Malatya Valiliği ve Malatya Büyükşehir Belediyesi işbirliğinde Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş. tarafından organize edilen 5. Anadolu Kitap Fuarı düzenlenen törenle açıldı.
10 Mayıs Salı günü Büyükşehir Belediyesi arkası fuar alanında düzenlenen törene; Malatya Valisi Süleyman Kamçı, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, AK Parti Malatya Milletvekili Mustafa Şahin, Azerbaycan Milletvekili GanirePaşayeva, Kazakistan Milletvekili Mukhtar Shakhanov, İl Jandarma Alay Komutanı Jandarma Albay Şerafettin Yılmaz, Cumhuriyet Başsavcısı Ergül Yılmaz, Baro Başkanı Enver Han, AK Parti İl Başkanı Hakan Kahtalı, CHP İl Başkanı Enver Kiraz, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Arif Emecen, Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, İl emniyet Müdürü Dr. Ömer Urhal, İl Milli Eğitim Müdürü Ali Tatlı, ilçe belediye başkanları, kamu kurum müdürleri, STK temsilcileri, yazarlar, öğrenciler ve kalabalık bir vatandaş topluluğu katıldı.
Bosna Hersek eski Cumhurbaşkanı Aliye İzzetbegoviç anısına düzenlenen 5. Anadolu Kitap Fuarı’nın bu yılki onur konuğu ise Malatya’nın fahri hemşerisi Prof.Dr. M.Nurullah Genç oldu.
Son günlerdeki şehitler nedeniyle müzik ve gösteri etkinliklerinin iptal edildiği açılış töreninde ilk olarak Malatya Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş. Genel Müdürü Sabri Akın bir konuşma yaptı.
700 dolayında etkinlik planlanıyor
Anadolu Kitap Fuarı’nın Türkiye’nin en yeni kitap fuarlarından birisi olmasına rağmen, kısa zamanda büyük bir başarı sağlayarak Türkiye’nin en önemli fuarları arasına girdiğini belirten Kültür A.Ş. Genel Müdürü Sabri Akın, fuarın bu yılki temasının ‘Aliye İzzetbegoviç’, onur konuğunun ise Prof.Dr. M.Nurullah Genç olduğunu söyledi.
Bu yılki fuara ilk kez Lübnan, Suriye, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri’nden yayınevlerinin katıldığını kaydeden Akın, “Fuarımıza toplamda 375 yayınevi, 300 yazar katılıyor. İmza etkinliği, panel, konferans ve söyleşi tarzında yaklaşık 700 civarında kültürel etkinlik planladık.
Ayrıca fuarlarımız için hedef olarak gördüğümüz uluslar arası bir fuar özelliği kazanmak için Londra'dan Ahmet Al Katip, Kuzey Irak'tan Ali Bappir, Kazakistan'dan Milletvekili ve Yazar GaniraPaşayeva, Tataristan'dan RabitBatula, Kırgızistan'dan SultanRayev, Saray Bosna'dan Mustafa Spahiç gibi yazar, düşünce ve siyaset adamlarımızın katılımı sağlanarak uluslararası bir fuar olma özelliği kazanılmıştır” dedi.
Türkler, çalışkan ve iyi niyetli insanlar
Fuara Bosna Hersek’ten katılan Aliyaİzzetbegoviç’in yakın arkadaşı Prof.Dr. Mustafa Spahiç ise yaptığı konuşmada Malatya’ya geldiği için çok sevindiğini belirterek, “Buradan Türkiye’yi 80 milyonu selamlıyorum. Malatya’ya da çok büyük selamlar. Valiye, Belediye Başkanına ve organizasyonda emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Biz sizin sayenizde Bosna Hersek’teİslamı kurtarmış olduk.
Ben Aliyaİzzetbegoviç ile 3 sene Yusuf hapishanesinde kaldım. Biz başka birinin kullandığı olmayacağız. Allah’ın Müslümanları olacağız. Türkler çok çalışkan ve iyi niyetli insanlar. Aliya Izzetbegoviç’e bizden çok saygı gösterdiğiniz için size çok teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.
