Mir Murat Demir

İNSAN DA KERAMET YOK!

Mir Murat Demir

İnsan beşeridir, insan bu dünya da yaşayan aklı olduğu için bilgi ve becerilerini artırmaya kaim bir canlıdır. Keramet, olağanüstülük hiçbir insanın sahip olduğu ya da olacağı bir kazanım, unvan, tarif değildir, olamaz, akla ve yaratılış formatına ve fıtratına da aykırı, terstir. Evet, her insan kendine özeldir, aklını, düşüncelerini, yeteneklerini kullanıp diğer insanlardan daha öne çıkmaya, üretip var ettikleriyle, teorik ve pratik olanlar da dâhil, kaimdir. Her insan özel ve farklıdır da bazı yeteneklerimiz, becerilerimiz beşeri yaşam içinde karşılık bulamayabilir. Ezber ve dayatmalarla cehalet bir araya geldiğinde nedense algılayamadığımız ne olay ve oluşuma, uygulama halleri ve sahiplenenlere kerametli yüklemesi yapıyoruz.
..
Şeyhin biri türbe etrafında kurulmuş dergâhta kendisine çok yardım eden iyi bir adama el vermiş;
-"Var git sen de kendi dergâhını kur, ama şu topal eşekten başka sana verecek bir şeyim yok" demiş.
Adam önde topal eşek arkada az gitmişler uz gitmişler dere tepe derken eşek zaten yaşlı, ölüvermiş...
Adam eşeği gömmüş, başına oturup kara kara düşünürken bir kervanbaşı durup sormuş 
"Kimin bu mezar, sen ne yapıyorsun?"
-Adam 
"Çok değerli bir şeyhti, öldü, gömdüm, bırakıp gidemiyorum" deyince kervandakiler hemen bir türbe inşa etmişler, bizim adam da oranın şeyhi olmuş.
Zaman geçmiş, yeni şeyh ve türbe çok çok ünlü olmuş, eski şeyhi de duymuş ziyarete gelmiş.
Yatma saati gelip kalabalık dağılıp yalnız kalınca eski şeyh yeni şeyhe sormuş:
-"Türbede yatan kim?"
-Yeni şeyh "Aman şeyhim sus kimse duymasın, senin verdiğin topal eşek o" deyince eski şeyh kahkahayı basmış:
"Benim türbedeki de onun anası...!
..
İnsan olarak bildiklerimize ve bakış açımıza göre öngörü sahibi olabiliriz, öngörülü olmak yaşam süremizin çok kısa olması hasebiyle ömrümüz boyunca pratik ve çevik yaşamımıza katkı sunacaktır. Duyum ve ezberlerle, irdelemeden, bilimsel bağını görmeden kararlar verme halimizde bizi düşünme ve akla uygun yaşama kararlar verme halinden uzak tutar. Keramet inanışı ve arayışının temelinde düşünme öğrenme tembelliği vardır, kolaycılıktır.
Mir Murat Demir

Yazarın Diğer Yazıları