Ağbaba 'Malatya Etil Alkol Fabrikasi Derhal Faaliyete Geçirilmelidir'

Ağbaba 'Malatya Etil Alkol Fabrikasi Derhal Faaliyete Geçirilmelidir'

Ağbaba, “Korona salgınına karşı mücadelede etkili olan etil alkolü bulmak neredeyse imkansız hale gelmişken, Malatya'da kapalı bulunan etil alkol fabrikasını açmak için daha ne bekleniyor?” dedi.

Korona salgınına karşı mücadelede etkili olan etil alkolü bulmak neredeyse imkansız hale geldi. Kolonya ve dezenfektan üreticilerinin etil alkol bulmakta zorlandıkları, ihtiyacın yabancı ülkelerden ithal ederek çözülmeye çalışıldığı belirtiliyor.

TÜRKİYE'DEKİ 4 FABRİKADAN BİRİYDİ

Bu şartlar altında yıllar önce kapatılan Türkiye'deki 4 alkol fabrikasından biri olan Malatya Alkol Fabrikası tekrar gündeme geldi. Malatya Şeker Fabrikası'nın kurulurken, İspirto Fabrikası, Küp Şeker Fabrikası, küspe kurutma ve besicilik gibi kapsamlı şekilde kurulduğu yıllarca Malatya'ya hizmet ettikten sonra, ispirto- diğer adıyla alkol fabrikası- arıtma tesisi olmadığından, atıklarının çevreye zarar verdiği gerekçesiyle 2000 li yıllarda kapatılmıştı. Fabrikaya daha sonra biyolojik arıtma tesisi yapılmasına rağmen, saf alkol üretip, ilaç, kozmetik, savunma sanayinde kullanılan alkol fabrikası tekrar açılmamıştı.

ÖZELLEŞTİRME POLİTİKASI YÜZÜNDEN

AKP'nin özelleştirme politikasının yaşamın her alanında olumsuz etkisini gösterdiğini belirten CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, şeker fabrikalarını özelleştiren iktidarın, salgına karşı dezenfektan üretimi için ihtiyaç duyulan etil alkolü daha pahalı olan ithalat yoluyla temin etmek zorunda kaldığını söyledi. Ağbaba, Malatya'da kapalı halde bulunan etil alkol fabrikasının tekrar faaliyete geçirilmesini istedi.

ETİL ALKOL İTHAL EDEN TÜRKİYE

Koronavirüs salgını ile uğraştığımız bu günlerde halkın karşı çıkmasına karşın özelleştirilen ve daha sonra üretim kapasitesi düşürülerek zarar ettirilen şeker fabrikalarının öneminin bir kez daha gündeme geldiğini kaydeden CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, “Pancarın nasıl stratejik bir ürün olduğu şimdi çok daha net görülüyor. Pancar üretimine kota koyan, şeker fabrikalarını satanlar, pancarın küspesine muhtaç oldular. Şu an dezenfektan ve medikal sektöründe üretim yapan tüm firmalar, etil alkol ihtiyacını karşılamak için şeker fabrikalarına başvuruyor, fabrikalardan çıkan melastanın hepsini alıyorlar, ancak yeterli gelmiyor. Üretilen etil alkol Türkiye için yeterli olmadığı için yurt dışından almak zorunda kalıyoruz” ifadelerini kullandı.

GÜNDE 50 TON ALKOL ÜRETİYORDU

CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Malatya Alkol Fabrikasının Türkiye'nin 4 saf alkol fabrikasından biri olduğunu belirterek, “3 Kilo Melas (Küspe)den 1 kilo alkol üretilen fabrika günde yaklaşık 50 ton, yılda 6 bin ton yüzde 95 oranında alkol üreterek, hem ülke ekonomisine katkı sunuyor hem de etil alkol ihtiyacının giderilmesine katkı sunuyordu” dedi.

SİYASET ÜSTÜ DÜŞÜNÜP ORTAK HAREKET ETMEK LAZIM

Ağbaba, etil alkole bu kadar çok ihtiyaç varken, Malatya Şeker Fabrikası bünyesinde uzun süre üretim yapan ancak daha sonraki yıllara kapısına kilit vurulan alkol fabrikasının açılmamasının ‘beceriksizlik' olduğunu belirtti. Ağbaba, Koronavirüs'ün uzun süre hayatımıza etki edeceği bilim insanları tarafından ortaya konuşmuşken, saf alkole uzun süre ihtiyaç duyacağımız gerçeği ortadayken, Malatya Alkol Fabrikası derhal faaliyete geçirilmelidir. Bu konuda 1 dakika bile beklemek yanlıştır. Hem Türkiye'nin ihtiyacını gidermek hem de Malatya ekonomisine ciddi katkı sunacak adımın atılması için siyaset üstü düşünüp tüm milletvekilleri olarak birlikte hareket etmemiz gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

Bülten

Bakmadan Geçme