Mir Murat Demir

Ne Görmek İstersek.!

Mir Murat Demir

Böyleyizdir, ne görmek istersek ona bakarız, neye bakarsak baktığımızla alakalı bilgiye, ayrıntıya dair veriler ediniriz. Bu eylemimiz çok derinden planlar programlar yapmamızı gerektirmez. Beynimiz ve duyu organlarımız sürekli istişare içinde, uyumluluk içinde çalışırlar. Beynimizin tercihleri ve duyu organlarımıza komutları çoklukla aynı ise, gözümüz, kulağımız, burnumuz, dilimiz artık davranış biçimimizi ve tercihlerimizi ezber etmiş ve karara varma süresini bir saniyenin altına çekmiştir. Okuyorsun da tezat görüşler ortaya koymadan oku, zira ekseriyetle bu şekildedir, gece ya da gündüz, rüzgârlı ya da sakin, çok sıcak ya da çok soğuk vs etkenlerde bu süreyi artı eksi değiştirecektir elbette.
..
Temel, karısı Fadime ile yürürken karşılarına sarışın bir afet çıkmış. 
Genç kadın yanlarından geçer geçmez Fadime;
“Şu genç kadinlaru hiç anlamayrum Temel..” demiş 
“Karu pir gerdanluk, iki pilezuk ve telkari küpeler takmuş.  
 Tırnaklaruna Cutex oje sürmüş, kulak arkalaruna Chanel 5 sıkmış.  Ve de Yves Saint Laurent çantası var.”
 Temel;” Pes vallahi Fadume” demiş “ Yani 5 sanuyede tüm punlaru nasıl gördün? Siz kadunlardan korkilur vallahi!”
Fadime:” Ne yani!” demiş “Sen dikkat etmedun mi sanki?”
“Yoo… “ demiş Temel 
“ Pen sadece uzun paçaklu, iri göğüslü, sıkı kalçalu, yeşil gözlü, sarişun genç bir kadun gördüm, Ha pir de parmağunda nikah yüzüğü olmamasu dikkatimu çektu hepisu pu”
..
Birkaç saniyelik bir rastlantıda böylesi ayrıntılı verilere ulaşmak mümkün mü? Mümkün, beyinde meraklarımız ve öğrenmek istediklerimiz bir liste haline getirilmişse, uzun uzun düşünme gibi zaman kaybına hiç gerek yok. İnsanız ve kendimizi tanıyoruz, nelere karşı hassasiyetlerimiz zar nelere zafiyetlerimiz, nelere merakımız, nelere dair öğrenme bilme isteğimiz, bu veriler beynimizin gizemli hanesinde saklı dururken gerektiğinde devreye sokmak da yine kendi elimizde.
Hayatlarımızda bu temel istek ve arzularımızdan oluşan öğrenecek, bilinecekler listesi vardır ve an olur bir saniyede bakarız. Esprili öykü kahramanları öğretmen eşler, hekim eşler, tüccar eşler olduğunda da farklı verilerin cevaplarını birkaç saniyede tespit etmiş olacaklar, sorularını kendi dünyalarında cevaplandırmış olacaklardı. Günlük yaşadıklarımız da bu şekilde değil mi? Gereksizse saatlerce yan yana olsak dahi belirgin olarak cevabına hâkim değilizdir. Gerekliyse birkaç saniyede bilgi edinir, gerekçe ve tamamlayıcı unsurlar hakkında dahi donanıma ulaşırız. Siz sevgili okurum, kim neden sorsun, nerede neden gerekli olsun rahatlığındasın ya, sürekli tek renk kullanmıyorsan iç çamaşırının rengini dahi bilmezsin, kendine ait ve her gün üç-beş defa görsen dahi. Beynimiz ve duyu organlarımız arasındaki koordinasyon gerçekten muazzam, fevkaladenin fevkinde. Her görüp duyduğunu kayıtlarına alsa gerekli olan ne çok kavram, bilgi için yer bulamazdık değil mi?
Mir Murat Demir

Yazarın Diğer Yazıları