AK Partili Çalık: KADEM Malatya İl Temsilciliği'ni ziyaret etti
AK Parti Merkez Karar Yönetim Kurulu Üyesi (MKYK) ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık
AK Parti Merkez Karar Yönetim Kurulu Üyesi (MKYK) ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık, kadına yönelik şiddetle mücadelede çok önemli yasal düzenlemeler ve uygulamaların yanı sıra çalışmaların yapıldığını kaydederek, “Cumhurbaşkanımız çok güçlü bir sesle “Biz kadına yönelik şiddeti durduracağız. Bunun için bütün önlemleri aldık, almaya da devam edeceğiz” dedi. Cumhurbaşkanımızın bu iradesi bizim için çok kıymetli. Medyanın, sivil toplum örgütlerinin, devlet kurumlarının ve bizim üzerimize düşen sorumlulukları var. Şiddetle mücadeleye dönük toplu bir seferberliğin olması gerektiği bir dönemdeyiz” dedi.
Milletvekili Çalık, Malatya'daki temasları kapsamında KADEM Malatya İl Temsilciliği'ni ziyaret ederek, kadınlarla bir araya geldi.
Ziyarette konuşan KADEM Malatya İl Temsilcisi Mehtap Pekel, Kadın ve Demokrasi Derneği olarak ülkenin ekonomik, sosyal ve siyasal gelişimine katkı sağlamak için girişimci, çalışkan ve nitelikli kadınlara ekonomik, sosyal ve siyasal anlamda katkı sağlarken, yerelde ise kadın, eş, anne, kız evlat toplumu ayakta tutan, şiddete karşı olan yönleriyle kadınların sorunlarına ve sıkıntılarına çözüm aradıklarını söyledi.
AK Parti Merkez Karar Yönetim Kurulu Üyesi (MKYK) ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık, sivil toplum kuruluşlarının devlet ile millet arasındaki en önemli köprü olduğunu ifade ederek, bu noktada KADEM'in de kadınlarla devlet arasında önemli bir köprü işlevi üstlendiğini belirtti.
Milletvekili Çalık, KADEM'in kadınların her türlü ve her alandaki sorunlarını devlet organlarına iletip, çözüm üretme adına önemli bir irade ortaya koyduğunu kaydetti.
Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin çok güçlü bir devlet olduğunu ifade eden Çalık, “Bu güçlü devlet olgusunu, bizimde özellikle kadının güçlendirilmesi adına çok güçlü yasalarla devletin politikalarına yansımasına vesile olduk” dedi.
“KADINA YÖNELİK ŞİDDETLE MÜCADELE BİR DEVLET POLİTİKASI OLMUŞTUR”
Milletvekili Çalık, 20 sene önce kadına yönelik şiddetle ilgili olarak mevzuatlar içerisinde sadece bir tek ailenin korunmasına dair 4320 sayılı yasanın olduğuna dikkat çekerek, şunları söyledi: “Bu yasa bizim için önemliydi ama asla yeterli değildi. Ne koruyucu ne de önleyici tedbirlerin alınmadığı bir yasaydı. 2004 yılında anayasamızdaki değişiklik bizim için önemliydi. ‘Kadınlar ve erkekler eşit haklara sahiptir. Devlet bu eşitliği sağlamakla mükelleftir' cümlesini anayasamızın 10'uncu maddesinin içerisine derç ettik. Sonrasında 2010'da anayasamıza bir madde daha koyduk; ‘Kadına pozitif ayrımcılık Anayasa'nın eşitlik ilkesine aykırı değildir' dedik. Bunlar bizim için en önemli metindir. Kadına yönelik şiddetle ilgili mücadelemizde özellikle 2005 yılında kurulan ‘Töre Saikiyle İşlenen Cinayetlerin Araştırılması Komisyonu'ndan sonra 2006 yılında çok önemli bir Başbakanlık Genelgesi yayınlandı. Bu genelgedeki tüm yaptırımlar kurum kuruluşlara, sivil toplum kuruluşlarına, bireylere ve medyaya önemli görevler yüklüyordu. Kadına yönelik şiddetle mücadelede attığımız en önemli adımlardan bir tanesidir. Yayınlanan o genelde, kadına yönelik şiddetle mücadelenin bir devlet politikası haline getirilmesine vesile olmuştur.”
