DT Sahnesi 27 Ekim'de Açılıyor

Devlet Tiyatroları 2017-2018 sezonu kapsamında Malatya sahnesi 27 Ekimde açılıyor.

19 Aralık 2008 tarihinde Güngör Dilmen’in “Deli Dumrul” oyunu ile ilk kez sahnelerini açak Malatya Sahnesi’nin bu sezonki ilk konuğu Sivas Devlet Tiyatroları oyuncuları olacak.

Malatyalı tiyatroseverler, 27 Ekim 2017 tarihinden itibaren her hafta sonu Devlet Tiyatroları oyuncularından yeni bir tiyatro eserini izleme fırsatı bulacaklar.

Sezonun ilk oyunu, Aristofanes’in yazıp, Sabahattin Eyyüboğlu’nun dilimize çevirdiği ve Barış Erdenk’in yönettiği “Lysistrata” olacak. 1 saat 25 dakika süren ve 1 perdeden oluşan oyunda Sivas Devlet Tiyatroları oyuncuları rol alacak.

Günümüzden 2500 yıl öncesini anlatan “Lysıstrata, Kadınlar Savaşı” adlı eser, günümüze ışık tutuyor. Tarihte ilk kadın hareketi, kadının ilk başkaldırışını anlatan bir eser. Tarihte ilk savaş karşıtı eser olma özelliğini taşıyor. Oyunda savaşlardan bıkan kadınların Atina yönetim merkezini Akropolis’i işgal etmesi ile başlayan olaylar anlatılıyor.

 “Kadınlar Savaşı: Lysistrata”, “savaş” ve “kadının toplumdaki yeri” temalarını işliyor. Oyunda savaşlardan bıkıp usanan kadınların eşlerini kaybetmemek ve daha güzel bir gelecek için Antik Atina’daki yönetim merkezi Akropolis’i işgal etmeleri ve erkeklerin savaşa katılmaları durumunda kadınlıklarını öne çıkarmaları anlatılıyor. Aristophanes’in tarihteki ilk savaş karşıtı eseri verdiği söylenebilir. Aristophanes, Lysistrata’da savaşların kökeninin ataerkil düzenin üretim ilişkileri ve uzlaşmaz tavrı olduğunu komedya aracılığıyla ortaya koymuş ve çözümü “erkeğin karşıtı olan kadın”da bulmuştur. Bu nedenle oyun, erkek egemen topluma bir başkaldırı niteliğini taşır ve ilk feminist hareketin görüldüğü eser olma özelliğini de gösterir. Sonuç olarak; Aristophanes, Lysistrata’da kadını ve kadının birleştirici, doğurucu gücünü bir çözüm olarak bize sunar. Lysistrata`da, komedyanın güldürürken düşündürmeyi hedefleyen evrensel olanakları ustaca kullanılmıştır.

Filiz Demiralp, Begüm Atak, Filiz Uysal, Göksu Girişken ve Neyra Karaböcü’nün rol aldığı oyunda,  Sibel Erdenk Kareografi, Yusuf Şahin Sahne Amiri, Metin Aktaş Kondüvit, Hasan Koçyiğit Işık Kumanda, Sevinç Aral Çakal Suflöz, İlhan Gülden Dekor Sorumlusu, İlhan Yalçın Aksesuar Sorumlusu olarak görev yapıyor.

Ayrıca oyundaki şarkı sözlerini Sibel Erdenk, metin düzenlemesini Barış Erdenk, müzik bestesini Serdar Kurutçu yapıyor, orkestra ise Şafak Öztürk, Emre Emlak, İsmail Öztürk ve Burak Seçgin’den oluşuyor.

13 yaş üzeri tiyatro severlerin izlemesinin önerildiği oyun 27 Ekim 2017 Cuma günü saat 20:00’de, 28 Ekim 2017 Cumartesi günü saat 14:00 ve 20:00’de Malatyalı tiyatroseverlerin beğenisine sunulacak.

Malatya Hakimiyet

Bakmadan Geçme