M. Said Yalçın

'O İlklerin Başkanı'

M. Said Yalçın

Bu yazımda kültür sanatın öneminin yanı sıra istişare ve vefaya biraz değinmek istedim. Aslında değinmek istediğim konuların hepsi birden fazla yazı konusu olacak kadar önemli ve kapsamlı. 

Kültür sanat diyoruz. Millet olarak belki çok derin bir kültüre, sanata sahibiz aslında. Bunun farkında mıyız derseniz, elbette ki değiliz. Toplumların gücü, kültür ve sanata verdiği değerle ölçülür.  Biraz Malatya yereline dönelim. Malatya’da kültür sanat adına neler yapılıyor. Malatya kendi kültürüne sahip çıkıyor mu? Üzülerek söylemek isterim ki; Malatya’da muhafazakarlık adı altında bu şehrin kültür sanata verdiği değerler, bilinçli olarak yok edildi. Kültür sanat adına yapılan etkinlikler ise, kasıtlı olarak eleştirilip, memleketin binlerce işsizi, yoksulu, fakiri varken bu etkinliklere boş yere para harcanıyor yaklaşımı ile kültür sanat faaliyetleri bu şehrin insanlarına kültür sanatın ihtiyaç olmadığı düşüncesi dayatıldı. Başarılı da olundu. Amaç, hem bu ülkeyi, hem de bu şehri sıradan bir Ortadoğu ülkesi ve şehri görümüne sokmaktı. 

İşte burada buna karşı duran, ne yaptığını ve nasıl ilerlemesi gerektiğini bilen bir isim vardı. Kim diye soracak olursanız? O isim Selahattin Gürkan. Sayın Gürkan, Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ifade ettiği gibi diklenmeden, dik durarak bu adımları attı. Şöyle bir şehri baştan sona gezin, yıllar öncesine gidip gelin. Bu şehirde kültür sanat adına Selahattin Gürkan’dan başka kim adım attı, kim bu şehrin kültürüne ve sanatına sahip çıktı. Hiç kimse sahip çıkmadı. Kısmen Arguvan ilçesinde yapılan birkaç etkinlik dışında, derin bir kültüre sahip olan Malatya’da kültür sanat adına Gürkan’ın dışında imza atan olmadı. 

Sayın Gürkan’ın bu şehirde yöneticilik yaptığı zamanları incelerseniz ne demek istediğimi daha iyi anlarsınız. Sayın Gürkan, ne yapıyorsa, ne söylüyorsa inanarak ve bilinçli olarak yapıyor. Siz sanıyorsunuz ki yıllardır vazgeçmediği cümleleri, yeni bir şey üretmediği için midir? Kesinlikle hayır. Sayın Gürkan, yetişkinlerin ve yeni doğmuş bebelerin hafızasına bu cümleleri kazımak için sürekli tekrar etmektedir. Sayın Gürkan’ın okuduğu kitap kadar, bu ilde yöneticilik yapan kimsenin okumadığını düşünüyorum. 

Sayın Selahattin Gürkan’ın Battalgazi Belediye Başkanlığı döneminde Uluslararası Kervansaray Buluşmaları Melita’dan Battalgazi’ye Tarih-Arkeoloji-Kültür Sanat Günleri’ni düzenleme amacı bile bir tez konusu olmalıdır. Türkün tarihinde kadına verilen önemi herkes bilir. Kadın bir ev için, bir toplum için her şeydir. Sayın Gürkan’ın Battalgazi Belediye Başkanlığı’na seçildiği zaman, Battalgazi’de evlere hapsolan bir kadın kitlesi vardı. Battalgazili kadınlar ilk kez Sayın Gürkan’ın attığı adımlarla evden dışarı çıkma özgürlüğünü yaşadılar. Bu ayrıntı büyük önem taşımaktadır. Sayın Gürkan, kadınları kültür sanatla toplumla buluşturmuştur. 

