1 Aralık Dünya HIV/AIDS

  Malatya Halk Sağlığı Müdürü   Dr. Kemal ŞENER 1 Aralık Dünya AIDS günü sebebiyle bir bildiri yayınladı. Bildiride                                                                                                          <

Malatya Halk Sağlığı Müdürü   Dr. Kemal ŞENER 1 Aralık Dünya AIDS günü sebebiyle bir bildiri yayınladı. Bildiride;                                                                                                         Tüm dünyada HIV/AIDS'in yayılımı sürmekte olup enfeksiyon ile mücadelede bireylerde ve toplumda korunmaya ilişkin olumlu davranışların geliştirilmesi için yoğun çaba sarf edilmektedir.Ancak kişi ve toplumda istenilen davranış değişikliğinin gelişmesi uzun yıllar alabilmektedir.İnsan İmmun Yetmezlik Virüsü/Edinilmiş bağışıklık Yetmezliği Sendromunun (HIV/AİDS) önemi 1980'lerde dünya gündemine girmesinden beri gittikçe artmaktadır. Dünya'da her gün yaklaşık 7000 kişinin HIV enfeksiyonunu aldığı tahmin edilmektedir. Türkiye'de hastalığın yayılımı ve görülme sıklığı dünya ülkelerine göre düşük olmakla beraber, yıllar içinde artmaya devam etmektedir.Uluslararası sağlık kuruluşları 1988 yılından itibaren HIV/AIDS konusunda toplum farkındalığını artırmak üzere, 1 Aralık gününü Dünya AIDS günü olarak tespit etmiştir. Bu yılın öncelikli hedef grubu olarak gençler belirlenmiş ve gençlerin bilgi ihtiyacınınkarşılanması, bulaş yollarına ilişkin farkındalık kazandırılması ile enfeksiyondan korunmanınöneminin vurgulanması planlanmaktadır.AIDS bulaşıcı bir virüs hastalığıdır. Mikrobu HIV adı verilen bir virüstür. HIV girdiği vücudun mikroplara karşı koyma yeteneğini sağlayan bağışıklık sistemini etkileyip yok eder.Virüsün bulaşma yolu temelde Vücut sıvıları ile olmaktadır, bu nedenle kan, meni gibi virüsün daha yoğun olduğu vücut sıvılarının virüsün iletiminde yeri büyüktür. Ancak tükürük, ter, gözyaşı ve idrar gibi vücut sıvılarında virüs bulunmamaktadır. HIV enfeksiyonu esas olarak üç önemli yolla bulaşmaktadır:
  • Korunmasız cinsel ilişki,
  • Kan ve kan ürünleri ile bulaşma,
  • Anneden gebeliği süresince, doğum sırasında vücut sıvıları ve emzirme sırasında süt ile bebeğe bulaşımı olabilir.
HIV'ın BULAŞMADIĞI Durumlar:
  • Dokunmak, tokalaşmak, sarılmak,
  • Gözyaşı, ter, tükürük,
  • Aynı yerde oturmak, aynı havayı solumak,
  • Aynı havuzu, banyoyu, tuvaleti, saunayı, duşu paylaşmak,
  • Giysilerin ortak kullanılması,
  • Tabak, çatal, kaşık, bıçak, bardak paylaşılması,
  • Telefon kulaklığı,kapı kolları vs.
  • Sivrisinek, böcek, arı sokması ile HIV bulaşmamaktadır.
HIV enfeksiyonu önlenebilir bir hastalıktır ve diğer hastalıklarda olduğu gibi korunma önlemleri tedaviden çok daha etkili ve ucuzdur. En sık görülen bulaşma yolu cinsel temasla olduğu için bu yolla korunma büyük önem taşımaktadır. Kondom ve doğru kondom kullanımı, hastalığın cinsel yolla bulaşmaya karşı en güvenli ve basit korunma yoludur. Kan ve kan ürünleri ile olan bulaşı engellemek için kan ve kan ürünleri HIV yönünden test edilmektedir.                                                                                                                                                          

Bakmadan Geçme