19 Yılda 276 Milyar Liralık Yatırımla 600 Baraj Hizmete Aldık
Tarımsal Hasılada 333,3 Milyar Lira İle Cumhuriyet Tarihinin Rekorunu Kırdık
Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, video konferans yöntemiyle, Bakanlık personeliyle bayramlaştı.
Konuşmasına, öncelikle sizlerin ve çok kıymetli ailelerinizin Mübarek Ramazan Bayramınızı en samimi duygularımla kutluyorum diyerek başlayan Pakdemirli; Salgının gölgesinde geçirmiş olduğumuz Ramazan Bayramının tüm insanlığa sağlık, huzur ve esenlikler getirmesini diliyorum dedi.
Salgın nedeniyle, bu kritik dönemde milletimizin gıda güvenliğinde bir aksama olmaması için çok yoğun bir Ramazan ayını geride bıraktık diyen Pakdemirli, "Pandemi süreci, gıdanın öneminin en çok hissedildiği dönem oldu. Üreticimizin elinin bereketini, topraktan ayırmadan, vatandaşlarımıza en ufak yiyecek kaygısı yaşatmadan, bugüne kadar Bakanlık olarak gece-gündüz demeden özveriyle çalıştık. Bu açıdan salgın sürecinde koordinasyonlu olarak, çalışmayı başarabildiğimiz için siz değerli mesai arkadaşlarıma memnuniyetimi dile getirmek ve özellikle her birinize ayrı ayrı teşekkür etmek isterim" dedi.
Konuşmasında Mescid-i Aksa'da yaşanan zulmü de değinen Bakan Pakdemirli, İsrail'in Mescid-i Aksa'ya, kutsalımıza yapmış olduğu saldırı, İslam âlemini ve tüm insanlığı derinden yaralamıştır. Yüce Mevla'mızın kutsal kitabımızda buyurduğu gibi; 'şüphesiz zalimler kurtuluşa eremeyeceklerdir.' Tabii bizler de, Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, bütün diplomatik ve stratejik yollarla bu davaya sahip çıkmaya devam edeceğiz!
Bu vesileyle, İslam coğrafyasında yaşanan bu zulümlerin son bulmasını yürekten diliyor, Filistin'deki tüm şehit olan tüm kardeşlerimizi rahmetle anıyorum" diye konuştu.
"Üretimde Verimliliği Ve Kazançta Bereketi Sağlamak İçin Tüm İmkânlarımızı Seferber Ediyoruz"
Bakanlık olarak, tarım, toprak, orman ve su gibi hayati alanlardan sorumluyuz diyen Pakdemirli, şöyle konuştu; "Ülkemiz topraklarının yaklaşık yüzde 80'ninin sorumluluğu bizim üzerimizde. 84 Milyon vatandaşımıza en iyi hizmeti sunmak için 150 binden fazla personelimizle -yani sizlerle birlikte 81 il, 922 ilçede yoğun bir gayret gösteriyoruz. Ülkemizin kalkınması, milletimizin refahının arttırılması, gıda güvenliğinin sağlanması, ormanlarımızın yarını, suyumuzun geleceği için üretimde verimliliği ve kazançta bereketi sağlamak için tüm imkânlarımızı seferber ediyoruz. Pandemi halen dünya gündeminin ilk sıralarında yer alıyor. Tarım ve gıda, bu süreçten en fazla etkilenen, en kritik sektörlerden biri oldu. Dünyada ülkeler sınırlarını kapattı, tarım ve gıdaya erişimde, lojistik ve tedarik zincirinde büyük aksamalar yaşandı ve halen de yaşanmaya devam ediyor. Hamdolsun, Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde ve sektörümüzün özverisiyle, bu süreci başarıyla yürüttük ve yürütmeye de devam ediyoruz.
