81 İlin Belediyeleri Malatya'da
Malatya Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi
Malatya Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (MASKİ) Genel Müdürlüğü, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Su Yönetimi Genel Müdürlüğü, Türkiye Belediyeler Birliği ve İnönü Üniversitesi işbirliği ile kayıp kaçak su kullanımlarıyla ilgili yaptığı başarılı çalışmaların anlatılacağı “1. Su Kayıpları Kontrolü” çalıştayına ev sahipliği yapıyor.
Genel Müdür Doç. Dr. Özgür Özdemir: “Su Kayıpları Kontrolü Malatya İçin Önemli”
Kuruldukları ilk günden itibaren diğer illerdeki su kanalizasyon idareleri ve akademik camia ile irtibat halinde olarak su kayıp kaçaklarıyla mücadele ettiklerini belirten Genel Müdür Doç. Dr. Özgür Özdemir: “ MASKİ Genel Müdürlüğü olarak Büyükşehir Belediye Başkanımız Ahmet Çakır’ın öncülüğünde etkin ve verimli iş üretebilmek adına bilgi yönetim sistemi oluşturduk. İş alanımızda ölçebileceğimiz 1200 tane parametreyi belirledik. Bunları online sistemde takip ederek etkin ve verimli hizmetler yapmak üzere çalışıyoruz. 3 yıllık süreçte kaçak su kullanımıyla ilgili ciddi çalışmalar yaparak yaklaşık 200 bin kişinin su ihtiyacını karşılayabilecek kadar suyu sisteme kazandırdık. Akademik çalışmaların yatırımlarımıza katkısının bilincindeyiz. İnönü Üniversitesi ile yaptığımız akademik iş birliği ile 17 personelimiz yüksek lisans ve doktora çalışmalarını yapıyor. Böylece sahada oluşabilecek sorunların çözümünü akademik olarak araştırıp daha sağlam altyapı inşa edebiliyoruz. Çalıştayımız da kurumumuzun personellerinin yüksek lisans tezleri olan “Su Kayıp Kaçaklarında En Fazla Oranı Alan Abone Bağlantıları” ve “Kayıp Kaçaklara Önemi Olan Su Sayaçlarındaki Hatalar ve Çözüm Önerileri” sunumu yapılacak. Yapılan bu sunumlarla su kayıplarının kontrolünü nasıl yaptığımızı ifade etmiş olacağız. MASKİ Genel Müdürlüğü olarak bildiklerimizin öğretmeni bilmediklerimizin öğrencileriyiz. İnşallah bu çalıştay ilimize ülkemize faydalı olur.” dedi.
İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay: “MASKİ ile İşbirliği Yaparak Yeniliklere İmza Atacağız”
MASKİ ile ortak çalışmalar yürüttüklerini ifade eden Genel Müdür Doç. Dr. Özgür Özdemir’in doçentliğini tebrik ederek birlikte çalışmak istediklerini belirten Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay: “1 yıl önce gerçekleştirilen UKSAY Sempozyumunda kayıp kaçak oranının çok yüksek olduğu ifade edilmişti. Yapılan çalışmalar sonucunda kayıp kaçak su kullanımında ciddi oranda düşüşler var Büyükşehir Belediye Başkanımızı ve MASKİ Genel Müdürümüzü tebrik ediyorum. UKSAY Sempozyumu’nun sonuç bildirgesinde üniversite olarak 2 tane çok önemli rapor çıkardık. Birincisi su ve kanalizasyon idarelerine eleman yetiştirecek bölümler açmak ve kaliteli eleman yetiştirmek. Bunun için çalışmalarımıza başladık. İkincisi ise Malatya İnönü Üniversitesi Teknokent’te hocalarımız ve MASKİ işbirliği ile bir şirket kurup, MASKİ odaklı olarak Türkiye’deki Su ve Kanalizasyon İdareleri için yazılım veya ARGE inovasyon projelerini kendi Teknokentimizde hazırlayarak uygulamaya geçirmek. Bu sene çalışmalarımıza odaklanarak Teknokentimizin yeni gelişmelere ev sahipliği etmesini arzu ediyorum. Büyükşehir Belediye Başkanını Ahmet Çakır’ı, MASKİ Genel Müdürü Doç. Dr. Özgür Özdemir’i ve MASKİ çalışanlarını kayıp kaçak su kullanımıyla ilgili verdikleri mücadeleden dolayı tebrik ediyorum.” dedi.