Benim Malatya sevdam var
Fuarın onur konuğu Prof.Dr. Nurullah Genç de yüreğinde bir Malatya sevdası olduğunu belirterek, bu sevdasının yıllar içerisinde Malatya’nın fahri hemşehrilik beratı ile nasiplendiğini söyledi. 1999 yılında Malatya’ya bir yıl gelip-gittiğini kaydeden Genç, Malatya ile hukukunun hem edebiyat, hem de kültür alanında olduğunu söyledi.
Genç, konuşmasında özetle; “Bugünde 5. Malatya Kitap Fuarının onur konuğu olarak burada bulunmak benim için bir onurdur. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Fuarımızın en güzel yanı Aliyaİzzetbegoviç anısına düzenlenmiş olmasıdır. Aliyaİzzetbegoviç bir dünya münevveridir. O yüzden hakkı ile anlaşılması, mesajının bize tam ve doğru olarak ulaşması önemli diye düşünüyorum.
- yüzyılda bir Müslümanın kalbini en çok titretecek liderlerin başında Aliye İzzetbegoviç gelir. Birkaç sözünü size aktarayım; diyor ki, - Hayvanlar açken, insanlar tokken tehlikelidir, - Düşmanına benzediğin anda savaşmanın anlamı kalmaz. - Savaştan önce dostlarımız ve düşmanlarımız vardı, şimdi savaşıyoruz düşmanlarımız burada dostlarımız nerede?” dedi.
Çok önemli bir fuar
- Anadolu Kitap Fuarı’na katılarak kendilerini onurlandıran bütün katılımcılara teşekkür eden Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır ise yaptığı konuşmada, bu fuarın çok önemli bir fuar olduğunu söyledi. Düzenledikleri her fuarın kendi içerisinde bir öneminin olduğunu, ancak Kitap Fuarı’nın ayrı bir yeri olduğunu kaydeden Başkan Çakır, “Kitap Fuarı’nı hepsinden ayrı bir yere koyuyoruz. Bugün Türkiye’nin sayılı birkaç fuarından biri haline geldi. Her ilde bu kadar başarıya ulaşabilir mi? Biraz zor. Çünkü Malatya’nın ikliminde okumak, araştırmak, sorgulamak ve merak etmek var” dedi.
Geçen yıl Kitap Fuarı’nı 320 binin üzerinde okurun ziyaret ettiğini hatırlatan Çakır, Türkiye genelindeki kitap fuarlarına bakıldığında bu sayının nüfusa orantılandığında bir rekor olduğunu söyledi. Çakır özetle şunları söyledi:
“Burada sadece bir kitap fuarı düzenlemiyoruz. Burada onlarca etkinlik düzenlenecek. Okullarla buluşma var bütün yazarlarımızı ilçelerimizdeki okullara kadar ulaşarak, oradaki öğrencilere ulaşmalarını sağlamaya çalışıyoruz. Öğrencilerimizi fuara taşımak istiyoruz. Söyleşiler, paneller, konferanslar düzenleniyor.Bir hafta boyunca çok yoğun bir kültür haftasına dönüşüyor.
Malatya gerçekten bölgenin önemli gelişen ve kalkınan biri ili. Yerel yönetimler olarak çok önemli kültürel faaliyetlere imza atıyoruz. Şehrin alt yapısı, üst yapısı fiziki yatırımlar, imar çalışmalarına verdiğimiz önem kadar belki daha fazlasını kültürel faaliyetlere veriyoruz. Bu sebeple 30’u aşkın kültür mekânları inşa ettik. Geçen ödül aldığımız Kültür Sanat Sokağı, Sanat Galerisi, Kadın Kültür Yaşam Ve Spor Merkezi, Kernek Külliyesi, Semt Konakları ile binlerce hemşerimize ulaşıyoruz. Burada çocuklarımızın değerlerini öğrenebilmeleri, kendilerini geliştirmeleri, sosyalleşmesi adına eğitimler veriliyor.
Bu gençlerimizin sanatsal yönlerinin geliştirilmesi, bir hobi edinmeleri, kendilerini daha rahat ifade edebilmeleri adına toplumda daha faydalı bir birey olması adına bunları yerel yönetim olarak ihmal etmeden yerine getirmeye çalışıyoruz. Kitap fuarı ile bunu taçlandırmış oluyoruz.”
