3 Aralık Dünya Engelliler Günü Programı Düzenlendi
Engelsiz İnönü Koordinatörlüğü, Özel Eğitim, Lösemili Çocuklar Sağlık ve Eğitim Vakfı (LÖSEV) Fayda ve Drama Topluluğu'nun ortaklaşa düzenlediği
Engelsiz İnönü Koordinatörlüğü, Özel Eğitim, Lösemili Çocuklar Sağlık ve Eğitim Vakfı (LÖSEV) Fayda ve Drama Topluluğu'nun ortaklaşa düzenlediği 3 Aralık Dünya Engelliler Günü programı gerçekleştirildi.
Turgut Özal Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen programa, İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay, Engelsiz İnönü Koordinatörlüğü Koordinatörü Orhan Şahin, Eğitim Fakültesi Özel Eğitim Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Necati Çoban, Eczacılık Fakültesi Eczacılık Teknolojisi Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Naile Öztürk, Eğitim Fakültesi Temel Eğitim Bölümü Arş. Gör. Mert Şen ve öğrenciler katıldı.
Program Özel Eğitim Topluluğu tarafından hazırlanan “Özel Eğitim Materyalleri Sergisi” ve LÖSEV Fayda Topluluğu'nun engelli bireylerin başarılarını sergilediği Engelsiz Başarı Sergisi'ni Rektör Prof. Dr. Ahmet Kızılay'ın gezmesiyle başladı.
Serginin ardından saygı duruşu ve İstiklal Marşı okunmasıyla konuşmalara geçildi.
Engelliler Günü'nün dünyada farkındalığı arttırmak amacıyla düzenlendiğini belirten Rektör Kızılay, gezdiği sergilerin engellilerin eğitiminde kullanılan materyallerin ve engelli olup başarıyı yakalamış kişiler ile ilgili olduğunu anlattı. Konuşmasına hayatın her alanında herkesin eşit olduğunu dile getiren Rektör Kızılay, şu şekilde devam etti:
“Geldiğimiz eğitim, bilgi, medeniyet düzeyi toplumdaki bütün engelliler, eğitim, sosyal hayat, kültürel, sanatsal, sportif gibi her alanda aynı şartlara sahip. Kısaca hayatın her alanında herkesin eşit olması, herkesle aynı kareyi aynı sahneyi paylaşması noktasındayız. Dünyada 8 milyar insan var. Aşağı yukarı 1 milyar engelli insan var.”
Rektör Kızılay konuşmasını programı hazırlayan Engelsiz İnönü Koordinatörlüğü'ne ve topluluklara teşekkür ederek bitirdi.
Rektör Prof. Dr. Ahmet Kızılay'dan sonra Yaratıcı Drama, Özel Eğitim ve LÖSEV Fayda Toplulukları başkanları sırasıyla konuşmalarını yaptı.
Yaratıcı Drama Topluluk Başkanı Batuhan Karaaslan, engelli bireyler için değil toplum tarafından engellenmiş ve ötekileştirilmiş bireyler için toplandıklarını belirterek en büyük engelin kalplerde olduğunu, engellenmiş her bir bireyin dışlanmış ve çaresiz hissederse bundan insanlığın sorumlu olduğunun anlattı.
Özel Eğitim Topluluğu Başkanı Sıla Polat, 3 Aralık Engelliler Günü mesajını şu sözlerle ifade etti:
“Bugün buradaki mesajımız hem kendi hem de özel farklılıklara sahip bireylerin yapabileceklerini ve potansiyellerini, dayatılacak her engelin aslında istersek ortadan kalkacağını, yapılması gereken düzenlemeler kaldırıldığında eğitim, çevre ve zihniyetlerin evrildiğinde farklılıkların güzellikten ibaret olduğunu fark etmektir.”
LÖSEV Fayda Topluluğu Başkanı Nurgül Yılmaz, engelin bireylerde olmadığını asıl engelin onları öyle gören zihinlerde olduğunu söyledi. Yılmaz, empati kurarak engelleri kaldırıp toplumsal hayata katılmalarını sağlamanın her bireyin vazifesi olduğunu açıkladı. Konuşmaların ardından Sıla Polat kendi yazdığı şiiri seyircilere okudu.
Yaratıcı Drama Topluluğu, “Engelleri Aşmak” konulu “Ezilenlerin Tiyatrosu” gösterisini gerçekleştirmek üzere Topluluk Danışmanı Arş. Gör. Mert Şen sahneye çıktı. Ezilenler Tiyatrosu'nda farkındalık yaratmak için yaratıcı drama tekniğini kullandıklarını vurgulayan Mert Şen “Yaratıcı drama zaten insanlara kalıcı çözümlerden ziyade kafalarında bir soru işareti bırakmayı hedefler. Ezilenlerin tiyatrosu da bu tekniklerden bir tanesi ve benim tek amacım bu süreç bitince salondan çıkarken sizin düşünmenizi sağlamak olacak.” dedi.
Mert Şen, yaratıcı drama tekniklerinden imge tiyatrosunu kullanarak seyircilerden engelli bireylerin yaşadıkları sorunları sahnede göstermesini ve bunlara çözümler bulmaya çalışmalarını istedi.
Program çiçek takdiminden sonra sona erdi.