Birkaç yıl öncesine gidelim. Bir hafta süren bir Kayısı Festivalimiz vardı. ‘Vay efendim bu şehrin paraları üç beş sanatçıya peşkeş çekiliyor. Bu şehrin işsizi var, yoksulu var’ yaygarası kopardılar, ardından da çeşitli bahanelerle Kayısı Festivali’ni bile bu şehre çok gördüler. Yılda bir iki gün yapılan Kayısı Festivali’ni bile iptal ettiler. Sayın Gürkan, buna da müsaade etmedi. Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı seçilir seçilmez, Kayısı Festivali’ni yine düzenledi. Malatya’da bir müze kültürü oluşturdu. Malatya’yı müzeler şehri yaptı. Malatya’da tarihi eserlerin ayağa kaldırılmasında öncülük ederek, tarih bilincini geliştirdi. Kötümü etti? Vallahi de billahi de sonuna kadar iyi etti. 

Aslında kültür sanat adına o kadar söylenecek söz var ki, belki bir başka yazıda sizlerle paylaşırım. Şimdi bir başka konu olan istişare kültürüne değinmek isterim. Bir işler yapılırken, istişare yaparsanız isabetli olur, ben yaptım oldu mantığı ile yaparsanız bu şehrin başına bela olur. Malatya’da bu şehrin başına bela olan trafik sorunu gibi, kurumların nereye yapı yapıldığı gibi, buna benzer birçok örnek var. Ben bunları saymak yerine, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan’ın istişare yapmadığı eleştirilerine değinerek, yapılan hizmetlerin iyi irdelenmesini öneririm. Neden mi? Bu şehirde yapılan birçok hizmet var. Bu eleştiriyi yapanlara derim ki; bir sayfaya Sayın Gürkan’ın bugüne kadar bu şehre yaptığı hizmetleri yazın (Birkaç sayfaya sığmaz ama), bir de diğer yöneticilerin hizmetlerini yazın. Ayrıntı nerde gizli bilir misiniz? Gürkan’ın yaptığı hizmetlerin temelinde ihtiyaç üzerine yapılmıştır. Hizmetin yapıldığı yerde o yörenin insanlarının talebi, muhtarının talebi, kanaat önderlerinin talebi üzerine yapılmıştır. Sayın Gürkan, herkesi dinler, sonra kendisine ayırdığı zamandan çalarak bir kez de ölçer tartar ve yapar. Peki diğer yöneticiler de bu şehre hizmet yapıyor. Hizmetin yapıldığı bölgenin ihtiyacı var anlayışı olmayınca, sahiplenen de olmuyor. Millet bir şeyi sahiplenmiyorsa, o hizmete o bölge halkı katılmamıştır, düşüncesi alınmamıştır demektir.  İşin özü, Sayın Gürkan istişare kültürünü en iyi yapan isimlerden biridir. 

Son olarak geçtiğimiz günlerde Ankara’da yapılan 'Yolu Malatya'dan Geçenler' programına değinmek istiyorum. O programa katıldım ve bunu düşünse düşünse ancak Sayın Gürkan düşünebilirdi dedim. Neden mi? O ortak ilklerin belediye başkanıdır. İlkler onunla bu şehirde gerçekleşti, ilkler onunla bu şehirde yaşandı. Vefa dedik. İşte vefa Ankara’da yapılan 'Yolu Malatya'dan Geçenler' programındaydı. Şehrinize hizmet etmiş isimleri unutmamışsınız, onların bu şehirle olan bağını kaparmayıp, o bağı güçlendirmişsiniz. Ne güzel değil mi? Ben Malatya’da görev yapmış isimleri orada görünce, gözlerinin içinin parladığını, Malatya’yı yeniden yaşadıklarını gördüm. Onları onure ederseniz, onlar Malatya için bir Malatyalı kadar sahiplenecektir. Malatya denildiğinde kapıları zorlayıp, Malatya için bir Malatyalı gibi çalışacaktır. Sayın Gürkan, yine ilkleri gerçekleştirdi ve isabetli bir adım attı. Bu etkinliği bile eleştirenler, Sayın Gürkan’ın vizyonunun çok çok gerisinde gelmektedir. Bence eleştirmeyin alkışlayın.

Son olarak, Sayın Gürkan’ı iyi analiz edin. Analiz ettikçe, bu şehir için tarihe not düşülecek hizmetlere imza attığını görürsünüz. Her şey için teşekkürler ilklerin başkanı Gürkan.

Yazarın Diğer Yazıları