“ÖNEMLİ YASAL DÜZENLEMELER YAPTIK”
Kadına yönelik şiddetle ilgili çok önemli yasal düzenlemelerin yapıldığını kaydeden Çalık, “Yapılan bütün değişiklikler ve yasal düzenlemelerle birlikte en son yapmış olduğumuz 6284 sayılı yasada dahil olmak üzere koruyucu ve önleyici tedbirlerimizi aldık. Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde Aile ve Sosyal Hizmetler, İçişleri, Adalet, Milli Eğitim ve Sağlık Bakanlığımızın içerisinde bulunduğu bir koordinasyon kurulu toplandı. Bu kurulun toplanmasından sonra cumhurbaşkanımızın liderliğinde bakanlıklarımız genelge yayınladı. 2020 yılı ocak ayında içişleri Bakanlığımızın yayınladığı genelgede, yereldeki disiplinlerin İl İzleme ve Değerlendirme Komisyonu'nun direkt olarak valinin başkanlığında toplanması talimatı verildi. Genelde belirlediğimiz politika dışında yerelde de bizim bir politika belirlememiz lazım. 3 ayda bir illerimizde koordinasyon kurulu toplanıyor, her il kendi değerlendirmesini yapıyor. Orada elde edilen veriler bakanlıklara ve ilgili birimlere iletiliyor” diye konuştu.
“RAPORUMUZDA ÇOK ÖNEMLİ ÖNERİLERİMİZ OLACAK”
“Yasal düzenlemeler yapılırken, elimizde çok önemli metinler varken hala kadına yönelik şiddetin devam ediyor olması yüreğimizin yarasıdır” diyen Çalık, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Yasalar, metinler, genelgeler ve yönetmelikler var ve yeterli olmasına rağmen uygulamadan kaynaklanan aksaklıklarımız ve eksikliklerimiz var. İşte tamda bu noktada Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) Kadına Yönelik Şiddetin Araştırılması Komisyonu'nu kurduk. 100'e yakın kişiyi, kurum ve kuruluşlarımızı dinleyip, 300'e yakın misafiri ağırladık. Bakanlarımızı komisyonumuza davet ettik. TBMM'de ilk kez kadına yönelik şiddetle mücadelede Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın dışında bakanlarımız geldi. Aile ve Sosyal Hizmetler, İçişleri, Adalet, Milli Eğitim ve Sağlık Bakanlığımızın yanı sıra YÖK, diyanet, sivil toplum ile kamu kurum ve kuruluşlarını davet edip, dinledik. Çok önemli bir rapor yazma sürecine girdik. Raporumuzda da çok önemli önerilerimiz olacak.”
“BELEDİYELERİMİZ KONUK EVLERİNİ KURMALIDIR”
Milletvekili Çalık, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın bünyesinde faaliyet gösteren Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi'nin (ŞÖNİM) 81 ilde görev yaptığına dikkat çekerek, “Şiddet mağduru kadınlarımızın başvurabilecekleri çok önemli bir merkez haline getirildi. Öncelikle ŞÖNİM'in sayısının artırılması gerektiğini bakanımıza ileteceğiz. ŞÖNİM'lerin yanı sıra konuk evlerimiz var. Türkiye genelinde 149 konuk evimiz bulunuyor. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığımızın verdiği desteklerle 100 binin üzerinde nüfusu olan belediyelerimizin de birer konuk evi açması gerekiyor. Belediyeler Kanununda biz bunu zorunluluk haline getirdik ancak herhangi bir yaptırımın olmamasından kaynaklı belediyelerimiz bu anlamda konuk evi ihtiyacını karşılamaktan imtina edebiliyor. Konuk evi sayımızı artırmamız lazım, 100 bin nüfusun üzerinde ne kadar belediyemiz varsa konuk evlerini kurmalıdır” diye konuştu.
