Veysel Fırat

Diriliş Ayasofya

Veysel Fırat

Şükürler olsun ki Ayasofya’nın ibadete açılışını gördük. Şükürler olsun ki iç ve dış mihrakların heveslerini kursaklarında koyup Türkiye Cumhuriyeti’nin kimseye boyun eğmeyeceğini gösterdik. 1699 yılından bu yana eğilen başımızın kalktığını bütün dünyaya göstermiş olduk. Ayasofya meselesi bağımsızlığımızın ilanıydı bu ilanı en güçlü şekilde en anlamlı yerden haykırdık. Bu millete bu duyguları yaşatan Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip ERDOĞAN’a teşekkür ediyorum. Kimsenin hayal edemeyeceği, kimsenin cesaret edemeyeceği bu girişimden zafer çıktığı için ona ‘’İkinci Fatih’’ demek abartılı olmayacaktır. Gözün aydın Türkiye, bağımsızlığımızı en yüksek yerden tüm dünyaya ilan ettik. Bundan sonrası çok kolay olacak.

Belki de 1931 yılında restore çalışması için kapatılıp milletin dikkati dağıtıldıktan sonra, 24 Kasım 1934 yılındaki Ayasofya’yı müzeye çeviren kararnameyi baskılara dayanamayıp imzaladı Atatürk. Ki bu kararnamenin altındaki Atatürk’ün imzası orijinal imzası değil. Atatürk, istemeye istemeye bu müze kararnamesini imzaladığı için farklı imza kullandı belki, kim bilir?

Ne acıdır ki şükrettiğimiz olay kendi topraklarımız içindeki mülkiyeti kendimize ait olan bir mabedin tekrardan cami olarak açılmasıdır. Oysa Ayasofya’nın ibadete açılması bağımsız devletler için sıradan bir olaydır. Ama dünyada gündem olmasından anlıyoruz ki, biz büyük bir iş yapmışız. Gördük ki kendi sınırların içinde olsa da sana müdahale edenler varmış. Şimdiye kadar Ayasofya’yı cami olarak açmamıza izin vermiyorlarmış.

Bizim batımızda bir devlet mi vardı ne? Yunan mıdır, yanan mıdır nedir? Bugün orada  bayraklar yarıya indirildi. Gerçi biz istesek tam olarak da indiririz de onlar Ayasofya’da Cuma namazı kılınacağı için yas olarak indirmişler. Biz Ayasofya’da Cuma namazı kılarken de onların kiliselerinde çanları yas olarak çalınacak. Varsın çanlar çalsın. Çanlar bizim için değil onlar için çalıyor. Acaba onlar Ayasofya’nın kapatıldığı gün olan 24 Kasım 1934 tarihini bayram ilan ettiler mi? O gün çanlar acaba kutlama için çaldı mı? O günün Yunan ve batı basınını herkesin okumasını tavsiye ediyorum.  Ayasofya’nın açılışına karşı olan içimizdeki insanların daha çok okumalarını ve bu günle kıyaslamalarını önemle rica ediyorum.

Danıştay kararı sonrası tehditlerin haddi hesabı yoktu ama it ürüdü kervan yürüdü Tüm dünyaya rağmen Ayasofya’yı ibadete açıp en yüksek yerden en yüksek sesle bağımsızlığımız ilan edilmiş oldu.

24 Temmuz’da kılınan ilk Cuma Lozan Antlaşması’nın tarihi ile aynı güne denk gelmesi tevafuk mudur bilmem ama bu denk gelişin bir şeyler ifade ettiği kesindir. Ben biliyorum ki bu bir dirilişin tarihi olmuştur. Yiğit düştüğü yerden kalkmıştır. Varsın bundan sonra zulmedenler düşünsün. Çünkü dünyaya güneş doğuyor.    

                                                                                                                           Veysel FIRAT

Yazarın Diğer Yazıları