Ağbaba'dan Bakan'a Derme Soruları

TEFTİŞ ÇOK, YAPTIRIM YOK BAŞKANI KİMLER KORUYOR?

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, son günlerde Malatya gündeminde geniş yer bulan Derme Sulama Birliği ile ilgili TBMM Başkanlığına soru önergesi verdi.Ağbaba, Bakan Eroğlu'na “Madem hiçbir işlem yapılmayacak neden teftiş yaptırıyorsunuz.?” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi(CHP) Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'na hem DSİ Genel Müdürlüğünün hem de Malatya Valiliği'nin yaptığı denetimlerde görevden alınmaları istenen Derme Sulama Birliği Başkanı ve müdürünün neden hala görevde olduklarını sordu.

Derme Sulama Birliği ile ilgili ilki Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü İç Denetim Birimi Başkanlığı tarafından 30.11.2015 tarihli, diğeri Malatya Valiliği tarafından 07.04.2017 tarihli 2 rapor hazırlandığını belirten Ağbaba, her iki denetim raporunun da dikkate alınmamasının kafalardaki soru işaretlerini artırdığını belirtti.

SİYASİLER, NÜFUZLU KİŞİLER VE CEMAAT Mİ KORUYOR?

Hem 2015 hem 2017 yıllarında yapılan iki ayrı denetim raporunda da birlik başkanının ve birlik müdürünün görevden alınması talebinin olduğu ancak bu talebin yerine getirilmemesinin Malatya ilinde tartışmaları beraberinde getirdiğini belirten CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, “Basın mensuplarının bile ikiye bölündüğü, birlik başkanının görevden alındığı-alınmadığı yönünde haberlerin yer aldığı Malatya'da, yetkililerin kamuoyunu bilgilendirmemeleri de ayrıca eleştiri almaktadır.Birlik başkanının hakkında sayfalarca usulsüz işlemden dolayı rapor hazırlanmasına rağmen hala görevde kalmasının sebebinin bazı siyasiler, nüfuzlu kişiler ve Malatya'ya yön vermeye çalışan bir cemaatin korumasından kaynaklı olduğu iddia edilmektedir” dedi.

2,5 YILDIR TARTIŞMA DEVAM EDİYOR

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba'nın Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu tarafından cevaplandırılmasını istediği sorular şu şekilde; Derme Sulama Birliğinin 2015 yılı denetiminde ortaya çıkan usulsüzlükler nelerdir? Bu usulsüzlüklerle ilgili Bakanlığınız tarafından nasıl bir işlem başlatılmıştır? 2015 yılında yapılan denetimin ardından birliğin uygun bir şekilde yönetilmediği, sulama konusunda başarısız olunduğu tespitlerine yer verilerek birlik başkanının görevden alınması talep edilmiştir.İlgili talep 2 Aralık 2015 tarihinde üst yazı ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı'na göndermesine rağmen bakanlığınız tarafından bu işlem neden gerçekleştirilmemiştir? Bakanlığınıza bağlı müfettişlerin görevden alınmasını istediği birlik başkanı hangi gerekçelerle 2,5 yılı aşkın süredir hala koltuğunda oturmaktadır? Müfettişlerin hazırladığı rapora inanılmamakta mıdır? Diğer birliklerde de görevden alınma talebi ile hazırlanan raporlar görmezden mi gelinmektedir? Şayet müfettişlerin tespitlerinin ardından ilgili kurum ve yetkilileri hakkında işlem başlatılmayacaksa müfettişler günlerce neden teftiş yapmakta, neden inceleme raporu hazırlamaktadır?

ÜRETİCİLER SUSUZLUKTAN ŞİKAYETÇİ

Ağbaba önergesinin devamında; “Malatya Valiliği tarafından 2017 yılında hazırlanan raporda Derme Sulama Birliği'nin Çat Barajı suyunu tasarruflu kullanması gerektiği ancak bunun çeşitli sebeplerle gerçekleşmediği, sonuçta 2017 yılında Malatya'da sulama suyu sıkıntısının yaşanmasına sebep olacağı belirtilmiştir.Malatya'nın değişik yerlerinden sulama suyu olmadığı için ağaçlarını sulayamayan üreticilerin sitemleri basına yansımaktadır. DSİ'nin uyarılarını dikkate almayan, sulama suyu konusunda üreticilerin mağdur olmalarına sebep olan kişiler hakkında işlem başlatılması düşünülmekte midir? Malatya Valiliği tarafından yapılan denetim sonucunda Derme Sulama Birliği Başkanının 2013-2016 yılları arasında 57 kez uçakla seyahat yaptığı,seyahatlerle ilgili herhangi bir çalışma davetiyesini rastlanmadığı raporda yer almaktadır.Birlikte çalışan personellerin sulama birliği başkanlığı tarafından çalışma şartlarına ve mevzuata aykırı olarak yönlendirdiği, görevleri haricinde birçok özel işlerde çalıştırıldıkları, birlik başkanı ile birlik müdürünün birlik menfaatlerini ve çiftçi menfaatlerini gözetmedikleri, birliğin tüm imkânlarını şahsi menfaatleri ile akrabaları ve nüfuzlu kişiler için kullandıkları belirtildi..Birlik Başkanı ile ilgili sayfalarca süren usulsüzlüklerden sonra Bakanlığınız tarafından nasıl bir işlem yapılması düşünülmektedir?” sorularını yönellti.

Bakmadan Geçme