5. Tıbbi Tedarik Kongresi, Bakan Yardımcısı Meşe'nin Katılımıyla Yapıldı
5. Tıbbi Tedarik Kongresi, Bakan Yardımcısı Meşe'nin Katılımıyla Yapıldı
Sağlık Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Emine Alp Meşe, 11-13 Aralık tarihleri arasında Kızılcahamam’da gerçekleşen ‘5. Tıbbi Tedarik Kongresi’nin açılışına katıldı.
Bakan Yardımcısı Meşe, açılışta yaptığı konuşmasında, tıbbi tedarikin tüm taraflarının sağlıkta ortak gelecek için bir araya geldiklerini belirtti.
Sağlık hizmet sunumunda tıbbi tedarikin önemine değinen Meşe, “Kaliteli ve etkin bir sağlık hizmet sunumu için sürecin doğru bir şekilde yönetimi önemlidir. Bakanlık olarak bu hususun öneminin farkında olup bu alandaki politikalarımızı ve yatırımlarımızı bu bilinçle gerçekleştirmekteyiz” şeklinde konuştu.
Ürün Takip Sistemi ile 2017 yılından itibaren tıbbi cihazların kayıtlarının daha etkin bir şekilde yapıldığını ve firmaların özellikle önceki dönemde yaşadıkları sorunları gidermek üzere çalışmaların devam ettiğini kaydeden Meşe, “Bununla birlikte; özellikle risk grubu yüksek ürünlerde halihazırda devam eden tekil takip süreçlerinin, 2020 yılı itibariyle tüm tıbbi cihazlarda zorunlu olarak başlamasıyla birlikte ilaçta olduğu gibi tüm süreç bu alanda da kontrol altına alınacaktır” değerlendirmesinde bulundu.
“Dünya pazarında üretici konumunda bir ülke olma yolunda ilerlemekteyiz”
Sağlık hizmet sunumunda sürdürülebilirliğin sağlanmasının en temel unsur olduğunu ifade eden Prof. Dr. Emine Alp Meşe, bu sebeple tüm alanlarda olduğu gibi tıbbi cihaz alanında da üretimin çok güçlü olmasının göz ardı edilemez bir hedef olarak gördüklerini bildirdi. Meşe, bu bağlamda 2017 yılında Bakanlığa bağlı sağlık tesislerinin tıbbi cihaz alımlarında yerli ürünlerin tercih edilmesi hakkında Genelge’yi yayınlayarak yerli ürün kullanımının teşvik edildiğini hatırlattı.
Meşe, Bakanlık olarak sektörün yaşamakta olduğu güncel sorunların farkında olduklarını ve bu sorunların çözümü noktasında çalışmalar yürütüldüğünü söyledi.
Dünya pazarında üretici konumunda bir ülke olma yolunda ilerlediklerini dile getiren Meşe, şunları kaydetti:
“Sizlerin sadece üretmeye ve ihracat yapmaya odaklanmanız için gerekli ortamın sağlanması amacıyla çalışmalarımıza devam etmekteyiz. Bu sebeple halihazırda yürürlükte olan ulusal mevzuatlarımızdan kaynaklı sorunlarınızı gidermek üzere mevzuat güncelleme çalışmalarımıza da hız vermiş bulunmaktayız.
Özellikle, Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) tarafından yapılan çağrılar ile bu alanda gerçekleştirilecek Ar-Ge ve inovasyon faaliyetleri Bakanlığımızca fonlanacak olup teknolojinin her geçen gün geliştiği sağlık sektöründe küresel alanda daha rekabet edebilir bir ülke olma yönünde tüm imkanlar seferber edilecektir.”
Türkiye’nin sağlık alanında cazibe merkezi haline gelmesi için iş forumları düzenleniyor
Ülkemizin sağlık alanında cazibe merkezi haline gelmesi için uygun yatırım ortamının sağlanması amacıyla iş forumlarının düzenlendiğini söyleyen Meşe, “Ülkeler ile ikili anlaşmalar yapmaktayız. Bu amaçlarla kurduğumuz Uluslararası Sağlık Hizmetleri A.Ş. (USHAŞ) tarafından yaptığımız bu çalışmalar ile üreticilerimizin bölgesel ve küresel pazarda marka olabilmeleri için ilgili süreçlerde yönlendirici ve hızlandırıcı çalışmalarımıza devam etmekteyiz” diye konuştu.
Sağlıkta ortak geleceğin konuşulduğu ve Sağlık Bakanlığı, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve SGK’nın destek ve katılımları ile gerçekleşen 5. Tıbbi Tedarik Kongresi, Sağlık Endüstrisi Platformundan Tüm Tıbbi Cihaz Üretici ve Tedarikçi Dernekler Federasyonu (TÜMDEF), Türkiye Sağlık Endüstrisi İşverenleri Sendikası (SEİS), Araştırmacı Tıp Teknolojileri Üreticileri Derneği (ARTED), Sağlık Gereçleri Üreticileri ve Temsilcileri Derneği (SADER), İVEK, Üniversite Hastaneler Birliği (ÜHB), İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) ve Medikal Kümelenmeler Platformu iş birliğinde düzenleniyor.