Filiz Yavuzkurt

Eğitim Öğretim de Kalite Nasıl Sağlanır

Filiz Yavuzkurt

 ‘’Toplum olarak ,önemli bir yere sahip olabilmemiz için ,eğitim öğretim çok önemli unsurdur.’’

Eğitim öğretimde kalitenin yüksek olması demek, insanların kişisel ve toplumsal yaşamda ahlaki değerlerini kazanmış, nitelikli işgücü ve dinamik bir toplum anlamına gelir. Böyle bir toplum içinde yer alan bireyler de ülkenin gelişimine katkıda bulunacaklardır. Bu nedenledir ki, eğitim öğretimde  yapı taşı görevini gören okullar, eğitimciler ve eğitim yöneticileri  nitelikli insan yetiştirmede ve ülkenin refah düzeyinin artırılmasında hayati  bir önem taşımaktadır.

Eğitim öğretim , insanlığın bu günü ve geleceği için çok önemlidir , Eğitim sistemimizdeki yanlışların düzeltilmesi; eksikliklerin giderilmesi gerekmektedir. Bunun için de sorunların nereden başladığını doğru tespit etmek önemlidir.  Eğitim öğretim fırsat ve olanaklarının sunulma biçimi, eğitim öğretim haklarından yararlanma  çabaları yada ihmaller , çeşitli kesimlerinde farklı eğitim öğretim koşulları nedeniyle ortaya çıkan eşitsizlikler ,eğitim öğretim sistemimizi giderek zayıflatmaktadır. Genel olarak eğitim öğretim sistemi, gerçekçi bir bakış açısı ve anlayışı ile ele alınmalıdır.. Öğrenci, öğretmen, okul, yönetici, veliler, öğretim programları bir bütün oluşturan parçalardır.

Bu parçalar arasında sağlanacak uyum, eğitimi daha nitelikli bir hale getirecektir. Nitelikli bir eğitim öğretim için, okullar daha etkili hale getirilmelidir. Bunu sağlayacak olan en temel unsurlar, okullarda demokratik ortamların sağlanması, insan hakları, özgürlük, sevgi, saygı  ve hoşgörü gibi değerleri kazandırmak, öğretmenlere verilecek eğitimlerle, , bütün bu bilgi birikimlerinin öğrencilere aktarabilecek yeterlilikte olması, veliler ve çevre ile etkili iletişim kurulmasıdır.

Okullar öğrencilere doğru davranış kazandıran öğrenme ve gelişme merkezi olmalı, ideal bir eğitimci’ninde  kusursuz öğretme yetenekleri ile değil, örnek alınacak ahlaki bir model olması gerekmektedir. Eğitim öğretim zamanının etkili kullanımı öğrencilerin başarısını mutlaka artıracaktır. Tüm eğitimciler öğrencilere eşit ve adil davranmalı, her öğrenciye aynı derecede ilgi ve zaman ayırmalıdır. Her zaman insan, insan olduğu için değerlidir, İnsanın değeri ve onuru, insan ilişkileri, öğrenci ve velilere saygı gösterilmelidir.

Eğitim öğretim yöneticileri ,eğitim sistemi içinde çok önemli bir birimi temsil eder, Eğitim öğretimde okullarda kaliteli yada kalitesiz eğitim verilmesi, Okulda eğitim öğretimin zayıf olması, öğretmen, öğrenci ve topluma büyük zarar verir. Eğitimcilerin başarısızlığı öğrenciyi her zaman olumsuz etkiler. Bu nedenledir ki ,bilinçli eğitim öğretim yöneticisine çok önemli sorumluluklar düşmektedir. Bilinçli Eğitim öğretim yöneticisi , tüm sorunları bütün yönleri ile ele almak ,denetlemek, öğrenci, öğretmen, veli, diğer yöneticiler ile bütün olarak çalışmak, hizmette kaliteyi artırmak ve sağlamak için görev ve sorumluluklarının tam olarak bilincinde olmalıdır

Yazarın Diğer Yazıları