Ağbaba'nın TBMM Başkanlığına THK Araştırma Önergesi
Ağbaba'nın TBMM Başkanlığına THK Araştırma Önergesi
CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba THK’ya ait taşınmazların kayyum tarafından satılma kararını sert biçimde eleştirerek konuyla ilgili TBMM Başkanlığına bir araştırma önergesi verdi. Satış kararıyla ilgili
Ağbaba: “Türk Hava Kurumu’nu yok etme çabası baştan sona bir skandaldır. Koronavirüs belasıyla uğraştığımız bugünlerde, sadece bir günde hem Türk Hava Kurumu’nun uçaklarını ve taşınmazlarını satıyor, hem Salda Gölü’nü yağmalıyor, hem de cinsel istismara af yolunu açan düzenlemeyi bir gece operasyonuyla Meclis’ten geçiriyorlar. Yüzlerce insanımızın ölümüne yol açan, tüm dünyada hayatı durduran Koronavirüs pandemisini bile siyasi amaçlarını icra etmek için altın bir fırsat olarak gören son derece hastalıklı bir zihniyetle karşı karşıyayız.” İfadelerini kullandı.
"THK’YA YÖNELİK YOK ETME POLİTİKASINDAN VAZGEÇİN"
Türk Hava Kurumu’nun sistematik biçimde lağvedildiğini belirten Ağbaba, “Kayyum kendisine verilen yok etme görevini gerçekleştirerek Türk Hava Kurumu’nun içini boşaltmaya devam ediyor. Bir siyasi iktidarın 95 yıllık köklü ve tüm toplum için son derece yararlı bir kuruma nefret duyması ve yok etmeye çalışması akıl ve mantıkla izah edilemez. Uçakların neden hangarda bekletildiği de neden satıldığı da belli değil. Hangarda bekletilecek kadar kullanılamaz durumdaysa nasıl satılıyor bunu da anlamak mümkün değil. Bu uçakların satışına karar vermek, yangından mal kaçırır gibi yağmacılık yapmaktır. THK taşınmazlarıyla ilgili ihaleler derhal iptal edilmeli, THK’ya yönelik sistematik yok etme politikasından vazgeçilmeli ve uçakların yangın söndürme operasyonlarında kullanımı sağlanmalıdır.” İfadelerini kullandı.
Ağbaba'nın TBMM Başkanlığına sunduğu Türk Hava Kurumu ile ilgili araştırma önergesi metni:
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
1925 yılında kurulan ve 95 yıllık köklü bir tarihi olan Türk Hava Kurumu’na 16 Ekim 2019 tarihinde kayyum atanmasının ardından THK’yı adeta lağvetmeye yönelik süreç hızlandırılmıştır. THK’nın pek çok alanda olduğu gibi yangın söndürme konusunda da Türkiye için hayati önemde bir kurum olduğu aşikardır. Zira, göl veya deniz kenarındaki büyük orman yangınlarında 35 yıl boyunca THK’nın işlettiği hem suya hem de karaya inen uçaklar ile söndürme helikopterleri kullanılmıştır.Ancak son yıllarda,hükümet tarafından,THK’nın görevini yapmasını engelleyici işlemler yapılmakta ve THK’nın 6’sı faal 9 CL215 uçağı 2 yıldır hangarlarda bekletilmektedir. Orman Bakanlığı da 2019 yılında aldığı bir kararla THK uçaklarının hangardan çıkmasına izin vermemiştir.
Yangın söndürme faaliyetlerine THK’nın ısrarla dahil edilmemesi sonucunda yangınlara müdahalede yetersiz kalındığı ortaya çıkmıştır. Sadece İzmir’de 500 hektar orman kül olması bu durumun vahim bir kanıtıdır. THK’ya yönelik düşmanca tavır 2020 yılının şubat ayında yapılan ihalede de devam etmiştir. Öyle ki, 20 Şubat’ta açılan orman yangını söndürme uçağı ihalesindeki şartnamede THK’nın ‘Ateş Kuşu’ adı verilen 9 CL-215 uçağı ihaleye girememiştir. Zira hazırlanan şartnameye göre yangın söndürme uçaklarına 5 bin litre kapasite şartı konulmuştur.THK’nın CL 215 uçaklarının 4 bin 900 litre kapasiteli olması nedeniyle THK ihaleye katılamamıştır.
Ekim 2019’da atanan kayyum, 11 uçak ve 10 taşınmazın satışına karar vermiştir. 10 Mart tarihli Resmi Gazetede yayımlanan ilanla mülkiyeti Kuruma ait Kütahya İlinde 53 ada, 6 parselde kayıtlı 179,68 m² alan üzerinde bulunan nitelikli taşınmazın satışının ise 25 Mart 2020 Çarşamba günü kapalı teklif açık arttırma usulüyle ihale edileceği duyurulmuştur. Fakat ihaleye istekli çıkmadığından 3 Nisan tarihli Resmi Gazetede yayımlanan ilanla mülkiyet yeniden satışa çıkarılarak ihalenin 5 Mayıs’ta tekrarlanacağı duyurulmuştur. 2 Nisan tarihli Resmi Gazete’de ise 11 uçağının satış ihalesi ile ilgili karar yayımlanmıştır. Uçakların ihalesinin 13 Nisan’da yapılacağı belirtilmiştir. Yıllardır hangarlarda bekletilen uçakların neden hangarda bekletildikleri belli olmadığı gibi şuan neden satışa çıkarıldıklarıyla ilgili detaylı bir açıklama yapılmaması, 95 yıllık geçmişi olan bir kurumun içinin boşaltılmaya ve adeta yok edilmeye çalışıldığının kanıtı niteliğindedir. Kamuoyunun süreç hakkında bilgilendirilmemesi ya da bilinçli olarak yanlış bilgilendirilmesi de kabul edilebilir bir durum değildir.
Tüm bu sebeplerle, Türk Hava Kurumu’na ait tüm araçların ve taşınmazların satış süreçlerindeki şüphelerle ilgili çalışmalar yapılması, THK’nın yangın söndürme faaliyetlerinin engellenmesindeki gerçek sebeplerin ortaya çıkarılması, atandığı tarihten itibaren kayyumun verdiği tüm kararların kamuoyuna açıklanması ve THK uçakları hakkında kapsamlı raporlar düzenlenerek uçakların hangarda beklediği sürede kamunun uğradığı tüm zararların ortaya çıkarılması amacıyla,Anayasa'nın 98. maddesi ve TBMM İçtüzüğünün 104. ve 105. maddeleri gereğince bir Araştırma Komisyonu kurularak gerekli incelemelerin yapılmasını arz ederim.
Veli AĞBABA
Malatya Milletvekili