Zirisa Şirvan Yücel

Bencillik Yozlaşması

Zirisa Şirvan Yücel

Bencillik herkes de var. Bu durum insanlarda ve toplumda yıkıcı bir güç teşkil ediyor. Bu yozlamış durumdan kurtumak gerekir! Peki nasıl? 
 Dünya Değişim Akademisi'ndeki Değişim Uzmanına sorduk. Hayat kurtarıcı bilgiler edindik. Bilgileri sizlerle paylaşıyoruz.
''Bencillikten kurtulmak için birey gelişerek sade, yalın ve gösterişsiz bir hayat sürdürmelidir. Fakat bu değişim, Değişim teknikleri sayesinde kendiliğinden gerçekleşir çünkü birey gösterişli yaşamın bir zaman ve enerji kaybı olduğunu görür.
Değişim sayesinde kibir tevazuya, bencillik ise sencillik olgusuna dönüşür. Herkes '' ego'' denilen unsura sahiptir ama herkes egoist olmak zorunda değildir. Herkesin aynı ölçüde değerli ve eşit olduğunu idrak eden insan asla bencil olmaz.
Yalnızca değişim sayesinde bencillik ''özgecilik'' denilen olguya dönüşebilir. Peki, nedir bu özgecilik? Özgecilik veya diğerkâmlık başkalarına kişisel çıkar gütmeyen yardım etmek ve diğer insanların yararını kendi yararı kadar gözetmektir. 
Aslında hem bencillik hem de özgecilik son derece insani olgulardır. Bu iki olgu birbiriyle iç içe olsa tamamen ters süreçlere hizmet ediyor. Buna rağmen bencillik ile özgecilik arasında çok ince bir çizgi mevcuttur.
Tabiri caizse sırf bencillik yüzüden insanların doğayla başı dertte ama bunun farkında bile değiller. Zira bencil insan doğayı sevmek yerine onu sadece kullanmaya çalışır ve kullanması da son derece yıkıcıdır.
Aslında bencillik yıkıcılık demektir ve bencil insan doğa ile birlikte kendisini de yıkar. Peki, çözüm nedir? Çözüm insanın gerçekten kim olduğunu bilmesinden geçer. '' Ben kimim?'' sorusunun cevabı canlı varlığın evrene gelişinde saklıdır.''
 

Yorumlar 1
Ercüment 16 Ağustos 2021 13:30

Çok güzel... Keyifle okudum..

Yazarın Diğer Yazıları