Bahriye Üçok'u Saygıyla Anıyoruz

Hatem DENKTAŞ Eğitim İş Malatya Şube Başkanı

Atatürk ilkeleri ve Cumhuriyet kazanımlarının yılmaz savunucusu, tarihçi, siyaset bilimci ve politikacı Doç. Dr. Bahriye Üçok'u katledilişinin 28. yıldönümünde saygıyla anıyoruz.

Laiklik, kadın hakları ve irtica tehlikesi üzerine görüşlerini, hiç çekinmeden dile getiren Üçok, "Atatürk' ün İzinde Bir Arpa Boyu" isimli kitabının yayınlanmasından beş yıl sonra 6 Ekim 1990 tarihinde evine gönderilen bombalı bir paket ile katledildi. Suikastın ardından Cumhuriyet Gazetesini telefonla arayarak İslami Hareket Örgütü adına konuştuğunu bildiren bir kişi Üçok'u “tesettür konusundaki düşünceleri yüzünden” cezalandırdıklarını söyledi. Aynı kişi “İslam'a sınır koyanları öldürmeyi borç bildiklerini” belirtti.

Aradan geçen 28 yılda, Tıpkı Uğur Mumcu’nun, Ahmet Taner Kışlalı’nın, Muammer Aksoy’un Necip Hablemitoğlu’nun katledilmesinin üzerindeki sis perdesinin bilinçli olarak aralanamaması gibi, cinayeti işleyenler, azmettirenler aydınlatılamadı.

Bugün Türkiye’de 28 yıl öncesine göre değişen hiçbir şey yoktur. Geçmişte devrimci aydınlarımız cinayetlerle susturulurken günümüzde, demokrasiden, laik eğitimden, cumhuriyet devrimlerinden yana olan aydınlar, örgütler, gazeteciler hukuksuz yargılamalar ve faşizan baskılarla karşı karşıya bırakılmaktadır.

Eğitim-İş olarak devrimci aydınlarımızın katillerinden elbet bir gün hesap sorulacağına yürekten inanıyor, Atatürkçü düşüncenin ödün vermez savunucusu Bahriye Üçok’u katledilişinin 28. yılında bir kez daha saygıyla anıyoruz.

Bakmadan Geçme