Burak Dönmez

Dinlenme ve Toparlanma Günü

Burak Dönmez

Şiddetli bir aktivite sonrasında vücudun enerjiyi yenilemenin yanı sıra, yeni aktivitelere hazır olmadan önce yapması gereken başka şeyler de var.

Kas dokusundaki mikro travmaları iyileştirmesi, sinir sistemini sakinleştirmesi, laktik asidi uzaklaştırması ve hormonal dengeyi normalleştirmesi gerekiyor.

Antrenmanın ya da bir müsabakanın ne kadar zor olduğuna bağlı olarak, tam toparlanma birkaç saatten birkaç güne kadar sürebilir.

Yani şiddetli bir antrenmandan sonra toparlanıp yeni bir antrenmana başlamak için bir kaç gün beklemeli miyiz?

Evde takılıp, televizyon izleyerek dinlenmek en hızlı toparlanmayı sağladığını düşünebiliriz ancak bu çok da geçerli bir yöntem değil.

Araştırmalar, ‘düşük şiddetli’ egzersizlerin kasların daha hızlı toparlanmasına yardımcı olduğunu göstermektedir.

Yani, Aktif Dinlenme > Pasif Dinlenme

Aktif dinlenme günlerinde yapacağınız, arkadaşlarınızla bisiklet sürmek, yürüyüşe gitmek gibi şu an için aklıma gelen basit aktiviteler bile sizin çok işinize yarayacak.

Aktif toparlanma günleri, kan dolaşımını arttırır. Oksijen ve diğer besinler kaslarımıza daha hızlı ulaşır. Toksinler de daha hızlı elimine edilir.

Mobiliteyi geliştirmek için bir zaman fırsatı yaratır. Ancak esneklik çalışmaları yapılacaksa, kasları “ağrı eşiğinde” germek çok da faydalı olmayacaktır.

Eğlenceli aktiviteler ile stres seviyenizi düşürmeniz potansiyel yaralanma riskinizi de aşağı çekecektir.

Dinlenme günlerinde iyi beslenmeye devam etmek, sıvı almak ve vücudun iyileşmesine yardımcı olmak için bazı aktivitelerde bulunmak çok önemlidir.
 

Yazarın Diğer Yazıları