Cemal HANİLÇİ

Önce İnsan

Cemal HANİLÇİ

Sevgili okurlarım, 
               Böyle bir yazıyla başlamak istemezdim ilk yazıma, baharın müjdecisi olan çiçeklerin daha yeni yeni  yaprağa ve domur’a durduğu şu günlerde baharın içimize verdiği huzur ile çayımızı yudumlarken bu köşede okumanızı isteyeceğim güzel bir edebi yazı olmasını isterdim.
    Lakin ; dünyamız o kadar çok kirlendi ki ve bizler o kadar çok kirlendik ki, insan olduğumuzu unutacak kadar bu kirli dünyanın sayfalarına dalıp gidiyoruz.
    Hepimizin tek bir ortak özelliği var, sadece insan olmaktır. Farklı farklı düşünebiliriz, farklı siyasi çizgilerimiz olabilir, farklı dinlere, farklı kültürlere ve farklı ideolojilere sahip olduğumuz gibi farklı cinslere ve farklı kökenlere de sahip olabiliriz ama önce hepimiz insanız.
    Sahip olduğumuz inanç olan İslam’ın peygamberi olan Hz. Muhammet (SAV), efendimizin buyurduğu bir hadiste şöyle demiştir, “ komşusu açken yatan, bizden değildir.” 
    Buradaki temel konu insan olabilmektir, hadisteki söze dikkat ettiğimizde “KOMŞUSU” diyor, Müslüman olan komşusu, namaz kılan komşusu, oruç tutan komşusu veya haçça giden komşusu denmiyor, burada Müslüman, Hıristiyan, ateist, putperest ve inanç belirmeden “KOMŞUSU” diyor.
    İnsan olmak o kadar da zor değil, sadece kendinden başkalarının da haklarının olduğunu düşünmek , bize yapılmasını istemediğimiz bir şeyin başkasına yapmamamız gerektiğini düşünmekten başka zor bir şey olmadığını anlamak gerekir.
    Hangi dine mensup olursak olalım ki bütün dinler insan olmanın temel esaslarının üzerine durduktan sonra inanç ve ibadet kısmından bahseder. Bütün dinler nefsimizi köreltmeyi hedefler, yani içimizdeki canavarı tırpanlayıp en aza çekebilmek ve yabani olan nefsimizi ehlileştirmenin tek hedef olduğunu anlatmaktadır.
    İyi bir insan olduğumuzu anlayabilmek için öncelikle ne kadar kötü bir insan olduğumuzu görebilmemiz gerekmektedir. İnsanın içerisinde hem iyi tarafı var hem kötü tarafı vardır, biz hangi tarafımızı besler isek, hangi tarafımıza daha çok baskı yapar isek o tarafımız daha çok ön plana çıkar, yani dostlarım iyi insan olabilmek için içimizdeki kötü benliğimizi öldürmekten geçer.
    Allah bizleri insan olarak yaratmıştır, yaratılan insanlığımızı korumak da bizim elimizdedir. Başkalarının ne yaptığına bakmayalım, kimin kiminle, kim kime ne demiş ne yapmış olgusunu bırakıp da bizlerin kendi insan olabilmenin yaptırımlarıyla ilgilenirsek o zaman insan olabiliriz.
    Dünyada her türlü makama, her türlü zenginliğe erişebiliriz, her şeye sahip olurken insanlığımıza sahip olamaz isek, hiç bir zenginliğin ve makamın en küçük bir değeri bile söz konusu değildir. 
Elimizden hiçbir şey gelmeyebilir de iyi bir usta olamayabiliriz, iyi bir şoför, iyi bir çiftçi, iyi bir yazar da olamayabiliriz ama olabileceğimiz çok güzel bir şey var İNSAN OLABİLMEK.
Ben sizi sıkmadan bir sonraki yazımda buluşmak üzere kelamımı, Edip Cansever’in “Ne gelir elimizden insan olmaktan başka” sözüyle bitirmek istiyorum.
    Kalın sağlıcakla………
 

Yazarın Diğer Yazıları