Yüzde 70'in üzerinde bir hasar var

Malatya Battalgazi İlçesi Sulama Suyu Koordinatörü Mehmet Nuri Alan, sadece kayısı değil ceviz ve badem ağaçlarının da zirai dondan etkilendiğini kaydederek

Malatya Battalgazi İlçesi Sulama Suyu Koordinatörü Mehmet Nuri Alan, sadece kayısı değil ceviz ve badem ağaçlarının da zirai dondan etkilendiğini kaydederek, “Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından yapılan hasar tespit çalışmalarında, yüzde 70’in üzerinde bir hasar olduğu ifade edildi. Sadece kent merkezinde değil ilçelerimizde de don ile ilgili zarar tespitleri yapıldı. Talebimiz, çiftçilerimizin mağduriyetinin giderilmesidir” dedi.

13-14 Nisan’da Malatya’da yaşanan zirai don hadisesi nedeniyle Malatya’da yüzde 80 oranında kayısının hasar gördüğü ifade edilirken, kayısı üreticileri ve onları temsilen mahalle muhtarları bir araya gelerek destek çağrısında bulundu.  gerçekleştirilen Basın açıklamasında Malatya Battalgazi İlçesi Sulama Suyu Koordinatörü Mehmet Nuri Alan, kayısıdaki hasarın büyük olduğunu belirterek Malatya’nın afet bölgesi olarak ilan edilmesini istedi.

Kayısının emeğinin ve girdi maliyetlerinin yüksek olduğuna işaret eden Alan; “Yaşanan don hadiseleri nedeniyle Malatyalı üreticilerimiz büyük sıkıntı yaşıyor. Kayısı meyvesi çok kolay yetişmiyor, girdi maliyetleri çok yüksek. Gübre, ilaç, emek ve işgücü, mazot maliyetlerini hesapladığımızda kayısının dekar maliyeti bin lirayı aşmaktadır. Malatya merkez, ilçe ve kayısı yetiştiren çevre illerde hasarın ne boyutta olduğu ortadadır. Sayın Cumhurbaşkanımızın, Malatya’da meydana gelen zarar nedeniyle üreticilerimizin mağduriyetini giderecek desteği vermesini istiyoruz.” diye konuştu.

Kayısı yetiştiriciliğinin yok olmaması için desteğin şart olduğunu ifade eden Alan; “Cumhurbaşkanımız her zaman üreticinin, çiftçinin ve köylünün yanında yer almıştır. Cumhurbaşkanımız, üst üste 4 yıldır zirai dondan etkilenen Malatya çiftçimizin bir kez daha yanında olmasını istiyoruz. Tarım ve Orman Bakanlığı ile Malatya Milletvekillerimizin konuyla yakından ilgilendiklerini biliyoruz” sözlerini kullandı. Herkesin kayısıya sahip çıkması gerektiğini de sözlerine ekleyerek, destek sağlanmaması halinde çiftçilerin zor durumda kalacaklarını ifade eden Alan, kısa sürede çözüm bulunup destek verilmesi gerektiğini dile getirdi.

Bakmadan Geçme