Zirisa Şirvan Yücel

Aydınlanma Nedir?

Zirisa Şirvan Yücel

Aydınlanma nedir ? Bu önemli konuyu Dünya Değişim Akdemesi'ndeki Değişim Uzmanlarına sorduk.  Çok net bilgiler edindik, bunları sizlerle paylaşıyorum.
'' Asırladır filozoflar, düşünürler, bilginler, aydınlar, bilgeler, mistikler vs. aydınlanmanın ne olduğunu aydınlanarak anlamaya çalışmıştır. Buna rağmen aydınlanma konsunda hâlâ net bir yanıt yoktur. Peki, nedir bu ''aydınlanma'' denilen şey? Bu sorunun yanıtı kolay kolay bulunamaz!
Tarih boyunca varoluşun anlamını arayan zeki insanlar:''aydınlanma nedir?'' sorusunu sormuştur ve yanıtını aramıştır. Bu çok önemli soruya yanıtı bugün burada bulacağız. Bazıları bu sorunun ebedi olduğunu iddia etmektedir.
Bu, gerçek dışı bir sayımdır. ''Aydınlanma nedir'' Ebedi bir soru değil, sadece geçici zihnin bocalamasıdır. Zira zihin bu geçici sorunun yanıtını bilmez. Yalnızca zekâ bu soruya bilgece yanıt verebilir.
Aydınlanma formülü şudur: Zekâ + İrade + Cesaret + Gerçek = Aydınlanma. Yani bir insanın zekâsı uyanınca iradesini devreye sokar, gerçeği bulma cesareti gösterir ve gerçeği bulunca aydınlanır.
Karanlıkta el yordamıyla yolunu bulmaya çalışan insanın cehâletten kurtulup karanlıktan aydınlığa çıkmasıdır aydınlanma. Başka bir değişle aydınlanma karanlıktan kurtulup cehâltten özgürleşmektir. 
 

Yazarın Diğer Yazıları