşılaşırlar. Bu zorluklar, iletişim, eğitim, iş ve sosyal katılım gibi alanlarda ortaya çıkabilir.
İletişimde duyma engellilere destek olmak için işaret dili eğitimi yaygınlaştırılmalı, yazılı iletişim ve görsel materyaller daha sık kullanılmalıdır.
İşitme Engelliler açısından Erişilebilirliğin çok daha farklı bir anlama karşılık geldiğinin farkında dahi değiliz. ‘'Normal'' insanın sözlü iletişiminin değerli kılındığı ve yüceltildiği toplumumuzda, tüm sosyal ve kamusal organizasyonlar, bu kabulden hareketle düzenlenmektedir. Milyonlarca işitme engellileri görmezden gelen ve dışarıda bırakan bu ayrımcı yaklaşım, aynı zamanda eğitim, sağlık, istihdam, adalet, sosyal ve kültürel yaşama katılım noktasındaki tüm eşit yurttaşlık haklarının ihlalini de beraberinde getirmektedir. Engellilerin toplumdaki varlıklarını kabul etmek ve hayatlarına kolay şekilde devam ettirebilmelerini sağlamak hükümetlerin ve mahalli idarelerin görevleridir.
İşitme Engelliler Haftası”nı kutluyor, sorunların çözümünde farkındalık oluşturmasını temenni ediyor, bütün Engelli ve İşitme Engelli Arkadaşlarıma Engelsiz bir hayat, sağlık, mutluluk ve esenlikler diliyorum''ifadelerine yer verdi

Bülten

Bakmadan Geçme