Yolda Biri Var

Otostop ile 8 ülke gezen biri var kulağa çok hoş geliyor, Bora Yerlikaya ile tanıştık ben merak ettiklerimi sordum o cevapladı. Otostop neymiş okuyalım, bakalım.

          

“Birçok Şehir ve Ülke Gezdim”

Sizce otostopçular cesur insanlar mı ya da çılgın? Bence yollara düşmeyi seven maceracı insanlar, mesela ben otostop ile dünyayı gezen insanlara hem çok imrenmiş hem de çok merak etmişimdir. Otostop ile 8 ülke gezen biri var kulağa çok hoş geliyor, Bora Yerlikaya ile tanıştık ben merak ettiklerimi sordum o cevapladı. Otostop neymiş okuyalım, bakalım.

Bora kim, bize kendini anlatır mısın?

-           Öncelikle kendimden bahsedeyim adım Bora Yerlikaya. Cumhuriyet Üniversitesi Harita Mühendisliği bölümünden yeni mezunum.23 yaşındayım ve Adanalıyım. Aklım sürekli rota çizmeye, gezi hayalleri kurmaya devam ederken bir yandan da KPSS adlı sınava çalışıyorum.

 

-           Maceraperest misin, nerden esti otostop, nasıl merak saldın?

-           Küçüklükten beri gezmeye, bir yerlere gitmeye hep meraklıydım. Sürekli bir macera peşinde koşar dururdum ama bunlar küçük çaplıydı.2 yıl öncesine kadar pek bir yer gezdiğim söylenemez. Bir arkadaşımla beraber neden Karadeniz’e gitmiyoruz diye düşündük. Ben de gidelim ama otostopu deneyelim diye bir fikir attım ortaya, 2 erkek arkadaş 1 hafta boyunca otostopla çok rahat şekilde Karadeniz’i gezdik ve geri döndük. Her şey aslında yeni başlayacaktı o günden sonra 18 ülke ve sayısız şehir gezdim.

-           18 ülke sayısız şehir diyorsun düşünmesi bile çok hoş!

 

“Otostop Bir Kültürdür”

 

-           Ülkemizde de her geçen gün yaygınlaşıyor, sence otostop bir kültür mü?

-           Otostop konusuna gelirsek sadece ulaşım aracı olarak akla gelmesin. Tabii ki bize göre otostop bir kültürdür. Belki de hayatınızda hiç karşılaşamayacağınız insanlarla sohbet etme, tanışma fırsatı yakalıyorsunuz. Otobüste saatlerce aynı koltukla oturup can sıkıntısından patlayacağınıza neden sohbet ederek, eğlenerek gitmiyorsunuz? Hem de çoğu zaman otobüs yolculuğundan daha kısa sürede gideceğiniz yere ulaşabiliyorsunuz.

 

-           Niye otostop sana cazip gelen neydi?

-           Neden mi otostop çünkü her bindiğiniz araçta farklı hayat hikâyesi dinliyorsunuz. Tabii bir de ücretsiz bir şekilde gideceğiniz yere ulaşıyorsunuz, çok fazla yer gezen insanlar için gezi harcamasını hafifletiyor.

 

-           Yola nasıl çıkıyorsun hadi çıktım dedin çıktın mı yoksa bir yol haritası çizip çıkmak mı tercihin?

-           Genellikle planlı davranıyorum. Bir yere gitmeden önce gideceğim rotaya göz atarım çünkü en kısa zamanda gidebilmek için en işlek yolu tercih etmeye çalışıyorum.

 

 

                      “Trenle 10 Ülke Ve Otostopla 8 Ülke Gezdim”

-           Otostop ile birçok yer gezdiğini biliyorum nerelere gittin?

