Ali Haydar Koyun

Devletin Resmi Birimlerince Yapılan AYRIMCILIK

Ali Haydar Koyun

Bu yıl Malatya Uluslararası Film Festivalinin 7.cisi 9 Kasım’da başladı, 16 Kasım ise ödül töreni ile kapanışı yapılacak.

Yapılacak yapılmasına da yine her defasında olduğu gibi engelliler olarak ayrımcılığa maruz kaldık.

Malatya Uluslararası Film Festivalinin ilkinden itibaren her defasında da engelliler olarak ayrımcı bir uygulama ile karşılaşıyoruz.

Ayrımcılığın dil, din, ırk, renk, cinsiyet, siyasî düşünce, felsefî inanç, mezhep ve benzeri sebeplerle yapıldığı herkesçe bilinmektedir. Ancak bilinmeyen ve akla pek gelmeyen bir nedende bunlarla beraber vatandaşlara verilen hizmetlerde de yapıldığıdır.

İşte benim kastettiğim ayrımcılık bu kapsamdadır. Biz engellilere yönelik kamu ya da özel yetkililer tarafından verilen ya da verildiği sanılan hizmetlerde de ayrımcılık ortaya çıkmaktadır.

Bu ayrımcılığın Malatya Uluslararası Film Festivali ile ne alakası var diye düşünenlere benim ve benim gibi engeller için çok alakası olduğunu söylemek isterim…

Ben ve benim gibi akülü veya manuel tekerlekli sandalye kullanan engellilerin dışında her insan istediği sinema işletmesinde ki salonlara rahatlıkla giderek zevkine göre istediği filmleri izlerken ben gidip izleyemeyeceğim…

Peki, neden ilimizde bulunan bu iki sinema işletmesinde de istediğim filmi gidip izleyemiyorum hiç düşündünüz mü ya da biliyor musunuz?

Sorumun cevabını da ben vereyim. Festival kapsamında gösterimi yapılan filmlerin oynadığı sinema işletmelerinde ki salonların bir tanesi dahi engellilere uygun değil de ondan. Bu nedenle gidip izleyemiyoruz…

Daha önceki film festivallerinde yapılan açıklamaların benzeri bu yıl ki festival kapsamında da yapıldı. Yapılan açıklamada engellilerle ilgili yapılan etkinlikler kısaca şu sözlerle izah edildi.

“Down sendromlu çocukların algı ve dikkat özellikleri dikkate alınarak ışık ve ses donanımları özel olarak tasarlanmış bir sinema salonunda gerçekleştirilecek film gösteriminin yanı sıra çocuklar kendi pencerelerinden film afişlerinin nasıl göründüğüne de bakacaklar. Sanat eğitmenleri eşliğinde uluslararası ve ulusal filmlerin afişlerini kendi tuvallerine yansıtacak olan çocukların çizdiği afişler ise 13-14-15 Kasım tarihlerinde sergilenecek.

Malatya Uluslararası Film Festivali, gelenekselleştirdiği gösterimlerinde bu yıl 4’ü sesli betimleme, ayrıntılı alt yazı ve işaret dili donanımlarıyla desteklenmiş, diğer 4’ü ise yürüme engelli sinemaseverler için hazırlanan 8 film, 8 gösterimle geniş bir seçkiye yer veriyor.

Özel gereksinimli bireylerin ulaşım ve fiziksel ihtiyaçlarına uygun olarak hazırlanmış gösterim salonlarında festival boyunca sinemaseverlerin buluşacağı ve keyifli vakit geçireceği bir ortam sunulacak. Malatya’da faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşları, rehabilitasyon merkezleri, spor kulüpleri ve her yaştan sinemaseverin katılımıyla yapılacak film gösterimleri 11-12-13 ve 15 Kasım tarihleri arasında gerçekleşecek.”

Yapılan açıklamada da görüldüğü gibi 4’ü sesli betimleme, ayrıntılı alt yazı ve işaret dili donanımlarıyla desteklenmiş, diğer 4’ü ise yürüme engelliler için hazırlanmış toplam 8 film lütfedip hazırlamışlar. Bedensel engelli bir vatandaş olduğumdan dolayı sadece 4 filmi izleme hakkım olduğunu açıklıyorlar.