Tarım ve gıda alanında aldığımız 106 tedbiri, sizlerin yoğun gayretiyle etkin bir şekilde uygulamaya devam edeceğiz. Böylece, çiftçimiz ekmeye, üretim artmaya, tarım büyümeye devam ediyor"
"Tarımsal Hasılada 333,3 Milyar Lira İle Cumhuriyet Tarihinin Rekorunu Kırdık"
Bakan Pakdemirli, 2020 yılında tarım sektörünün ekonominin lokomotifi olduğunu vurgulayarak şöyle devam etti;
"2020'de yüzde 4,8 büyüyen tarım, son 3 yıldaki en yüksek büyüme rakamına ulaştı. Tarımsal hasılamız bir önceki yıla göre yüzde 20 artarak 333,3 Milyar Liraya yükseldi ve Cumhuriyet tarihinin rekoru kırıldı. Ayrıca, tarımsal hasılada Avrupa'daki liderliğimiz de devam ediyor. Yine Tarım ve gıda ürünleri ihracatımız, 2020'de, bir önceki yıla göre yüzde 5 artışla, 20,7 Milyar dolara ulaştı. Dış ticaret fazlası ise yüzde 9 artışla, 5,5 Milyar dolar olarak gerçekleşti. Bu verileri; hem çiftçimize hem de bizlere moral vermesi ve yapılan işin değerini göstermesi açısından son derece önemli buluyorum" dedi.
"19 Yılda 276 Milyar Liralık Yatırımla 600 Baraj Hizmete Aldık"
Geçen yıl pandemi, meteorolojik kuraklık ve küresel ısınmanın etkilerine rağmen 126 milyon tonu aşan bitkisel üretim miktarıyla Cumhuriyet tarihi rekoru kırdıklarının altını çizen Pakdemirli,
"Elbette, bitkisel üretimdeki bu gelişmenin arkasında, sulama alanında yaptığımız muazzam yatırımların büyük katkısı var. Anadolu'nun bereketli topraklarını, suyun gücüyle buluşturmak için son 19 yılda, 276 Milyar Liralık yatırımla, 600 barajı inşa ederek hizmete aldık.
2021 yılını ise su ve sulamada hamle yılı olarak belirledik. İnşallah bu yıl; 18 baraj, 72 gölet ve bent daha inşa edeceğiz. Yeraltı barajları konusunda da çalışmalarımızı hızlandırdık. Şu anda 26 yeraltı barajını tamamladık. Yılsonunda, bu sayıyı 50'ye çıkarmış olacağız. 2023 yılına kadar da, toplam 150 yeraltı barajını tamamlamayı hedefliyoruz" ifadesini kullandı.
"Tarımsal Desteği Yüzde 65 Artışla 24 Milyar Liraya Çıkardık"
Ülke ve dünya gündeminin yoğunluğuna rağmen Bakanlık olarak çalışmalarına hiç ara vermeden devam ettiklerini belirten Pakdemirli, "Hamdolsun, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin vermiş olduğu enerji ve ortaya koyduğu hızlı organize olma yeteneği ile son 3 yılda, tarımsal desteği yüzde 65 artışla 24 Milyar liraya çıkardık. Müdahale alımlarında ise üretici dostu politikalar yürütüyoruz ve bunu da müdahale kurumlarımızı, zarar ettirmeden yapıyoruz.
Bayram sonu, Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından üreticilerimizi memnun edecek seviyede TMO alım fiyatları açıklanacak. Üreticilerimiz tarafından TMO'ya arz edilecek hububat ve bakliyat ürünlerinin tamamı TMO tarafından alınacaktır" İfadesini kullandı.
"150 Bin Ton Patates Ve 32 Bin Ton Kuru Soğan Dağıtıldı"
Ramazan ayının başında Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla İhtiyaç sahibi vatandaşlarımıza ulaştırılması maksadıyla, Toprak Mahsulleri Ofisini, patates ve kuru soğan tedariki ve dağıtımı için görevlendirdiklerini söyleyen Pakdemirli, Bugüne kadar 81 ilimizde, toplam 150 bin ton patates ve 32 bin ton kuru soğanın dağıtımını gerçekleştirdik.
