Cemal HANİLÇİ

Söz Verdiğinizde Sözünüzde Durun

Cemal HANİLÇİ

İnsanlık ölmesin istiyorsak, dünyanın düzeni bozulmasın diyorsak, söz verirsek sözümüzde duralım.
Bu başlığı gördüğümüzde bu da nereden çıktı ne alakası var diye belki aklımızdan geçiriyoruz şu an.
Hayatımızda sık sık da olsa mutlaka birilerine söz veririz, öyle ya da böyle mutlaka arkadaşımıza, eşimize, dostumuza, öğretmenimize, patronumuza birilerine ama mutlaka birilerine söz veririz. 
O iş bende, tamam ben hallederim, ben yaparım sen merak etme, tamam alırım gibi günü birlik kullandığımız sözlerdir, bir yere gideceğimiz zaman şu gün geliyorum şu saatte geliyorum gibi sözler veririz sürekli,
Bu sözler yerinde olmadığı zaman verilen sözler tutulmadığı zaman insanların bizlere olan güvenleri azalır, bizlerin eksik bıraktığımız ve yerine getirmediğimiz sözler yüzünden bir başkalarını mağdur ettiğimizin farkında bile olmuyoruz.
Eşimizden, dostumuzdan emanet bir şey aldığımızda zamanında vermediğimiz zaman ve eksik ya da aldığımız bir şeyi bozuk verdiğimizde o kişilerin başkalarına olan güvenleri sarsılıyor ve bizim yüzümüzden bir başkası ya da başkaları ya ihtiyaçlarını karşılayamıyor ya da bizim yüzümüzden mağdur oluyorlar.
Bunun insanlıkla ne alakası var diye duyar gibiyim, evet tam da bununla alakası var insan olmak sözünde durmaktır, insan olmak kendi yüzünden bir başkasının mağdur olmasına müsaade etmemektir bir başkasının kendi yüzünden zor durumda kalmasına müsaade vermemektir, insanlık tam da budur işte.
Belki birinden emanet aldığınızda zamanında vermediğiniz bir arabayı bir başkasının hastasını hastaneye yetiştirmesine engel oldunuz, belki birinden aldığınız parayı zamanında sahibine vermediniz diye bir başkasının ilaç parasına engel oldunuz, belki bir ameliyat parasına engel oldunuz, belki çocuğunun düğününü yapacaktı ama sizin yüzünüzden ertelemek zorunda kaldı.
Bizim yüzümüzden güveni sarsılan kişinin ya da kişilerin bir başkasına ihtiyacı olduğu halde ya borç para vermeyecek ya da gerçekten ihtiyacı olduğu halde arabayı bir başkasına vermeyecek, bazı şeylerin istenmesi zordur, hele de ihtiyaç sahibi olunca, bunu yaşayan mutlaka tecrübe etmiştir. İşte tam da bunun için insanlığı öldürmeyelim, biz araba dedik biz para dedik ama bunu genişletebilirsiniz bir iğne dahi olsa alınınca zamanında verilmediği takdirde bir başkasının mağduriyetine sebep oluyoruz.
Bir yere gideceğimiz zaman birine şu saate geliyorum dediğimizde mutlaka dediğimiz saatte orada olmaya çalışalım, çünkü hem o kişi sizin verdiğiniz saate göre kendine yön verecektir ve o kişinin zamanını da çalmamış oluruz ve o kişinin bize olan güveni de sarsılmamış olur.
Belki bunlar hayatımızda küçük ayrıntılar gibi duruyordur ama bazı küçük ayrıntılar çok hassas konulara değer ve çok ince bir rol oynar hayatımızda, bir arabanın anahtarı da küçücüktür lakin o küçük anahtar olmazsa arabayı çalıştıramayız.
Verdiğimiz söz ile de insanların size bakış açıları düzenlenir, kimse sizin hakkınızda kötü düşünmemiş olur, verdiğiniz söz kadar kıymet ve değer kazanırsınız, yaptığınız doğru şeyler ile insanların gözündeki değeriniz de belli olur.
Küçücük bir ayrıntı sevgili dostlarım ama bu küçücük bir ayrıntı işte dünyanın düzeni üzerine kurulur kişiler verildiği söz kadar kıymet ve değer kazanır. Kimi zaman bu küçük bir ayrıntı bir kişinin hayatını değiştirir kimi zaman bir hayat kurtarır kimi zaman bir hastayı iyileştirir kimi zaman da birilerinin yüzünde sıcak bir gülümseme bırakır.
Evet güvenin ortadan kalktığı insanın insana güvenmediği bir asırda bu güven olgusunu yeniden oluşturmak için herkes birer tuğla koyarak bu yıkılmış duvarı onarabilir, herkes bu kocaman taşın altına elini birazcık koyarsa kalplerimizde güven olgusu yeniden canlanacak ve toplumdaki insanlar arasındaki güven olgusu yeniden canlanacaktır…… 
Verdiğimiz sözleri tutmamız dileklerimle….
Sağlıcakla kalın….
 

Yorumlar 1
Badem Çala 20 Mayıs 2022 17:11

Çok doğru Cemal bey

Yazarın Diğer Yazıları