Onlarca filmin içerisinde izlememiz için belirlendiği söylenen bu 4 filmi kendi zevkine göre kim ya da kimler belirlediyse bizlerde gidip onları izleyeceğiz öyle mi?

Ağlanacak halimize gülüyorum inanın ki… Madem benim izleyeceğim filme kendi zevkleri doğrultusunda karar veriyorsunuz bari yerimize de oturup izleseniz olmaz mı?

Şimdi yetkili yetkisiz, ister idareci isterse de siyasetçi olsun hepsine de soruyorum, bu yapılan uygulama AYRIMCILIK değil de nedir?

Devletin Anayasasındaki eşitlikle ilgili maddesi yine devletin resmi birimleri ve resmi görevlilerince ihlal edilerek ayrımcılık yapılıyor…

Siyasi ve idari yetkililere açık ve net bir şekilde şunu belirtmek istiyorum… Yasayı çıkaranlar ben değil siyasiler olarak sizlersiniz, yasayı uygulayacak olan ben değil siyasiler ve idareciler olarak sizlersiniz… Kendi çıkardığınız ve uygulamanız gereken yasayı da uygulamayarak ihlal edenlerde yine ben değil SİZLERSİNİZ…

Şimdi neden tepki gösterdiğimi biraz da olsa anladınız mı? Malatya da 2 tane sinema işletmesi bulunuyor... Bunlarda bulunan 20 kadar salondan sadece ve sadece bir sinemada girebileceğimiz üç salon var. Ki bu salonlardan da sadece bir tanesi uygun gibidir.

Yaşadığımız bu olay sadece film festivalleriyle alakalı değildir elbette. Normal zamanlarda da bu durum böyledir. Sevdiğimiz bir film geldiğinde gidip izlemek istediğimizde hevesimiz kursağımızda kalıyor. Geçtiğimiz yıl vizyona giren iki film ilimize geldi ve ikisi de engellilerin yaşantılarıyla ilgiliydi. Filmlerden ikisi de ayrı ayrı sinemaya salonlarında gösterime girmişti. Her iki sinemaya da gidemedik. Merkezde bulunan sinemanın işletmecisini aradım filmin alt kat salonlarından girişi bize uygun olan salona alınmasını rica ettiğimde bunu yapamayacaklarını film şirketiyle anlaşmaları olduğunu salon değiştirmelerinin imkânı bulunmadığını söyledi. Diğer sinema ise AVM içerisinde bulunuyor hiçbir salonu uygun değildi…

Sözün özü olarak, bu sorunun da çözümü çok basittir... Bir dahaki film festivalini beklemeden valimiz ile belediye başkanlarımız sinema işletmecileriyle bir toplantı yaparak, tüm salonlara engellilerin erişilebilirliğine uygun düzenlenmelerin yapılmasını söyleyecekler… Bunu da başta Anayasanın pozitif ayrımcılık yapılmasıyla ilgili 10.maddesi ile 5378 sayılı Engelliler Kanununun erişilebilirlik ve ulaşılabilirlikle ilgili yasal maddelerine dayanarak söyleyecekler… Bununla beraber Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme Komisyonunu devreye koyacaklar ve gerekli düzenlemeler yapılmadığı takdirde yasada belirtilen yaptırımlar uygulanacaktır. 2014 yılı Ekim ve Kasım ayında komisyon olarak yapılan denetimlerden sonra cezaların devreye konulmaması gibi bir durum yaşanmamalıdır… Gördüğünüz gibi yapılması gerekenlerin hepsi bu… Yeter ki soruna çözüm üretilmesini gönülden isteyelim… Bunları yapmayabilirsiniz, ancak yapmadığınız sürece de yasaları ihlal etmeye devam etmiş olursunuz… Türkücü Mahmut Tuncer’in ‘Bakkal Amca’ türküsünde geçtiği gibi ortada yağ var, un var, şeker var helvayı da yapacak ben değil SİZLERSİNİZ...

 

Yazarın Diğer Yazıları