Çalışanlar, 2024'ün en iyilerini belirledi

Yılın En İyi İşverenleri™ Listesi açıklandı

Great Place to Work® Sertifikası™ sahibi işverenlerin dahil olduğu Türkiye’nin En İyi İşverenleri™ Listesi açıklandı. 25 Nisan 2024’te gerçekleştirilen etkinlik ile 170 organizasyon En İyi İşveren ünvanı aldılar.

İş yeri kültürü ve çalışan deneyimi konusunda küresel otorite olan Great Place To Work® 2024 senesinin Türkiye’nin En İyi İşverenleri™ Listesi’ni açıkladı. Bu yıl, globalde 20 binin üzerinde organizasyonun nabzını tutan Great Place To Work®, Türkiye raporu için bilgi teknolojileri, üretim, finans, perakende, ilaç ve diğer sektörlerden 600’den fazla şirketi analiz etti. Yılın En İyi İşverenleri™ Listesi, bu 600’ün üzerindeki şirketteki iş yeri kültürü ve çalışan deneyimini ölçümleyen Trust Index™ anketine dahil olan 160 bin çalışanın yanıtlarına göre oluşturuldu. Çalışan deneyiminin tüm çalışanlar için tutarlı seviyede pozitif bir deneyim olması anlamına gelen “For All™” kriterlerinde en iyi performansı gösteren şirketler listede yer buldu.

Yılın En İyi İşverenleri™ Listesinde yer alan şirketlere ödülleri 25 Nisan 2024’te The Grand Tarabya Otel’de gerçekleştirilen etkinlikte takdim edildi. Bu yıl organizasyonların çalışan sayısına göre altı kategori üzerinden açıklanan listenin, 10-49 Çalışan Sayısı kategorisi, 50-99 Çalışan Sayısı Kategorisinde, 100-249 Çalışan Sayısı Kategorisinde, 250-499 Çalışan Sayısı Kategorisinde, 500-999 Çalışan Sayısı Kategorisinde ve 1.000 Üzeri Çalışan Sayısı Kategorisindeki şirketler yer aldı.

Eyüp Toprak: “Stresi iyi yöneten şirketler fark yarattı.”

Ödül töreninde bu yılki sonuçları değerlendiren Great Place To Work® CEO’su Eyüp Toprak: “Great Place To Work Türkiye olarak 12. yılımızı geride bırakıyoruz. Her yıl global çapta sahip olduğumuz kurum kültürü ve çalışan deneyimi uzmanlığı ile organizasyonların sürdürülebilir başarısı için çok değerli iç görüler ortaya koyuyoruz. Bu yıl Türkiye’de çok zor bir yılı geride bıraktık. Seçim, hiper enflasyon, genel umutsuzluk hali gibi sebeplere bağlı olarak bir önceki seneye göre genel güven endeksinde dört puan gerileme gözlemliyoruz. Yani en iyi işverenlerde de standart şirketlerde de çalışanlar yüksek stres seviyesine sahip. Tek fark, en iyi işverenler bu stresli durumu inovatif yaklaşımlarla, etkin liderlik uygulamalarıyla, açık iletişimle ve refah programlarıyla yönetmeyi başardı. Yani bu yılki gibi kriz dönemlerinde, çalışanlarına güvence altında hissettirmeyi başaran şirketler, bu krizi daha başarılı yönettiler.” dedi.

Bu yıl çalışanlar, “Şirketim kendi konumunu korusun.” dedi

Toprak raporun çarpıcı sonuçlarına ilişkin ise şunları belirtti: “Bu yıl gerçekleştirdiğimiz analizlerin en şaşırtıcı sonuçlarından biri de ilk beş şirkette dahi çalışanların şirketten beklentisindeki değişiklik oldu. Geçtiğimiz senelerdeki analizlerimizde çalışanlar, şirketlerinin topluma değer katmasını önemserken, bu seneki çıktılarımıza göre krize bağlı olarak iş kaybı yaşamamak için şirketin kendi konumunu, sağlamlığını korumasının daha önemli olduğunu dile getirdiler.”

Ekonomik refah önemli ama harika iş yeri algısında belirleyici değil

Bu yıl organizasyonların en çok zorlandıkları konulardan birinin maaş düzenlemesi olduğunu da belirten Toprak, “Şirketler maaşları arttırsa da pazardaki fiyat artışı alım gücünü düşürdü. Fakat yüksek maaş politikasına sahip olmayan şirketlerin çalışanları mutsuz demek doğru değil. En iyi işveren unvanına sahip şirketlerdeki liderler, insan odaklı tutumla, değerle, kültürle, sağladığı eğitimlerle bu olumsuz algıyı kompanse edebiliyor. Şirketler, iş-yaşam dengesine odaklanarak, sosyal yan haklarda fayda sağlayarak çalışanlarının deneyimini pozitif yönde geliştiriyorlar.” dedi.

