Ağbaba'dan Tarsim'e 'Daha Kaç Üreticinin Perişan Olması Gerekiyor?'
CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba
CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba,”Malatyalı üreticilerin en büyük ürün kaybı sebebi tozlaşmanın TARSİM teminatı kapsamına alınması için daha kaç üreticinin perişan olması gerekiyor?” dedi.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba TARSİM'in tozlaşma riski konusunda üreticinin haklı talebine kulak tıkadığını belirterek, “İddialara göre TARSİM'in de her şeyi 2023'e havale eden AKP gibi 2023 yılında bu riski kapsama alacağı belirtiliyor. Yani üreticiler en erken 2023 yılına kadar kara kara düşünmeye devam edecek” dedi.
BİRÇOK HASAR KARŞILANMIYOR VEYA EKSİK KARŞILANIYOR
Ağbaba, “Üretici ile TARSİM arasında yıllar itibari ile sorunların azalması gerekirken daha da artığı görülüyor. Üreticiler, geçtiğimiz yıllarda yaşanan doğal afetler nedeniyle mağdur olduklarını, bu mağduriyetlerini gidermek için devletin sigorta sistemi olan TARSİM'den sigorta yaptırdıklarını, ancak TARSİM'in kurulduğu günden itibaren sürekli prim artışı yoluna gittiğini, bazı üreticilerin sigorta taleplerinin riskli kategorisinde değerlendirilerek reddedildiğini ve üreticiler arasında ayrımcılığa sebep olunduğunu, sistemin sigortalıların mağduriyetini gidermede yetersiz kaldığını, birçok hasarın karşılanmadığını ya da eksik karşılandığını belirtmektedir” ifadelerini kullandı.
ÜRETİCİYLE İNATLAŞILMAZ!
Son yıllarda kayısı üreticilerinin çiçekleme döneminde sürekli yağan yağmurun tozlaşma yapmaması nedeniyle büyük zarar gördüğünü hatırlatan Ağbaba,”Üreticiler yıllardır kayıplarının karşılanması için çiçeklenme döneminin risk kapsamına alınmasını istiyor.Ancak TARSİM bu taleplere kulak tıkıyor.Üretici de doğal olarak her geçen yıl daha az sigorta yaptırıyor. Geçmiş yıllarda hasar ödemesi alan poliçeler için daha yüksek poliçe bedeli ortaya konulması, normal prim üzerinde talep edilen ek prim olan sürprim uygulanması da işin tuzu biberi olmaktadır. Tüm bu sebepler sonucu TARSİM Poliçe sayısında 3 yılda yüzde 25'lik düşüş görülmesi üreticiyle inatlaşan TARSİM'e karşı tepkinin en net göstergesidir” dedi.
RİSK KAPSAMINDA HEYELAN VAR, TOZLAŞMA YOK
Ağbaba açıklamasının devamında “Çiçeklenme dönemi tozlaşma sorunu kayısı üreticilerinin bitmek bilmeyen çilesi olmaya devam ediyor. Dolu, don, fırtına, hortum,yangın,heyelan,deprem sel ve su baskınının teminat kapsamında olup tozlaşmanın teminat dışı bırakılması TARSİM'in üreticiyi korumak amaçlı değil, ticari amaçlı çalıştığını ortaya koyuyor. Malatya için tozlaşmadan kaynaklı ürün kaybı diğer kayıpların çok üzerinde olduğunu herkes biliyor.TARSİM'in de her şeyi 2023'e havale eden AKP gibi 2023 yılında bu riskleri kapsama alacağı belirtiliyor. Yani üreticiler en erken 2023 yılına kadar kara kara düşünmeye devam edecek” dedi.