“ADLİ GÖRÜŞME ODALARINI KURDUK”
Adalet Bakanlığı'nda ise Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Daire Başkanlığı'nın kurulduğunu kaydeden Çalık, “Bu daire başkanlığı çok önemli bir görev üstleniyor. Direkt adliyeye girdiğinizde bir kapıdan sizi karşılıyorlar. Adli Görüşme Odaları'nı kurduk. Bunun yanında Aile Mahkemeleri kuruldu. İhtisaslaşan tedbir mahkemelerimizi kurduk. İçişleri Bakanlığımız, şiddete maruz kalan kadınların başvurdukları merkezlerin istatistiklerine baktığımızda ilk başvurulan yer yüzde 70 kolluk kuvvetleri. Bu vesileyle İçişleri Bakanlığımız, kadına yönelik şiddetle mücadelede Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Aile İçi Şiddetle Mücadele Şube Müdürlükleri ile büro amirlikleri kurdu” dedi.
“KADES'İ HER KADININ İNDİRMESİ GEREKİYOR”
Milletvekili Çalık, Kadın Acil Destek Uygulamasının (KADES) önemine dikkat çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü:
“KADES, kadına yönelik şiddetle mücadelede pozitif ayrımcılık yaparak akıllı telefonlara indirilebilecek bir uygulama. Bu uygulama tek bir tuşla indirilebiliyor. Bu uygulamayı her kadının indirmesi gerekiyor. Geçtiğimiz günlerde hepimizi yasa boğan İstanbul Ataşehir'de uğradığı kılıçlı saldırıda hayatını kaybeden 28 yaşındaki Başak Cengiz evladımızı rahmetle anıyorum. Caninin en ağır cezayı alması için sürecin sonuna kadar takipçisi olacağız. Caninin ifadesinde “Ben evden çıkarken birini öldürmeye planladım, direnemeyeceği için onu öldürdüm” sözleri bizim neden KADES uygulamasını indirmemiz gerektiğini özetliyor. Bu cani genç bir kızımızı, evladımızı öldürdüğü gibi engelli birini, yaşlı birinide öldürebilirdi.”
“ŞİDDETE KARŞI ELEKTRONİK KELEPÇE SAYISI BİNE ÇIKARILACAK”
Mahkeme kararıyla elektronik kelepçe takıldığına dikkat çeken Çalık, “Hele de ısrarlı takip sonuçlarında kadınlara şiddet uygulanması ve sonrasında cinayeti önleyebilmek için en önemli uygulamalardan bir tanesidir. KADES uygulamasının sonrasında bizim elektronik kelepçe uygulaması önemlidir. Türkiye'de bugüne kadar bir yıl içerisinde 764 elektronik kelepçe uygulanırken, şu anda da 272 civarında aktif elektronik kelepçe takip ediliyor. Bin civarında elektronik kelepçemiz hazır. Elektronik kelepçe takıldığı andan itibaren fail ve mağdur birbirine yaklaştığında İçişleri Bakanlığı'nda Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezi (GAMER) görüyor. Kolluk kuvvetleri harekete geçiyor mağduru koruyarak fail yakalanıyor. Bir canımızın, kadınımızın ölümüne engel olabiliyorsak bu çok önemli bir başarıdır” ifadelerine yer verdi.
Kadına Yönelik Şiddetin Araştırılması Komisyonu olarak İspanya'da bir çalışma yaptıklarını anımsatan Çalık, “İspanya'da çok önemli kat edilmiş. KADES uygulaması yok. Biz anlattığımızda ciddi bir şekilde dinlediler. Avrupa'dan Türkiye'ye ödül geldi. Sebebi kadına özel bir uygulama yazılmış ve şuan da 2 milyon 760 bin kadınımız bunu indirmiş. Devletimizin üzerine düşen görev vatandaşını korumak. Cumhurbaşkanımız çok güçlü bir sesle “Biz kadına yönelik şiddeti durduracağız. Bunun için bütün önlemleri aldık, almaya da devam edeceğiz” dedi. Cumhurbaşkanımızın bu iradesi bizim için çok kıymetli. Medyanın, sivil toplum örgütlerinin, devlet kurumlarının ve bizim üzerimize düşen sorumluluklar var. Şiddetle mücadeleye dönük toplu bir seferberliğin olması gerektiği bir dönemdeyiz” dedi.