-8 Mart Dünya Kadınlar Günü…

TZOB Genel Başkanı Bayraktar: 'Tarımın yükünü de kadınlar çekiyor'

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, tarımın yükünü de kadınların çektiğini bildirerek, “tarımda çalışan 2,4 milyona yakın kadın, ev işlerinin yanı sıra tarımsal üretimin de merkezinde yer alıyor. Tarımda üretimin yarıdan fazlasını karşılayan, günde 16-17 saat çalışan kadın çiftçilerimiz, tarımımızın da belkemiğidir” dedi.

Şemsi Bayraktar, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, çalışma hayatının her alanında olduğu gibi kadınların tarıma da büyük katkıları olduğunu belirtti. Bayraktar, son rakamlara göre, tarımda çalışan 5 milyon 297 bin kişinin yüzde 45’ini kadınların oluşturduğunu, tarımda 2 milyon 382 bin kadının üretimde yer aldığını vurguladı.

Buna rağmen, tarımda çalışan kadınların yüzde 93,7’sinin sigorta kaydı olmadan, yüzde 79,2’sinin ise herhangi bir ücret almadan çalıştığına dikkati çeken Bayraktar, şunları kaydetti:

“Tarımda çalışan 2 milyon 382 bin kadının 1 milyon 887 bini ücretsiz aile işçisi olarak çalışıyor. 260 bini kendi hesabına, 229 bini ücretli veya yevmiyeli olarak istihdam ediliyor. Tarımda işveren olarak bulunan kadın sayısı 6 binde kalıyor. Ücretsiz aile işçilerinin 1 milyon 780 bininin, kendi hesabına çalışanların 249 bininin, ücretli veya yevmiyelilerin 199 bininin, işverenlerin ise 4 bininin sigorta kaydı yok.

Kadınlar, sigortalı olmak yerine, primleri ödemekte güçlük çektikleri için eşleri üzerinden sağlık hizmeti alıyorlar.

 

-Kadın çiftçilere pozitif ayrımcılık-

 

Kadın çiftçilerimizin koşullarını iyileştirmek, pozitif ayrımcılık yapmak zorundayız. Tarımda çalışan kadınların sosyal güvenlik primlerinin yüzde 50’si devlet tarafından karşılanmalıdır. Çiftçilerimizin, 2018’de 25 olan prim ödeme gün sayısı, yeniden 2008’deki rakama 15 güne indirilmeli, çalıştıkları her yıl için 90 gün (4 yıla 1 yıl hesabıyla) yıpranma payı ilave edilmelidir.”

 

-Kadın çiftçi eğitimi-

 

Erkeklerden çok daha fazla, hemen her gün 16-17 saat çalışan, evdeki işlerinin yanı sıra tarlada, bahçede, ahırda, ağıldaki işleri yüklenen kadınların, çoğu zaman geçmişten öğrendikleri geleneksel yöntemlerle üretime katkı sağladıklarını vurgulayan Bayraktar, şu bilgileri verdi:

“Tarımda çiftçimiz, özellikle de üstlendikleri fonksiyonlar dolayısıyla kadın çiftçilerimiz eğitilmeden verimlilik sağlanamaz. Bu bilinçle ülke çapında ‘Kadın Çiftçi Eğitimi’ programını sürdürüyoruz.

2012 yılında Türkiye Ziraat Odaları Birliği ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı arasında imzalanan ‘Kadın Çiftçi Eğitim İşbirliği’ protokolü çerçevesinde eğitimler gerçekleştiriliyor. Bu çerçevede kadın çiftçilere, sosyal güvenlik, kooperatifçilik, girişimcilik ve liderlik, kadın hakları, toplumsal cinsiyet eşitliği, iklim değişikliği ana eğitim konuları yanında, her türlü tarımsal faaliyetlerle ilgili eğitim veriliyor.

TZOB ve Ziraat Odaları son birkaç yılda 174 bin kadın çiftçimize eğitim verdi.”

Bayraktar, kadın çiftçilerin sorunlarını her platformda dile getirmeye devam edeceklerini bildirerek, başta eli nasırlı kadın çiftçilerimiz olmak üzere tüm kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Gününü kutladı.

Bakmadan Geçme