Araştırma sonuçlarına göre, standart şirketlerde en çok göze çarpan konunun performans sistemi konusundaki memnuniyetsizlik olduğunu söylemek yanlış olmaz. Çalışanlar, sosyal yan hakların yetersiz olduğunu yeterli sisteminin adil bir şekilde işlemediğini düşünüyor. Etkin performans sistemi konusu, en iyi işverenlerde de geliştirilmesi gereken bir alan olarak öne çıkıyor.

Yönetici kendi inanmadığı konulara çalışanı da inandıramıyor

Analizlerimizin bir diğer önemli göstergesi ise yetkin liderliğin ne denli önemli olduğu. Y kuşağı ve Z kuşağı gibi genç kuşak yaş grupları detayında; standart, Great Place To Work-Sertifikalı™ ve En İyi İşveren listesinde yer alan şirketler özelinde ayrı ayrı yapılan değerlendirmeler, bu şirketler arasındaki en büyük farkın “yetkin yöneticiler” olduğunu ortaya koyuyor. Toprak, bu konuyla ilgili ise şunları dile getirdi: “Yönetici pozisyonundaki kişilerin vizyonu, kurum kültürü ile örtüşmüyorsa, bu birliktelik ya uzun soluklu olmuyor ya da yönetici kendi inanmadığı şeye çalışanı da inandıramıyor. Yüksek güven temeline dayalı kurum kültürü ve etkin liderlik pozitif bir çalışan deneyimi için en önemli iki unsur. Sözünü tutan, çalışanları paydaşı olarak gören, açık iletişim kuran, tutarlı, saygılı, insan kayırmayan, kapsayıcı liderlik çalışanların duygusal ve psikolojik dalgalanmalarının daha etkin şekilde yönetilmesini sağlıyor. “

Great Place To Work®, her yıl paylaştığı bu önemli araştırma sonuçlarıyla organizasyonlara neyi farklı yaparak daha uzun ömürlü ve başarılı olabileceklerinin ipuçlarını veriyor. Farklı sektörlerden bu prestijli listeye giren şirketlerin tam listesi ise şöyle:

Great Place To Work® Türkiye’nin En İyi İşverenleri™ 2024

10-49 Çalışan Sayısı Kategorisi

TRABZON PORT
FOXHR TURKEY
VEGA SİGORTA
CLEVER DIALOGUE
RNG TECHNOLOGY
TEKNA İNSAN KAYNAKLARI
XIRTIZ YAZILIM
PUBINNO INC
SPEAKER AGENCY
BREW INTERACTIVE
FIORENT
GREENLOG INTERMODAL LOJİSTİK
NETİN HABERLEŞME TEKNOLOJİLERİ A.Ş.
BUMPER TEKNOLOJİ
SPINTEKS TEKSTİL
TKARE MÜHENDİSLİK
VİZNET BİLİŞİM
TATİLCİKUŞ SEYAHAT ACENTESİ
YELLOWARE
NORTHER GLOBAL LOJİSTİK
E-COMMINT
FRANK
HYPER COMPANY
SUNVITAL ENERJİ
KEDRION TÜRKİYE
YOUTHALL
SECHARD BİLGİ TEKNOLOJİLERİ
SODEC TECHNOLOGIES
LABRYS CONSULTİNG
BOOSMART
ESTE BİLİŞİM
GLOMİL TEKNOLOJİ
TTS ULUSLARARSI NAKLİYAT
KOFANA DİGİTAL
NEBULA BİLİŞİM SİSTEMLERİ
HENSEL TURKEY
TESTER YOU
AYES LOJİSTİK
RESISCO
IFF FORWARDING
INFODROM YAZILIM DANIŞMANLIK
LOGISTA GLOBAL
HD ULUSLARARASI
KRİKO
ANKAS HAYVANCILIK
TREND MICRO
ANDE LOJİSTİK
DAVINCI ENERJİ
AD VENTURE DIGITAL
RDC TALENT
51 DİJİTAL
CAPELLA LOJISTIK
OGGUSTO
TECHNOGYM
GİMEL
50-99 Çalışan Sayısı Kategorisi

SUDA MADEN
LGT LOGISTICS
REMAX TÜRKİYE
GLOBAL IT
YEŞİLOVA HOLDİNG A.Ş.
LİMA LOJİSTİK
MOBİLİZ
CHIESI
BENTEGO
ENQURA BİLGİ TEKNOLOJİLERİ
SOMERSET MASLAK İSTANBUL
SMARTPULSE TEKNOLOJİ
ARKEM KİMYA
WARPIRIS
LUXOFT TURKEY
MEDITOPIA
ENDEKSA
ETHICA SİGORTA
ZOETIS
DOĞAN YATIRIM BANKASI
AKLEASE
PROPERTY FİNDER
VEKTÖR BİLGİ VE YAZILIM TEKN.
SECURE FUTURE BİLGİ TEKNOLOJİLERİ
SIGNIFY TURKEY
ODAŞ GRUP
100-249 Çalışan Sayısı Kategorisi

