Fendoğlu TBMM Genel Kurulu'nda Konuştu

MHP Malatya Milletvekili Mehmet Fendoğlu TBMM Genel Kurulu'nda çiftçilerimizin yaşamış olduğu sorunları dile getirdi

MHP Malatya Milletvekili Mehmet Celal Fendoğlu, TBMM Genel Kurulu’nda söz alarak, çiftçilerimizin yaşadığı sorunları dile getirdi.

FENDOĞLU’NUN TBMM GENEL KURULUNDAKİ KONUŞMASI:

Ben çiftçilerin yoğun olduğu bir bölgeden  ve ilden geliyorum. Dolayısıyla çiftçilerimizin sorunlarını yakinen biliyorum. Malatya’nın da kendine has bir sorunu var. Bu sorunların başında da kayısı ve tütün gelmektedir. Üreticilerin en büyük  sorunu girdi maliyetinin yüksek olması. Girdi maliyetinin yüksek olmasından dolayı da , çiftçilerimizin en büyük dile getirdiği sorun  ,’biz çiftçilik yapmayacağız’ maliyetler azalmazsa. Peki ne yapabiliriz diye sorduğumda , devlet bize ucuz mazot ve gübre versin, biz para yerine  bunları alalım. Tarım kredi  Kopperatiflerin yaptıkları yardımlar belli. Bu yardımlar sürekli erteleme ile geçmektedir. Ve 5  yıl üst üste ertelenen çiftçi faiz altında boğulmuş durumda. Bu boğulman ın bir çözümü varmı diye soruyorum çitfçi kardeşlerime, var diyorlar. 5 yılda ulaşmış olan bu borçların faizlerin silinerek yeniden yapılandırılmasını istiyorlar. Tarımla ilgili kurumlarımız var, et süt kurumu, tarım kredi kooperatifleri var ve bu kurumlarımızdan şikayetçiler. Bu şikayetlerinden de işin ehli ve işi bilen olmadıklarını savunuyorlar. Bizlerde meclisde gündeme getirerek işi ehillerine vereceğimizi söyledik. En büyük sorun stokçular. Üreticiler ürettiği malı 1 liradan verip rafda 5 liraya satılırsa burada  çok büyük sıkıntı çektiklerini söylüyorlar. Stokçular ile mücadelenin de  örgütleşmeden birlik den ve bir olmadan yana geldiklerini sarfediyorlar. En büyük sorunlardan birisi de Malatya’da kayısı birliğinin geçmiş de bazı hataların olmasına rağmen, yeniden yapılandırılmaması. Biz kayısı birliğinin yeniden kurulması nın ve Malatya’da 5 yıldır yapılmayan kayısı fuarının yeniden uluslararası boyutta yapılmasının talep ediyorlar. Üreticinin örgütlenmesi için kurumlara desteğe ihtiyacı var. Tabi bu kurumlarda yuıkarıda zikrettiğim tarımla ile ilgili kurumlar.Eğer bu kurumlar gerekli desteği vermiyorlarsa ,yerine bu işi yapabilecek işin ehli insanların atanması gerek.

Bir Malatya’lı olarak, geçmişe vefa duymak  bugüne ve yarınlara da saygı duymaktır. Burada söylememdeki sebeb, ekonomik krizin ülke gündemini meşgul ettiği bugünlerde, Türk milletinin ve Türk devletinin  ölümsüz ve kurucu başbuğu  Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün silah arkadaşı, birlikte Türkiye Cumhuriyetini kurduğu Türkiye Cumhuriyetinin ikinci cumhurbaşkanı, eski başbakanlardan 40 yıl milletvekili yapmış Mustafa İsmet İnönü  hakkında yapılan haksız eleştirilere üzülmemek elde değil. Konunun siyasi olarak tartışılmasını muhataplarına bırakarak , bu konuya bir Malatyalı olarak üzüldüğümü  belirtmek isterim. Çünkü bir Müslüman için Peygamber efendimiz  ölülüerinizin güzel hallerini yad ediniz, kötü hallerini söylemekten çekininiz. Sözü bu konuda  en güzel yol göstericidir. Unutmayalım, geçmişe  vefa duymak bugünlere  ve yarınlara da saygı duymak demektir. Ünlü bir sözü vardır, tarihe geçmiştir. Bir memlekette  namuslular namussuzlar kadar  cesur olmadık ça, o memlekette  kurtuluş yoktur diyerek türk siyasetine damga vurmuştur. 1946 yılında çok partili parlamenter sistemin önünü açarak  Türkiye’de demokrasinin yerleşmesi için önemli  bir siyasi adım atmıştır.  Türk siyasi hayatında  Malatya İsmet İnönü, İsmet İnönü Malatya ile, yine Turgut Özal la özdeşleşmiştir, kayısı ile özdeşleimiştir. Şehit Hamit Fendoğlunun da yeğeniyim

Bakmadan Geçme