Böylece, hem üreticimizin depolarındaki ürünlerin israf olmasını önlemiş olduk, hem de gelecek sezonda üretim yapma isteklerini de güçlendirdik dedi.
"Son 19 Yılda 5,3 Milyar Fidanı Toprakla Buluşturduk"
Ülkemizin dünyada en fazla ağaçlandırma yapan ilk dört ülke arasında yer aldığını belirten Pakdemirli; "Son 19 yılda; yaklaşık 5,4 milyon hektar alanda çalışma yaparak,
5,3 milyar fidanı toprakla buluşturduk. Önümüzdeki dönem hava sıcaklığının artmasıyla beraber, orman yangınlarında hassas bir döneme giriyoruz. Bu yıl da, geçen sene olduğu gibi, meteorolojik şartlara göre, yangın riskinin yüksek olacağı tahmin ediliyor. Bu nedenle yangın organizasyonunda görevli tüm personelimizin konsantrasyonu çok yüksek olmalı.
Geçen yıl ilk kez kullanmaya başladığımız İHA sayımızı, bu yıl 4'e çıkardık. Ayrıca bu sene ilk kez insansız helikopter kullanmaya başlayacağız. Yine haberleşme sistemimizi, daha sağlıklı hale getirecek Yangın-Cell uygulamasını bu yıl kullanmaya başlayacağız. Ayrıca ekiplerimizin yangın mahalline daha kısa sürede ulaşması için Orman Navigasyon sistemini de, bu yıl kullanmaya başlıyoruz.
Bu arada, 1 Mayıs itibari ile 8 helikopterimiz de, göreve başladı. İleriki günlerde helikopter sayımız 30'a ulaşacak, yine 3 adet amfibik uçağımız da, yangın sezonunda görev alacak. Böylece bu yıl aldığımız tedbirler ile inşallah olası yangınlarla daha etkin bir şekilde mücadele edeceğiz" diye konuştu.
"Doğrudan Vatandaşa Ve Üreticiye Etki Eden Bir Bakanlığız"
Personeline önemli tavsiyelerde bulunan Bakan Pakdemirli; üreticilerimize ve vatandaşlarımıza yönelik tüm çalışmalarda, bütün birimlerimiz, birbirine yardımcı olmalı ve birimlerden gelen istekleri ayırt etmeyerek, gerekirse emir telaki ederek katkı sağlamalıdır dedi.
Bakan Pakdemirli, konuşmasına şöyle devam etti:
"Sorumlu olduğumuz görevlerinin tamamına yakını sahada yürütülüyor, doğrudan üreticiye ve vatandaşa etki ediyor. O nedenle, sık sık sahada, çiftçilerimizin yanında olun. Bürolarda değil, arazide ve işletmelerde olun. Salgın döneminde çiftçilerimizin tarımsal faaliyetlerinin kesintiye uğramaması konusunda takipte olun. Yaptıklarımız bize, durmayı ve izlemeyi değil, daha iyisini yapmak, yeni projeleri hayata geçirmek için ışık olmalıdır. Artık gelecek 1 yılı 2 yılı değil,
10 yılı 25 yılı planlamak ve altyapısını oluşturmak zorundayız. Potansiyelimiz büyük, hedeflerimiz de büyük olmalı.