Başkan Çakır, fuarda emeği geçenler ile fuara katılanlara ayrıca teşekkür etti.
Tek millet, iki devletiz
Azerbaycan Milletvekili GanirePaşayeva ise törende yaptığı konuşmada Azerbaycan ve Türkiye’nin büyük bir milletin iki devleti olduğunu söyledi. Bu iki devletin yıllar boyunca birbirine hasret kaldığını kaydeden Paşayeva "Ben burada kitap fuarında oturarak, yaradana şükrettim. Benim bir zamanki dedelerim, ‘Çırpınırdın Karadeniz Bakıp Türk’ün Bayrağına’ dediği için Stalin tarafından kurşuna dizilmişti. Onbinlerce böyle dedelerimiz vardı, onlara nasip olmadı ama biz torunlarına nasip oldu. Geliyoruz, buradaki devletimizde böyle güzel etkinliklere katılıyoruz. O zamanlarda çok az kişi buralara gelebiliyordu. Her gelen birşeyler okuyordu. Şairler şiir, sanatçı şarkı okurdu. Çünkü iki tarafın da birbirine hasretini çok açık şekilde gösteren parçalardı. Ben de Azerbaycan diyarından size selam ve sevgiler getirdim” dedi.
Fuardan dolayı Malatya Valisi ile Büyükşehir Belediye Başkanına teşekkür eden Paşayeva, “Bu fuarın Aliyaİzzetbegoviç adına düzenlenmesinden dolayı çok mutluluk duyuyoruz. İzzetbegoviç büyük bir lider, büyük bir şahsiyettir. Bosna bizim kardeşlerimizdendir. Ödedikleri bedel de bizden biri olmanın bedelidir” şeklinde konuştu.
Paşeyeva, “Bu kitap fuarından dolayı teşekkür ediyorum. En çok sevdiğim sözlerden biri, diyor ki - ben 40 alimi bir delille inandırdım, bir cahili 40 delille inandıramadım diyor. Yani cehaletin ne kadar korkunç bir şey olması, ilmin ne kadar büyük zenginlik olduğunu söylüyor. Bugün gençlerimizin kültürümüze, değerlerimize, özümüze sahip olarak, bilgi, bilimle daha çok donanımlı olması çok önemlidir ki, geleceğe daha güçlü bir şekilde gidelim. Bu kitap fuarları da gençlerimize okuma, öğrenmeye teşvik eden çok önemli bir etkinlik olduğunu düşünüyorum. Burada bizim gibi kardeş cumhuriyetlerden, toplumlardan gelerek, buradaki gençlerimize oraları tanıtmaya vesile olanlara teşekkür ediyorum. İnşallah bu güzel etkinliklerden gençlerimiz daha çok yararlanırlar” dedi.
Malatya çok değişmiş
Malatya’ya en son 1 yıl önce geldiğini ve Malatya’nın 1 yılda bile çok değiştiğini söyleyen milletvekili GanirePaşayeva yapılan hizmetlerden dolayı Başkan Çakır’a teşekkür ederek, “İnşallah hem güzel Malatya’mız, hem Türkiye’miz, hem Azerbaycan’ımız, hem diğer devletlerimiz daha da güçlü olsun. Bu gibi toplantı ve törenlerimiz daha da büyük şekilde düzenlenmesine Allah vesile etsin. Umuyorum o günler uzak değil. Biz Karabağ’da Malatya Sokağı’nın-Parkının açılışında görüşeceğiz. İnşaallah önce Türkiye Parkı’nın açılışında görüşeceğiz. Allah yardımcımız olsun. Aydınlarımıza daha büyük güç versin ki gençlerimizi aydınlatalım. Çünkü adaletsizliğin, haksızlığın arttığı bu dünyada kendimizi korumanın tek yolu güçlü birlik beraberlik olmaktan geçiyor” şeklinde sözlerini tamamladı.