-           Otostopla doğu bölgesi hariç Türkiye’nin dört bir tarafına yolculuk ettim. Dünya’da ise trenle 10 ülke ve otostopla 8 ülke gezdim. Gittiğim ülkeler;  Gürcistan, İtalya, Fransa, İspanya, Almanya, Hollanda, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Slovakya, Avusturya, Bulgaristan, Makedonya, Karadağ, Arnavutluk, Sırbistan, Bosna Hersek, İran, Ukrayna daha gezmek istediğim birçok şehir ve ülke var.

 

-           Otostop cesaret diyenler var çılgınlık diye düşünenler de, sen hiç tedirgin olmuyor musun?

-           Yollarda o kadar iyi insanlarla karşılaşıyorum ki şu ana kadar hiçbir tedirginlik ve kötü bir olay yaşamadım. Sadece bindiğim tır petrol istasyonunda yanmaya başlamıştı o an biraz korkmuştum.

 

-           İlk otostop anını çok merak ediyorum, paylaşır mısın?

-           İlk değişik otostop anım; bindiğim arabadaki adam ve eşinin biz arabadayken kavga edip yolda giderken eşini ve bizi arabada bırakarak, arabayı terk etmesiydi. Tabii ki çok şaşırdık ve uzun iknalar sonucu adamı tekrar arabaya bindirmeyi başarmıştık. Sonradan akıl hastası olduğunu öğrendik.

-           Siz o zaman çok gülmemişsinizdir ama ben şu an çok güldüm, unutulmaz bir anı olmuş.

 

                  “Herkes Denemek İstiyor”

 

-           İnsanların otostop çekenlere bakış açıları nasıl ve siz neye göre karar veriyorsunuz kiminle yol arkadaşlığı yapacağınıza?

-           İnsanların bakış açısı doğal olarak şaşkın bir ifade oluyor ve herkes denemek istiyor. Şu ana kadar 20-30 arkadaşımı yollara alıştırdım ve çoğu bu işin bağımlısı oldu. Artık kendi başlarına gezmeye başladılar. Yolculuk yapacağım kişiyi seçerken kriterlerim beni yavaşlatmayacak, fikirlerime saygı gösterecek ve uyumlu davranacak, eğlenceli insanları tercih ediyorum.

 

-           Çevrenin tepkisi ne oluyor? Ya sen deli misin Bora diyen vardır bence.

-           İlk zamanlar herkes tepki gösteriyordu. Ailem özellikle çok karşıydı ama yolda karşılaştığım güzellikleri, iyi insanları anlatınca artık pek bir tepki göstermiyorlar. Onlar da alıştılar.

 

-           Türkiye’de en çok kim duruyor, yolculuğunu seninle paylaşanlar kimler?

-           Türkiye’de en çok tır şoförleri ve askerler, özel hareket mesleğindeki insanlar otostop konusunda daha duyarlı oluyor ama genel olarak doktorundan tut kasabına, öğretmeninden tut iş adamına kadar her meslek grubundan insanlar yardımcı oluyor.

 

-           Cinsiyet ile ilgili yorumun ne olur, kadınlar için mi erkekler için mi daha zor ya da kolay?

-           Kadınlar için bekleme süresi açısından çok daha kolay ama güvenlik açısından ülkemizde biraz riskli olabilir. O yüzden en iyisi 1 kız-1 erkek şeklinde 2 kişi yola çıkmak.

 

-           Otostop macerası yaşamak isteyenlere tavsiyen ne olur?

-           Otostopla bir yerlere gitmek isteyenlere tavsiyem sırt çantalarını takıp özgürlüğün tadına baksınlar, zaten bir kere başlayınca nasıl bir bağımlılık yaptığını kendileri anlayacak. O yüzden hala yaşıyorken gezip, görün. Farklı deneyimler yaşayın, farklı kültürden, dinden insanlar tanıyın. Yeni yerler keşfedin…

-           Eeee hadi Bora ne duruyoruz,  gezginlerin dediği gibi yol açık yola çık!

 

         Röportaj: Özge SEVER

Bakmadan Geçme