Zirisa Şirvan Yücel

Merhamet Yeteneği

Zirisa Şirvan Yücel

Merhamet yeteneği nedir ve  Nasıl Ortaya çıkar? Kişileri nasıl etkiler? Bu  önemli soruları Dünya Değişim Akademisi'ndeki Değişim Uzmanlarına sorduk çok etkileyici hayati bilgiler edindik bu bilgileri sizlerle paylaşıyoruz.
''Merhamet stres ve gerilimi azaltır. Bazıları merhametin, başkalarına yararlı olduğu için, merhamet gösterene bir katkıda bulunmadığını düşünüyor. Bu düşünce gerçek değidir. Zira merhamet sayesinde kortizol salgılanır ve onunla bağlantılı olarak stres azalır.
Tekâmül sayesinde bir insanın merhamet yeteneği artmaya başlar. Zira tekâmül teknikleri insan beyninde pozitif yapısal değişikliklere yol açmaktadır. Özetle insan merhamet yeteneğini güçlendirebilir ve nefretten kurtulabilir.
Şayet bir insan merhametli olmak istiyorsa kendine karşı şefkatli ve anlayışlı olmalıdır. Bireyin hem psikolojik sağlığını hem de başkalarıyla olan ilişkilerini etkileyen en önemli faktör kendisiyle olan ilişkisidir.
Bir insan kendisiyle kurmuş olduğu ilişkiyi gözden geçirmelidir. Kişi kendisiyle ilgili taşıdığı duyguların olumlu olup olmadığını değerlendirmelidir. Birey kendisine ne kadar hoşgörü gösterdiğinin farkına varmalıdır.
En önemlisi de insan kendisine karşı ne kadar duyarlı, anlayışlı, şefkatli ve merhametli olduğunu anlamalıdır. Sayın Okur, sen kendine karşı merhametli misin? Kendine merhamet gösteriyor musun?
Eğer cevabın: ''Hayır'' ise o zaman kimseye karşı merhametli olamazsın. Sadece rol yapabilirsin ama gerçekten de merhamet gösteremezsin. Zira başkalarına gösterilen merhamet, kendine gösterilen merhametin bir yansımasıdır.''
Değişim Uzmanı 
Şirvan Yücel
 

Yazarın Diğer Yazıları