RANDSTAD
SERVİER İLAÇ VE ARAŞTIRMA A.Ş.
CISCO
LILLY TÜRKİYE
YILDIZ HOLDİNG
EDENRED
ANA SİGORTA
PLUXEE TÜRKİYE
PERNOD RICARD
CHIPPIN
YILDIZ TECH
INGAGE
MASTERCARD TÜRKİYE
TOSUNOĞLU TEKSTİL
ASTELLAS
GLASSHOUSE
HONEYWELL TURKİYE
MECHSOFT
NUMESYS İLERİ MÜHENDİSLİK A.Ş.
VIESSMANN
DOCPLANNER
STRYKER
KOÇ FİNANSMAN A.Ş.
BUKET YIKAMA
LOGIWA
EKİN SMART CITY TEKNOLOJİ
TD SYNNEX TÜRKİYE
EMLAKJET
HANGİKREDİ
DOĞAN HOLDİNG
ENOCTA
BİLGİLİ HOLDİNG
HEWLETT PACKARD ENTERPRİSE
YEPAŞ
UNITED PAYMENT
DİAM VİTRİN TASARIM
DENTAKAY DENTAL CLINIC
UNITER ETİKET
BALL BEVERAGE TURKEY
TAV AIRPORTS HOLDING

250-499 Çalışan Sayısı Kategorisi

ABBVIE
MAGNA SEATING
TEKNASYON
NOVO NORDISK TÜRKİYE
HILTI TÜRKİYE
TOM DIGITAL
UPFIELD GIDA
ORGANİK KİMYA
ALBARAKATECH
GALATA TAŞIMACILIK
KALE PRATT & WHITNEY
NOVARTIS
BEŞTEPE KOLEJİ
TAV TECHNOLOGIES TURKEY
TRENKWALDER
FOLKART
KALKINMA YATIRIM BANKASI
BTCTURK
ARABAM.COM
BOEHRINGER INGELHEIM
500-999 Çalışan Sayısı Kategorisi

ASTRAZENECA TÜRKİYE
LOGO YAZILIM
TAVUK DÜNYASI
KINAY TAŞIMACILIK VE LOJİSTİK A.Ş.
ARCHITECHT BİLİŞİM
SAHİBİNDEN.COM
VOTORANTIM CIMENTOS
SAAT&SAAT
DAGİ GİYİM SANAYİ
MİKROGRUP
KKB KREDİ KAYIT BÜROSU A.Ş.
1000 + Çalışan Sayısı Kategorisi

HILTON
DHL EXPRESS
ETİYA BİLGİ TEKNOLOJİLERİ
DHL SUPPLY CHAIN
IPEKYOL GROUP
FPS FLEXIBLE PACKAGING / AL-DABBAGH GROUP
MEDICAL POINT
TELEPERFORMANCE
YORGLASS
TUI HOTELS & RESORTS TÜRKİYE
PRONET
AKRA HOTELS
SCHNEIDER ELEKTRİK
ALLIANZ GROUP
YVES ROCHER
FLORMAR
PENTİ
ENERJİSA ÜRETİM

Great Place To Work® hakkında

Great Place To Work®, işyeri kültürü ve çalışan deneyimi konusunda uzman küresel otoritedir. 1992'den beri dünya çapında 100 milyondan fazla çalışanın dahil olduğu Trust Index™ anketinden elde edilen derin analizler, harika bir iş yeri deneyimini neyin oluşturduğunu tanımlıyor. Her şeyin temelinde Güven vardır. Great Place To Work®, tüm çalışanlar için yüksek güvene dayalı bir iş deneyimi yaratarak organizasyonların kültürlerini ölçmelerine ve daha iyi iş sonuçları üretmelerine yardımcı oluyor. Kurum kültürü ve çalışan deneyimi analiz platformu Emprising®, liderlere veri ve insan odaklı kararlar verebilmeleri için ihtiyaç duydukları anketler, gerçek zamanlı raporlama ve içgörüler sağlıyor. Great Place To Work® aynı zamanda Great Place To Work-Certified™ şirketleri ve Türkiye’nin En iyi İşverenler Listeleri’nin yanı sıra sektörel, bölgesel listeler açıklayarak çalışan deneyiminin en iyiler ile kıyaslayabileceğiniz benzersiz veri içerikleri sunuyor. Great Place To Work®’ün misyonu, organizasyonların herkes için harika iş yerleri haline gelmesine yardımcı olarak daha iyi bir dünya inşa etmek.

Bakmadan Geçme