Biz, mutlaka okumak zorundayız
AK Parti Malatya Milletvekili Mustafa Şahin de yaptığı konuşmada, Meclis’te çalışmaların olmasına rağmen, Büyükşehir Belediye Başkanı’nın daveti üzerine AK Partili Milletvekiller adına törene katıldığını kaydederek, Kitap Fuarı’nın hayırlı olmasını diledi. Kitap Fuarları’nın ne kadar önemli olduğuna değinen Milletvekili Şahin, konuşmasında özetle şunları söyledi:
“Ben bu kitap fuarlarının okuyan Malatya’mızın, okuma bilincinin daha da yükselmesine vesile olmasını temenni ediyorum. Emeği geçen bütün kardeşlerimize en kalbi şükranlarımı sunuyorum. İnsanların başına ne geliyorsa cehaletten, bilgisizlikten geliyor. Biz mutlaka okumak zorundayız. Şanlı ve köklü tarihimizin, medeniyetimizin temelinde kitap okuma geleneğinin var olduğunu biliyoruz. Özellikle kültürümüzün bizden sonra nesillere aktarılmasını da okumanın apayrı bir yeri var. Gençliğimizin okuyarak bilgi üretme noktasında doyuma ulaşacaklarını ümit ediyorum. Ama maalesef baktığımızda dünya ölçeğinde okuma kültürümüzün çok gelişmediğini görüyoruz.
Japonya’da bir kişi yılda 25, Fransa’da 7 iken Türkiye’deki insanlarımızın okuma oranı 6 kişiye bir kitabın düştüğünü biliyoruz. Ama Malatya kültürü, farklı bir geleneğe sahiptir. Ünlü devlet adamları yetiştiren kadim medeniyetin sahip olduğu bir ilde yaşıyoruz. Bizim için bu bir ayrıcalıktır. Kitapların yanı sıra yazarların okuyucularla buluşma noktasında güzel etkinliklerin olduğunu biliyoruz.
Malatya Büyükşehir Belediyesi, il geneline yaptığı yoğun alt ve üst yapı çalışmalarından ziyade, gençlerimize yönelik yaptıkları sosyal ve kültürel etkinliklerin çeşitlenerek daha da farklı bir noktaya geleceğini ümit ediyorum.”
Okumak, geçmişe yapılan bir kültür yoluculuğudur
Son olarak konuşan Malatya Valisi Süleyman Kamçı da son yıllarda teknolojinin gelişmesiyle birlikte kitabın karşısına değişik alternatifler çıksa da bu alternatiflerin ayakta kalmasının mümkün olmadığını belirterek, şunları söyledi:
Çünkü medeniyetlerin idamesi ilim ve irfan da muhafaza edilip maziden geleceğe atiye uzanmak için kitaba ihtiyaç duymaktır. İlk emri "oku" olan Yüce Dinimiz de insanoğluna hedeflerin en güzeli olan "ilim ve irfanı göstermiştir.
Okumak, bir bakıma geçmişe yapılan bir kültür yolculuğudur. Çünkü kendi kültür ve medeniyetlerine yolculuk yapabilenler, geleceğede sağlıklı ve kendinden emin yolculuklar yapabilecektir. Bu nedenle; gerek öğrencilerimiz gerekse toplumumuz okuma kültürünü geliştirdiğinde hem bilgeliğin ayak izlerine rastlayacaktır, hem de okumanın keyfine, zevkine varacaktır.
Son yıllarda ülkemizin her köşesinde birbirinden güzel organizasyonlarla kitap fuarları tertip ediliyor olması, aydınlık geleceğimiz açısından son derece sevindirici ve umut vericidir. Çocuklarımızın, gençlerimizin, anne ve babaların birbirinden kıymetli kalemlerle, yazı ustalarıyla bir araya gelecek olması da okuyan bir toplum olmamız hususunda önemli bir adım olacaktır.”
Konuşmaların ardından İl Müftüsü Ümit Çimen tarafından yapılan duanın ardından 5. Anadolu Kitap Fuarı’nın açılışı yapıldı. Açılışın ardından törene katılanlar Kitap Fuarı’nı gezerek, yayınevi ve yazarlarla sohbet edip, kitapları incelediler.