Türkiye Belediyeler Birliği Genel Sekreteri Hayrettin Güngör: “Çalıştayın Paydaşı Olmaktan Onur Duyuyoruz”
Orman ve Su işleri Bakanlığı, Türkiye Belediyeler Birliği ve MASKİ Genel Müdürlüğü’nün düzenlediği bu programın paydaşı olmaktan memnuniyetini belirterek konuşmasına başlayan Genel Sekreter Hayrettin Güngör: “Türkiye Belediyeler Birliği olarak bizim görevimiz eğitimler düzenlemek. Belediyelerimizde eğitim ihtiyaç analizi yaparak, personellerimizin önerilerini değerlendirerek, Türkiye’deki iyi uygulama örneklerini bulup bugünkü gibi çalıştaylar düzenliyoruz. Su kayıp kaçaklarıyla ilgili yapılan çalışmalar sonucunda kaybımız maddi olarak 5 milyar civarında olduğu belirlenmiş. Büyükşehirler arasındaki gelir dağılımını, adaletsizliğini, dengelemek için yıllık 2 milyar TL ihtiyacımız var. Kaynak yaratmanın birinci amacı tasarruf yapmak, kayıp kaçakları önlemektir. Bu kapsamda MASKİ Genel Müdürlüğü’nün yaptığı çalışmaları takdir ediyorum. Türkiye’de birçok belediye ve su kanalizasyonlarına örnek gösteriliyor. Büyükşehir Belediye Başkanımız Ahmet Çakır ve Genel Müdür Doç. Dr. Özgür Özdemir’ e teşekkür ediyorum.” dedi.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Cumali Kınacı: “Su Kayıplarını En Hızlı düşüren Malatya, Su Kayıpları Kontrolü Çalıştayına Ev sahipliği Yapıyor”
Türkiye’deki su kayıp kaçak oranlarının içmesuyu ve sulama suyunda oldukça yüksek olduğunu belirten Cumali Kınacı: “ Türkiye genelinde su ihtiyacımız olduğu zamanlarda kayıp kaçakları engellemek yerine yeni kaynaklara yöneliyoruz. Ancak mevcut kaynaklarımızı kontrollü kullandığımız zaman alternatiflere ihtiyacımız kalmayabilir. Kaynaklarımızı tasarruflu kullanmak için mevcut su varlığımızı kontrollü kullanmalı, kayıp kaçakları en aza indirmeliyiz. Yeryüzünde su sabit ve artan nüfus nedeniyle her geçen gün talep artıyor. Kullanılabilir su miktarı kirlenmeden dolayı azalıyor. Mevcut suyumuzu bilinçli bir şekilde tüketmeliyiz. 44 yılın en kurak ikinci senesi 2017’de yaşandı. Suya talebin her geçen gün artması ve kuraklık olması nedeniyle geçmişte hissedilmeyen su sıkıntılarını fark edebiliyoruz. Bundan dolayı mevcut altyapıyı güçlü bir şekilde inşa etmemiz gerekiyor. Bu kapsamda Orman ve Su İşleri Bakanlığımız tarafından 2011 yılınsa Su Yönetimi Genel Müdürlüğü altında Su Verimliliği Şubesi kuruldu. Şubemiz ilk iş olarak Türkiye’deki su kayıp kaçaklarının düşürülmesiyle ilgili çalışmalar başlattı. Çalışmaların temel amacı Türkiye’de yüzde 50’lerde olan su kayıp kaçak oranını yüzde 35’lere düşürmek. Suyumuzu verimli ve tasarruflu kullanmak için belediyelerin ve su kanalizasyon idarelerinin çalışmalar yapması gerekiyor. Belediyelerimizin kaynaktan musluğa su yönetimin sistemini geliştirmeleri gerekiyor. Kaynaktan musluğa giden suyun kontrolünü sağlayarak, temiz tutulması, kalite olarak korunması, ölçülmesi ve verimli bir hizmetin sağlanması çalışmalarının yapılması gerekiyor. Su kayıp kaçaklarıyla ilgili Türki’ye genelinde çalışmalar yapmayı planlıyoruz. Bu kapsamda su kayıplarının kontrolünü başarılı bir şekilde yapan MASKİ Genel Müdürlüğü’nün ev sahipliği yaptığı 1. Su Kayıpları Kontrolü çalıştayımızı da Malatya’da gerçekleştiriyoruz. 3 yılda yaptığı çalışmalarla su kayıp kaçaklarını en hızlı şekilde düşüren kurum olan MASKİ Türkiye’de birçok kuruma örnek. Bu kapsamda Büyükşehir Belediye Başkanını, MASKİ Genel Müdürünü tebrik ediyorum” dedi.
Büyükşehir Belediye Başkanını Ahmet Çakır: “MASKİ 112 Kadar Hızlı Çalışan Bir Kurum”
9000 yıllık tarihi olan Malatya’nın modern bir şehir olması için altyapı ve üstyapı çalışmaları yaptıklarını ifade eden Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır: “ Malatya genelinde yaptığımız çalışmalarda önceliğimiz deneyimli, tecrübeli bir kadro ile çalışmaktır. Bu kapsamda eğitimleri çalıştayları destekliyor, personelimizin daha da kaliteli hizmet sunmaları için eğitimler düzenliyoruz. Yurtiçi ve yurtdışında olan eğitimlere personelimizi göndermeye gayret ediyoruz. Büyükşehir yasası kapsamında kurulan MASKİ Genel Müdürlüğümüz kurulduğu ilk günden itibaren sağlam altyapı sağlam gelecek düsturuyla hareket etti. Bu kapsamda projeleri hayata geçirdi. 2014 yılında kurulan MASKİ Genel Müdürlüğümüz en önemli mücadelesini kayıp kaçak su kullanımı ile verdi. Suyun kontrolü sağlandı ve ölçerek yönetildi. 3 yıl önce yüzde 70’lerde olan kayıp kaçak su kullanım oranı MASKİ’nin yaptığı dev yatırımlarla yüzde 50’lere düştü. 4-5 yıl içinde yapılan çalışmalar sonucunda bu oranı daha da düşüreceğiz. Malatya merkezde yaptığımız yatırımlarla beraber 11 ilçemizde de yatırımlar yapıyoruz. 9 tanesinin tamamında içmesuyu ve kanalizasyon altyapısını yeniden inşa ediyoruz. 2 ilçemizin ihaleleri yapıldı. Önümüzdeki sene 11 ilçemizin altyapısı tamamlanmış olacak. 112 kadar hızlı çalışan bir kurum olan MASKİ zahmetli ve riskli çalışmalar yapıyor. Altyapıya yapılan hizmetin eleştirisi çok oluyor. Altyapı çalışmaları şehrimiz için çok önemli bunun için vatandaşımızın anlayış göstermeleri gerekiyor. Malatya’mızın 50 yıllık planlamasını yaparak yatırımlar yapıyoruz.” dedi.