Burak Dönmez

Antrenörün Kendisine Sorması Gereken Altın Cember Sorular

Burak Dönmez

Neden = Fiziksel kondisyonun nedeni
Nasıl = Yöntem
Ne = Aktivite ve Antrenörlük

İster üst düzey profesyonel antrenör olun, ister sezonunuzu yeni bitiren ve gelecek yıla hazırlanan bir lise antrenörü olun. Nedenine ulaşan sert, keskin sorular sormanız gerekir. Bu sorular belirli eylemlere yol açmalıdır. Genellikle eğilim, cevaplarla başlamak ve soruları bu cevaplara uydurmaktır. Bu, sıradanlığa giden bir yoldur.

Atletik gelişim için ilk önce sormanız gereken ‘neden’ sorusudur. Ne değişecek? Sadece yapmış olmak için mi yapıyorsunuz yoksa özel sebepleri var mı? Bu basamağı tamamladıktan sonra harekete geçin.

Sporcularınızın genel özelliklerini bilmelisiniz. Sporcunun kondisyon sürat teknik durumunu analiz edip ona göre antrenman programı çıkarmanız gerekmektedir. Ama antrenmanın her aşamasında da tek yönlü antrenman uygulanmamalıdır. Antrenman çeşitlendirilmelidir.

Neden sorusuna başarılı bir şekilde cevap vermek, diğer basamaklardaki işinizi kolaylaştıracaktır. Artık bir temelimiz var, üstüne hadi ev yapalım!

Neden Fiziksel Antrenmana İhtiyacımız Var?
Temel Bilgiler: Hareketlerin temelini öğretmek
Performans: Performansı artırma
Önleme: Yaralanmayı önleme
Varyasyon: Antrenmanı ilgi çekici ve çeşitli tutmak için.

Uygun fizyolojik yönler geliştirilmeli ve gerçekleştirilen her egzersiz ile nasıl bir yanıt elde edildiğini gözden kaçırılmamalı. Nasıl? Sorusunu sormamız gereken yere geldik. Hedeflerinize uygun yanıtları elde etmek için uygulamalar yapın. Sporcunun antrenman/müsabaka için fiziksel ihtiyaçlarını belirleyin.

Bütün durumları göz önüne aldıktan sonra kendimize “ne” sorusunu yöneltmeliyiz. Ve sporcu için optimal gelişim sağlamanın bir yolunu bulmalıyız. Optimal sürat gelişimi için ne yapmalıyım?

Genellikle antrenörler, soruları sormadan, cevaplardan başlıyorlar. Soruları doğru sıra ile kendimize sorarsak, antrenman planlarken daha az hataya düşeriz.
 

Yazarın Diğer Yazıları