12 Günlük Gazete 2 Gazeteye Düştü. Sırada İnternet Haber Siteleri mi Var?
Basın İlan Kurumu, Malatya'da faaliyete başladığı 2011 yılından itibaren günlük gazete ve internet siteleri üzerindeki yaptığı birleştirme planları basın sektörüne büyük zarar veriyor.
Basın İlan Kurumu, Malatya’da faaliyete başladığı 2011 yılından itibaren günlük gazete ve internet siteleri üzerindeki yaptığı birleştirme planları basın sektörüne büyük zarar veriyor. 2013 yılında Malatya’da 12 günlük gazeteyi 4 günlük gazete altında birleşmesinde başrol oynayan Basın İlan Kurumu, 29 Haziran 2024 tarihinde bu sayıyı 5 günlük gazeteyi birleştirerek 2’ye düşürdü. Bununla yetinmeyen BİK’in bu kez hedefinde internet haber siteleri yer alıyor.
Birçok Gazeteci Ya İşi Bıraktı Ya Mesleğini
Malatya’da 2011 yılında faaliyetine başlayan ve ilk 2 yıl içerisinde Malatya’da yayın hayatını sürdüren 12 günlük gazeteyi 4 gazete adı altında birleşmesinde başrol oynayan Basın İlan Kurumu, medya kurumları üzerinde yaptığı bu planlamalarla gazetecilerin işsiz kalmasına da neden oldu. Malatya’da 2013 yılı öncesi 12 günlük yerel gazete çalışan gazeteciler, gazetelerin birleşmesi ile birlikte birçoğu işten çıkarıldı, birçoğu da gazetecilik mesleğini bıraktı. İşten çıkarılan ve gazetecilik mesleğini bırakan gazeteciler, alının bu karar sonrası işsizler ordusunda yerini aldı.
12 Günlük Gazete 2’ye Düşürüldü
Malatya’da 12 günlük gazete farklı matbaalarda basılırken, matbaacılar da bu yaşanan olumsuz gelişmelerde olumsuz yönde etkilendi. Alınan kararın her aşaması olumsuzluklara neden olurken, Basın İlan Kurumu’nun bununla da yetinmeyip 2013 yılında birleşme kararına direnen Malatya Sonsöz Gazetesi ile birlikte sayıları 4’e düşen 5 gazeteyi bu kez 2 gazete adı altında birleşme kararı almasında yine başrol oynadı. BİK’in gazete patronlarına ekonomik şartların olumsuzluklarını ileri sürerek, daha çok kazanacakları, masrafların daha azalacağı algısı ile ikna ettiği iddia ediliyor.
Bu Kez Hedefte İnternet Haber Siteleri Mi Var?
Basın İlan Kurumu, Malatya’da günlük yayın yapan 12 günlük yerel gazete sayısının 2’ye düşmesi ile birlikte bu kez hedefine Malatya’da yayın yapan internet haber sitelerini aldığı öğrenildi. Malatya’da bazı internet haber sitesi sahipleri ile toplantı yapan BİK, ilk adım olarak internet haber sitelerine sundukları şartlar dahilinde BİK’e bildirimde bulunmaları istendi. Günlük gazete patronlarına sunulan birleşmede kar edeceksiniz algısı, internet haber sitesi sahiplerine de bir benzeri sunuldu. Atılan bu adımda BİK’in başarılı olması durumunda ise, bir sonraki adımın günlük gazetelerde olduğu gibi internet haber sitelerinde de birleşim sürecini teklif etmesi bekleniyor.
BİK, Çok Sesliliğin Sesini Kesti
Türkiye genelinde birçok ilde yapılan bu planlama sonrası kamuoyunda en çok eleştirilerin başında BİK’in yerelde çok sesliliğin sesini kesme noktasında önayak olduğu konuşuluyor. Demokrasilerde basının çok sesliliği, zenginlik olarak adlandırılırken, bu kararlar sonrası çok seslilikten rahatsızlığın nedeni soruluyor.
Şimdi soru şu; Malatya’da ve birçok ilde BİK’in başrol oynadığı ve günlük gazetelerin birleştirilmesi kararında yaşanan olumsuzluklar zincirine internet haber sitesi sahipleri de düşecek mi?
Medya Temsilcisi STK’lar Suskun
Malatya’da medyayı temsil eden bazı sivil toplum kuruluşları, medya sektörüne büyük olumsuzlukları olan bu karar karşısında durması beklenirken, destek verdiği iddiaları yadırgandı.