Mir Murat Demir

Madam Jeanne

Mir Murat Demir

Okuduk, dinledik, gözlemledik, araştıranlarımız dahi olmuştur, duyumlar ve efsaneler hariç en uzun yaşadığı kayıtlarla malum kişi “Madam Jeanne Louise Calment” dir. Hayatından nasıl dersler çıkarıp kendi hayatımıza nasıl adapte ederiz, bilmiyorum. Bildiğim insan tüm doğru tespitleri kendisi yaşayarak, kendi hayat deneyimlerinden edinemez, zira insan ömrü çok kısa. Hayatta iken tüm deneyimleri yaşamalı mı, uzak mı durmalı, bu sorulara cevap vermekte oldukça zor ve muamma. İnsan yaratılırken, var edilirken hangi temel gaye var, temel prensip nedir, bilmiyoruz ki!
..
Onaylanmış en uzun insan ömrüne sahip olan Madam Jeanne Louise Calment ile tanışın: Hayatından bazı ilginç olayları da aktaralım.
122 yıl, 164 gün süren bir ömür. 
Görünüşe göre kader (!  ), hayatını yaşama şeklini şiddetle onayladı. 
21 Şubat 1875'te Fransa'nın Arles kentinde doğdu. Eyfel Kulesi o 14 yaşındayken inşa edildi. 
Bu sırada Vincent van Gogh ile tanıştı. 1988'de yapılan bir röportajda, "Kirli, kötü giyimli ve nahoştu" diye hatırlıyordu.
85 yaşında eskrime başladı ve 100 yaşına geldiğinde hala bisiklete biniyordu. 114 yaşında hayatını anlatan bir filmde rol aldı, 115 yaşında kalçasından ameliyat oldu ve 117 yaşında 1896'da 21 yaşında başladığı sigarayı bıraktı. Bakın burada önemli bir detay var.  Sağlık nedenleriyle bırakmadı; nedeni, neredeyse kör olduğunda birisinden sigarasını yakmasına yardım etmesini istememesiydi.
1965'te Jeanne 90 yaşındaydı ve varisi yoktu. Dairesini André-François Raffray adında 47 yaşındaki bir avukata satmak için bir anlaşma imzaladı. Öldükten sonra dairesini miras alması şartıyla, ona aylık 2.500 frank ödemeyi kabul etti. Ancak Raffray, Jeanne'e sadece 30 yıl boyunca ödeme yapmakla kalmadı, aynı zamanda Jeanne'den önce 77 yaşında öldü. Dul eşi, yasal olarak günlerinin sonuna kadar Madam Calment'a ödeme yapmaya devam etmek zorundaydı.
Jeanne keskin zihinsel yetilerini korudu. 120. doğum gününde nasıl bir geleceğe sahip olmayı umduğu sorulduğunda. Cevabı, "Çok kısa." olmuştu.
İşte Jeanne Louise Calment'ten Yaşam Kuralları:
"Şarap aşığım."
"Bütün bebekler güzeldir."
"Sanırım gülmekten öleceğim."
"Yüce Rabbimiz tarafından unutuldum."  işte buna gülmüştüm muhtemelen siz de tebessüm ettiniz.  
"Yalnızca bir kırışıklığım var ve onun üzerinde oturuyorum."
"Asla rimel kullanmam, sık sık ağlayana kadar gülerim."
"Bir şeyi değiştiremiyorsan, onun için endişelenme."
"Her zaman gülümse. Uzun ömrümü böyle açıklıyorum."
"Kötü görüyorum, kötü duyuyorum ve kötü hissediyorum ama her şey yolunda."
"Yaşamak için büyük bir arzum ve özellikle tatlılar için büyük bir iştahım var."
"Demirden bacaklarım var ama doğruyu söylemek gerekirse biraz paslanmaya ve bükülmeye başladılar."  
"Yapabildiğim zaman zevk aldım. Açık, ahlaki ve pişmanlık duymadan hareket ettim. Çok şanslıyım."
“Genç olmak bir ruh halidir, kişinin vücuduna bağlı değildir. Aslında hala genç bir kızım, sadece son 70 yıldır o kadar iyi görünmedim."
Bir röportajın sonunda gazeteci, "Madam, umarım seneye tekrar görüşürüz" dedi. Jeanne, "Neden olmasın? O kadar yaşlı değilsin; hala burada olacaksın!" diye cevap vermişti.
..
Dünyada yaşayan insan sayısı, yazımı kaleme aldığım an itibarıyla 7.896.632.029 dır. Dünyamızdan başından bu yana kaç insan yaşadı ve öldü, bu sorunun karşılında rakamlar telaffuz edilse de yazmamayı tercih ettim, bilimsel net bir yöntem olmadığından, çokça farklı rakamlar olduğundan, muamma diyelim. Çok yaşamak mı, yaşamda olduğumuz süreyi dolu dolu, mutlu bir şekilde geçirmek mi? Hayata, insanlara, canlılara, iyilik adına, güzellik adına, faydalı olmak adına dokunmak mı? Bu seri haldeki soruların cevabını ben bilmiyorum, kısmen, kenarından köşesinden düşüncelere sahibim elbette, isterim ki düşüncelerinizin dâhiline siz okurlarımda alın, akıl ve düşünme yetimiz, en büyük marifetimiz değil mi?
Mir Murat Demir
 

Yazarın Diğer Yazıları