Yarım kalan işlerinizi, projelerinizi ivedilikle bitirin. Çiftçilere alternatif gelir getiren,
ürünlerin katma değerini artıran projelerle bizlere gelin. Tüm alanlarda bilinç düzeyini artırarak,
tüm paydaşları sürece dâhil edin, tarımsal su kullanım planlaması yaparak gerekli tüm tedbirleri alacak çalışmaları yapın. Çalışma bölgenizde, yerel dinamikleri de hayata geçirerek
ekilmedik bir karış toprak bile bırakmamalıyız. Üreticileri, doğru ve karlı üretime, verimli çeşitlere yönlendirelim"
"Büyükbaş Varlığımızı 18,2 Milyona Yükselterek Cumhuriyet Tarihinin Rekorunu Kırdık"
Ülkemizin hayvansal protein ihtiyacının karşılanması için önem arz eden kırmızı et ve süt piyasalarının hassasiyetle takibinin önemine değinen Pakdemirli; "Son 3 yılda büyükbaş varlığımız yüzde 13 artışla 18,2 Milyon başa yükselerek Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdı. Küçükbaş hayvan varlığımız ise yüzde 22 artışla 54,1 Milyon başa ulaştı. Her zaman söylediğim gibi küçükbaş hayvancılığı oldukça önemsiyorum. 2021 yılı sonunda; 62 milyon küçükbaş hayvan varlığı hedefine ulaşmak için yapılacak çalışmalara gerekli hassasiyetin gösterilmesini tekrar ifade ediyorum.
Bu yıl lansmanını yaptığımız Büyükbaş hayvancılıkta buzağı ve karkas verimini artırmak amaçlı uygulamaya başladığımız ETKİYAP projesi kapsamında yetiştiricilerimize gerekli bilgilendirmenin yapılması ve yetiştiricilerimizin projeden faydalanması noktasında gerekli tüm çalışmaların titizlikle yürütülmesi, hedeflerimiz açısından son derece önemlidir. Hayvancılıkta yerli ve kaliteli üretimi artıracak projelere ağırlık verelim" dedi.
Su Ürünleri İhracatında 2023 İçin Yeni Hedefimiz 2 Milyar Dolar
Su ürünleri yetiştiriciliğinde, mevcut bölgelerin genişletilmesi ve yeni bölgelerin kazandırılması için daha fazla çaba gösterelim, gerekirse inisiyatif alalım diyen Bakan Pakdemirli;
"Kırsal kalkınma yatırımlarında da bölgelerinize en uygun, daha fazla istihdam sağlayacak, kadın ve gençlere öncelik verecek projelere ağırlık verelim. Çiftçimize yeni teknolojiler konusunda önderlik etmeniz gerekiyor. Meteoroloji sadece tarım değil, hayatımızın her alanına dokunan bir alan. Tahmin oranında iyiyiz. Bunu daha da ileri götürmek için çalışmalarımızı artırmalıyız" ifadelerini kullandı.
"Vatanını En Çok Seven İşini En İyi Yapandır"
Bakan Pakdemirli konuşmasını şöyle tamamladı;
"Biz, sizlerin varlığıyla büyük ve güçlü bir aileyiz. Türkiye aşkını yüreğinde hisseden geniş ailenin gücüne ve azmine güveniyorum. Bu vatanın ateşi de, suyu da, havası da, toprağı da bizden çok şey bekler. Bu vesileyle sizlerden ricam; makamınızın, görevinizin hakkını verin. İşlerin doğru ve hızlı ilerlemesi için gerektiğinde insiyatif alın. Sizlerin kriz yönetiminde tecrübe sahibi olduğunuzu düşünüyorum.
84 milyon vatandaşımıza; sorunlarını çözen, yeni projeler sunan ve bunu özveriyle yapan bir teşkilat olduğumuzu hiçbir zaman unutturmayalım. Ve unutmayacağız ki; Vatanını en çok seven işini en iyi yapandır. 2023 hedeflerimize ulaşmak, sizin gayretlerinizle olacaktır. Şimdi daha çok çalışmalıyız. Hedefleriniz her zaman büyük olsun.
Bu duygu ve düşüncelerle; tekrar sizlere ve ailelerinize hayırlı bayramlar, sağlıklı günler ve bereketli yarınlar diliyorum"