Yapılmayanı Yapmak Başarıyı Getirir

İş dünyası içerisinde yorulmadan zirveye ulaşmak çok zor. Öncelikle iş hayatına yeni giren genç girişimcilerin korkulu rüyası 'Başarısız Olma' korkusu…

Son günlerde başarılarıyla hem kozmetik hem de network marketing sektöründe adından sıkça söz ettiren Arleva A.Ş. Genel Müdürü Halil KURU ile genç girişimciler hakkında sohbet etme fırsatımız oldu.

“Hangi sektörde olursanız olun ‘Yapılmayanı Yapmak’ sizi farklı yapar” diyerek sözlerine başlayan Kuru, ”Başlangıçta size saçma gelecektir, olmaz öyle şey dedirtecektir, ancak sektörünüzde yapılmayanı bulur ve güzel bir planlama yaparsınız farklı olursunuz. Farklı olmak devamında fark yaratmayı gerektirir. Cesaret ve yoğun tempo gerektirir. Çünkü sonucunu bilmiyorsunuz. Daha önce sizin yönteminizi deneyen olmamış, tecrübe eden kimse yok. Bazen endişelendirebilir. Ama asla paniklememelisiniz ve herkesten farklı çizdiğiniz yolda önünüze çıkan engelleri aşarak emin adımlarla yürümelisiniz. Günümüzde ise insanlar farklılığı seviyor. Yeter ki çok karmaşık olmasın” dedi.

Farklı Olmak, Fark Yaratmak Zordur

“Herkesin yaptığını değil de kendi farklılığını ortaya koymak çok zor ve meşakkatlidir. Herkes göze almaz” diyerek sözlerine devam eden Genel Müdür “Aklınıza hangi sektör gelirse gelsin, ister satış, ister üretim isterse de hizmet sektörü olsun mutlaka bir yolu vardır. Ancak start vermeden önce çok düşünmeli, iyi bir planlama yapmalısınız. Mutlaka öngörmediğiniz engeller karşınıza çıkacaktır. Bu yüzden yola çıktığınızda karşılaşabileceğiniz muhtemel engelleri nasıl aşabileceğinizi hesaplayın” diyerek önemli tavsiyelerde bulundu.

Markalaşmak ve Markaya Yatırım Yapmak

Genç girişimcilere başka ne gibi tavsiyelerinin olabileceğini sorduğumuz Kuru, markalaşmanın önemini vurgulayarak “Günümüzde markalaşmak ve marka yatırımı yapmak o kadar önemli ki, maalesef bu konuyu hep es geçiyoruz. Bir market açıp onun adını MUTLU koyunca maalesef MUTLU MARKET olamıyoruz. Detaylı bir araştırma yapıp, üzerinde çalışmalısınız ki, özgün bir markanız olsun. Sonrası markanızı tescil ettirmek. Şu kadarını belirtmeliyim ki, bizler Arleva markası için 5 kişilik bir ekip 4,5 ay kadar zaman harcadık, logo tasarımı için ilave 1,5 ay zaman harcadık ve tam 6 ayda nihayi bir karar verebildik.” dedi.

Markanın tescil edilmesinin ilk adım olduğunu ve sürecin yeni başladığını, uzun zaman sürecek bir yol olduğunu belirten Halil KURU “Markanızı tescil ettikten sonra ister istemez bir rahatlık içerisine girersiniz. Ardından bir telaş alır. Markanızı nasıl duyuracaksınız? Bu konuda da onlarca seçenek sizi bekliyor. Televizyon, gazete, portal, sosyal medya reklamları, konserler, sosyal sorumluluk projeleri, PR çalışmaları ve daha birçok seçenek arasında bütçenize ve sektörünüze göre seçim yapmak zorundasınız. Hele ki Arleva gibi büyük bir projenin marka yöntemi için epey düşünmek ve profesyonel destek almalısınız. Teknolojiyi çok iyi kullanmalı, sosyal medya hesaplarınızı profesyonelce yönetmeli, hem şirket hem de kişisel PR’ınızı profesyonel ellere teslim etmelisiniz. At binenin, kılıç kuşananın atasözü burada da geçerlidir.” dedi

Kendi Pazarınızı İyi Araştırın

Yapılmayanı yapmak konusunda kendi şirketlerinde ne gibi bir yol izlediğini sorduğumuz Kuru “Arleva bir kozmetik Firması olduğu gibi aynı zamanda üyelerine prim ödeyen bir network marketing firmasıdır. Bugüne kadar ülkemizde dahil tüm dünyada network marketing firmalarında bir kişi, bir sponsor vasıtası ile üye olur, ilk aktifliği için firmanın ürünlerinden sipariş verir ve o üyenin de üye bulmasını ister. Bu şekilde üyenin kendi pazarlama ağını kurmasını bekler. Şirket olarak ciddi bir reklam yatırımı yaptık. Reklamlar aracılığı üye olan kişileri şirkete değil, kendisinden önce üye olan kişilere destek amaçlı veriyoruz. Öyle ki, siz Arleva’ya üye oldunuz 200 puanlık ürünlerinizi sipariş edip aktiftliğinizi yaptığınızda şirket size en geç 30 gün içinde 2 tane üye kayıt ediyor. Bu uygulamanın dünyada eşi, benzeri yoktur. Eylül ayından bu yana yaptığımız bu promosyon sayesinde üye sayımız yedibini aşmış durumdadır.” dedi.

Teknolojiden Asla Uzak Durmayın

Bu uygulama için sadece reklam yatırımının tek başına yeterli olmadığını ve teknolojiden de faydalanılması gerektiğini vurgulayan Genel Müdür “Şirket olarak teknolojiyi sonuna kadar kullanıyoruz ve son derece gelişmiş bir yazılım ağımız var. Şeffaf bir şekilde tüm içeriğimizi paylaşıyoruz. Bir kişi üye olmadan önce ürünlerimizi, fiyatını, marketing planı her şeyi inceleyebiliyor. Hatta bugüne kadar hiçbir network firması tarafından yapılmayan bir faaliyeti de Kasım ayı başında hayata geçirdik. Düzenli olarak ayda 3-4 defa akşam saatlerinde Facebook canlı yayın özelliğini kullanarak Arleva Seminer Grubu’nda canlı seminerler ve eğitimler veriyoruz. Bu sayede hem üyelerimiz başlangıç eğitimlerini alabiliyor, hem de üye olmayı düşünenler sistemi detaylı bir şekilde inceleyebiliyor” diyerek sosyal medyanın gücüne vurgu yaptı.

Taklitler Asıllarını Yaşatır, Bırakın Sizi Kopyalasınlar

Yapılan uygulamanın ve promosyonların rakipler tarafından da kopyalanabileceğini, bunun için ne gibi önlemler aldığını sorduğumuz Kuru “Bu konuda son derece rahatız. Vizyon sahibi olmayan kişiler ve kurumlar sadece kopyalama yapar. Kopyalarken dahi hata yaparlar. Karşılaştıkları ilk engelde pes ederler. Çünkü yeni bir şeyi ortaya koymayı dahi düşünmekten imtina eden, tembel karakterler kopyalamayı da becermezler. Farz edelim ki kopyaladılar. Kopyalamayla bir yere kadar gidersiniz Sonra tıkanırsınız. Özgün olmak lazım, yeni bir şeyler düşünmek, yenilik üretmek lazım. Bunun için de cesur bir yürek, inatçı bir karakter ve en önemlisi vizyon sahibi olmak lazım.” diyerek sözlerini tamam

Bakmadan Geçme