8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nün farkındalık oluşturmasını diliyoruz.
Malatya Deva Partisi İl Kadın Çalışmaları Başkanlığı olarak 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nün farkındalık oluşturmasını diliyoruz.
8 Mart Dünya Kadınlar Günü, kadının özgürlük ve emek hakkı için mücadele ettiği anlamlı bir günün sembolüdür. Kadının emeğinin sömürülmediği, değer gördüğü, hakkı olanı alabildiği bir ülkede ve dünyada yaşaması için gerekli imkânları sağlamak, Deva Partisi olarak bizlerin öncelikli görevleri arasındadır. Ülkemizin nüfusunun yarısını oluşturan kadınların istihdam olanaklarına ulaşmakta zorluk yaşaması kadın yoksulluğunu arttırmaktadır. Gerçek ve sürdürülebilir gelişmişlikten söz edebilmek için “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği” nin sağlanması gerekmektedir. Dünya Ekonomik Forumu'nun 2020 Küresel Cinsiyet Eşitsizliği Endeksi'nde Türkiye 153 ülke arasında 130. sırada yer almaktadır. Türkiye; kadınların ekonomiye katılımı ve fırsat eşitliği kategorisinde 136., iş gücüne katılımda 135., aynı işe eşit ücrette 106., siyasal temsilde 109., eğitim olanaklarına erişimde13., sağlıkta 64. sırada yer almaktadır. Türkiye, kadınların ve erkeklerin eşit fırsatlara ulaştığında ve beraber çalıştıklarında ilerleme sağlayacaktır.
Partimizin hedefi kadınlarımızı; toplumsal ve bireysel yaşamın her alanında güçlendirmek ve söz sahibi olmalarına olanak sağlamaktır. Bu bağlamda temsilde adalet ilkesini benimsiyoruz. Kadının kurucu rolünün etkisinin farkındalığı ile kadının siyasal ve karar alma mekanizmalarında, sivil toplum kuruluşlarında aktif çalışmalarının önünü açacağız, 31 Mart 2019 yerel seçimlerinde 5 şehrin belediye başkanı kadın, 1308 ilçe ve belde belediyelerinde ise 40 kadın belediye başkanı seçilebildi. 2020 verilerine göre iki ilimizin valisi, 856 kaymakamlıktan 29'u kadın. Kadın milletvekili temsil oranı %17,3 oldu. Kadının siyasal katılımı destekleyen toplumsal bilincin oluşturulabilmesi için kadınlara yönelik kalıplaşmış tahakküm söylemlerinin ayrıştırılmalıdır.
Son yıllarda kadına şiddet ve kadın cinayetleri artarak toplumsal bir sorun haline gelmiştir. Aile içi şiddet genelde de kadınlara ve çocuklara yönelik şiddetin önlenebilmesi için sosyal bir norm oluşturmak, şiddet oluşmadan önce sorunların temeline inmek gerekmektedir. Kadının güvenliğini tehlikeye atan uygulamaları yeniden düzenleyerek, kadının hak ve özgürlüklerini koruyarak güvenliğini sağlayacak şekilde yeniden yapılandıracağız. “İyi hal indirimi” gibi uygulamaları kaldıracağız. Deva Partisi Kadın Politikalarından Sorumlu Genel başkan Yardımcısı Elif Esen'in öncülüğünde “Her Can İçin Bir Fidan” etkinliğimiz gerçekleştirdik. TEMA'ya bağış yaparak aldığımız fidanlarla cinayete kurban giden kadınlara ve şiddete dikkat çekmek istedik.
Kadının çalışma yaşamına ve üretime katılımını sağlayarak kadın yoksulluğunun önüne geçeceğiz. Ülkemizde iş gücüne katılım oranı erkeklerde 77,8 kadınlarda 38,2, erkeklerin istihdamı ise 68,6 kadınlarda ise 31,7'dir. Kadının işten ayrılma sebepleri arasında olan evlilik ve çocuk sahibi olma gibi nedenlerin oluşmaması için gerekli çalışmaları yapmaktayız. Fırsat eşitliği ilkesi temel alarak istihdam modellerini destekleyeceğiz. Eşit işe eşit ücret, ücretler ve diğer kazançlar gibi konularda cinsiyet eşitliğini sağlamak için gerekli önlemleri alacağız. Kadınların ev içi emeklerinin görünür olması sağlayacak politikaları da oluşturacağız.
Kadına yönelik ayrımcılık içeren, kadınların eşit haklara sahip olmasını ve erişimini sınırlayan her türlü uygulama ve engeli kaldırmak için mücadele edeceğiz. Bunun için kadının siyasal, sosyal, kültürel, ekonomik alanlarda güçlendirilmesi ve etkinliliğinin arttırılması gerekmektedir. Unutulmamalı ki toplumsal hayatın her alanı ve siyaset sadece bir cinsiyete bırakılmamalı. Çoğulcu demokrasinin gereklerini yerine getirmek kadın erkek hepimizin sorumluluğudur. Her türlü korkunun, ayrıştırmanın, ötekileştirmenin olmadığı, yaşam standartlarının insan onuruna yaraşır bir düzeye geldiği. katılımcı ve çoğulcu demokrasinin hakim olduğu; uluslararası sözleşmeler ve evrensel değerler çerçevesinde temel insan haklarının ve başta ifade ile basın özgürlüğü olmak üzere tüm özgürlüklerin garanti altına alındığı güçlü bir Türkiye'de kadınlar ekonomik, sosyal, ve siyasal tedirginlik ve güvensizlik hissetmeden yaşayabilirler. Malatya Deva Partisi İl Kadın Çalışmaları Başkanlığı olarak 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nün farkındalık oluşturmasını diliyoruz.