Ağbaba, Malatya'daki Sulama Birliği İşçilerini Meclis Gündemine Taşıdı

İŞ AKİTLERİ ASKIYA ALINAN İŞÇİLER ŞART KOŞULMADAN DERHAL İŞE BAŞLATILMALIDIR

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba,iş akitleri askıya alınan ve aylardır işe başlatılmayan sulama birliği işçilerinin tamamının tekrar işe başlatılmasını istedi. Ağbaba,ayrıca birlik işçileri ile ilgili TBMM'ye soru önergesi verdi.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, 5 ayı aşkın süredir tasarruf tedbirleri gerekçesiyle iş akitleri askıya alınan sulama birliği işçilerinin bazılarının bu zor şartlarda halen işlerine başlatılmamasının kabul edilemez olduğunu, işçilerin tamamının kayıtsız şartsız derhal işe başlatılması gerektiğini söyledi.
SULAMA BİRLİKLERİ MEVKİ HIRSLARINA TESLİM EDİLEMEYECEK KADAR ÖNEMLİDİR
Ekonomisinin içinde tarımın çok büyük bir yer kapladığı Türkiye'de, tarımsal sulama amaçlı olarak faaliyet gösteren sulama birliklerinin yeri ve öneminin herkes tarafından bilinen bir gerçek olduğunu kaydeden CHP Genel Başkan Yardımcısı Ağbaba, “Türkiye genelinde Sulama Birliklerinin sayısı 400'e yaklaşmışken sulu tarımının büyük bir kesimine hitap eder durumdadırlar. Sulama birlikleri Türkiye'nin tarımı açısından çok önemli bir yere sahiptir. Öyle ki, ehil olmayan ellere veya mevki hırslarına teslim edilemeyecek kadar önemlidir. Bundan dolayıdır ki, sulama birlikleri ülkemizin gündemine geldiği günden bu yana sürekli olarak üzerinde tartışılan yapılar olmuş, hukuki yapıları sürekli değişime uğramıştır” ifadelerini kullandı.
ARALARINDA DEPREMZEDELER BİLE VAR
Malatya'da faaliyet gösteren sulama birliklerinden bazılarının son günlerde sorunlar ile anılmaya başladığını kaydeden Ağbaba, “Derme Sulama Birliği ve Battalgazi Sulama Birliği'nde çalışan işçilerden bir kısmı iş akitleri askıya alınarak aylardır açıkta bekletilmektedir.İşçilerden açtıkları işe iade davasından feragat edenlerin işe başlatılacağı, davadan vazgeçmeyenlerin ise işe alınmayacağı iddia edilmektedir. Her iki birliğin aynı başkan tarafından yönetildiği, ilgili başkanın tasarruf tedbirleri gerekçesiyle işçilerin iş akitlerini askıya aldığı konuşulmaktadır. Aralarında depremzedelerin de olduğu işçilerin sulama mevsimi yaklaşmasına rağmen halen işlerine başlatılmaması kabul edilemez” dedi.
BAKAN PAKDEMİRLİ'YE SORULAR
CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, konuyla ilgili hazırladığı soru önergesini TBMM Başkanlığına sundu. Ağbaba,Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli tarafından cevaplandırılmasını istediği sorular şu şekilde;
Derme Sulama Birliği'nde 22 Ekim 2019 tarihinde, Battalgazi Sulama Birliği'nde ise 3 Aralık 2019 tarihinde daimi işçi statüsünde çalışan işçilerin iş akitleri birlik müdürünün isteği doğrultusunda askıya alınmıştır. İş akitlerinin askıya alınma sebebi nedir?
İş akitleri askıya alınan işçiler hangi kriterler göz önüne alınarak belirlenmiştir?
Derme Sulama Birliği daha sonra işe girmesine rağmen birlik müdürünün yakın akrabalarının çalışmaya devam ettiği, ancak 20 yılı aşkın süredir birlikte çalışan personellerin iş akitlerinin askıya alındığı iddialarıyla ilgili bakanlığınız tarafından inceleme başlatılmış mıdır?
İş akitleri askıya alınan işçilerin işe geri dönüş davası açtıkları, işçilere davayı geri çekmezler ise işe geri alınmayacakları yönünde baskı yapıldığı, baskıya dayanamayan bir grup işçinin davadan feragat ettikleri doğru mudur?
Beş ayı aşkın süredir evlerine ekmek götüremeyen, gelecek kaygısı taşıyan işçilerden bir kısmının 24 Ocak Depremi ile birlikte depremzede olması sorunlarının çok daha fazla artmasına sebep olmuştur. Depremzede sulama birliği işçilerinin halen iş akitlerinin askıda kalması vicdansızlık değil midir?
DSİ tarafından atanan birlik başkanının işçilerin haklarını elinden almaya çalışması,fiili olarak işle ilgili zorluklar çıkarılması,son olarak da işçilerin iş akitlerini hukuksuz bir şekilde askıya alması bakanlığınız tarafından nasıl değerlendirilmektedir?Konuyla ilgili inceleme başlatılması düşünülmekte midir?

Bülten

Bakmadan Geçme