Vali Baruş Mttb'nin 'Gençlik Ve Medeniyet' Söyleşisine Katıldı

Vali Aydın Baruş, Milli Türk Talebe Birliğinin 'Kadim Medeniyetin Sancakları' projesi kapsamında 'Gençlik ve Medeniyet' konulu söyleşisine katıldı.

Vali Aydın Baruş, Milli Türk Talebe Birliğinin “Kadim Medeniyetin Sancakları” projesi kapsamında “Gençlik ve Medeniyet” konulu söyleşisine katıldı.

Söyleşiye MTTB Başkanı Mehmet Sağdıç, MTTB üyeleri ve çok sayıda genç katıldı.

Vali Aydın Baruş, kendi hayatına ilişkin verdiği örneklerden sonra yapmış olduğu konuşmasında:

“Milli Türk Talebe Birliği 1980 öncesi kurulan şuan ve daha önceden devletimizin yönetiminde görev yapmış pek çok devlet adamının yetiştirildiği çok önemli bir birlik.

Böyle toplulukların en önemli faydaları öncelikle bireyin kendine sahip çıkmasını sağlamak, kendimize olan güveni arttırmak, birbirini motive etmek ve Türk Milletinin geleceğine ilişkin çalışmalarda bulunmaktır.

Bu birlik ve beraberliğinizi çok önemsemelisiniz. Burası kötülüğe karşı iyilik savaşında birlik ve beraberlik içinde olmanızı sağlayacak. Yaptığınız yanlışlarda birbirinizi mutlaka uyarın, topluluk olmak bunu gerektirir.

Söyleşide dört ana başlığa değinen Vali Baruş, birincisi bireyin kendine karşı sorumluluğu, ikincisi ailesine karşı sorumluluğu, üçüncü olarak da bireyin devletine-milletine karşı olan sorumluluğu, son olarak da bireyin manevi sorumluluğudur diyerek; bu dört ana unsuru benimseyen insanlardan olursak toplum nezdinde gıpta edilen fertler olarak öne çıkabiliriz.

Öncelikle özgür olmalıyız. Geleceğinizi belirleyen nokta “ne kadar özgürsünüz”. Özgürlük ne istersem yaparım değil, değerlerimiz ölçüsünde kişinin nefsi ve dürtüleriyle olan savaşının sonucudur.

Başarılı olmak, kendinize, ailenize ve milletinize faydalı olmak için bir takım sorumluluklarınız var, bunlar:

İlke ve prensiplerimiz olmalı. İlkesiz insan zaman önünde yuvarlanır gider.

İdeal sahibi olmalısınız. İdeal sahibi olmak, bir hedefinin bir vizyonunun olmasıdır. Hedefi olmayan insan dolu bir hayat geçiremez. Ve alt hedefleriniz olmalı. Kademeli olarak vizyonunuzu gerçekleştirin.

Planlı olmalıyız. Plansız bir hayat, zamanı iyi planlayamamak sizi başarısızlığa götürür. Gençlikte edilen zaman israfı geleceğinizi feda etmektir.

Sabırlı olmalıyız. Yaptığımız işlerde sabırlı olmalı çabuk sinirlenmemeliyiz. İnsana saygı önemli bir husus. İnsan olarak herkesin bir değerli olmalı gözünüzde. Dış görünüşe bakarak yargıda bulunmayın. Her insanda keşfedilmeyi bekleyen cevherler vardır.

Mütevazı olmalıyız. İnsanlara tepeden bakmamalıyız. İnsanların önünde eğilebilmek, yaşlılarımızın nasırlı ellerini öpebilmektir mütevazılık.

Çok okumalıyız. Okumak çok değerli bir çabadır. Bilmediklerimizi öğrenmemizi ve yeni dünyalar keşfetmemizi sağlayan en önemli araçtır. Okumak, sizi aydınlatır ve değerli ufuklar kazandırır.

Cesaretli olmalıyız. Düşüncelerimizi ifade ederken cesaret sahibi olalım. Soran ve sorgulayan olun. Aklınıza, mantığınıza ve vicdanınıza ters gelen şeyi sorgulamaz ve dile getirmezseniz güdülenlerden olursunuz. FETÖ’nün izinden gidenler sorgulamadıkları için gittiler, vicdanlarına ters gelen şeyleri söylemedikleri için peşinden gittiler. Sorgularsanız liderleriniz, yöneticileriniz kendilerine çeki düzen verir.

Bilinçli ve şuurlu insanlar olalım. Bunun için de çok okuyalım. Farklı düşünceleri öğrenmeye çalışalım. Araştırıcı olalım.

Kendimizi tanımaya çalışalım. Yeteneklerimizi bu çağda keşfetmemiz gerekiyor. Yeteneklerinize aykırı bir okulda okumak veya iş yaşamında bulunmak sizi mutsuz ve faydasız bir insan yapar.

Medeniyetimizi tanımalıyız. MTTB’nin “GENÇLİK VE MEDENİYET” konulu bu projesi aslında bunu hedefliyor. Medeniyetimizin oluşmasında görev alan devlet büyüklerimizi tanıyabilirsek; biz bu topraklarda bin yıl nasıl başarılı olduk, nasıl ayakta durduk ve insanlığa ne gibi faydalarda bulunduk bunları anlayabilirsek kim olduğumuzu daha iyi anlarız. Bugün Türkiye, milli savunmada ve bilimsel çalışmalarda çok büyük ilerlemeler kat ediyor. Milletinin büyüklüğünün idrakinde olan büyüklerimiz sayesinde başarılı gençlere fırsat verildiğini görüyoruz.

Samimimi olmalıyız. İnanç ve iman bunu gerektirir. Samimimi değilseniz yanınızda hiç kimse kalmaz. Yalnız kalırsınız.

Kendimizi tanımak, milletimizi tanımak, hayatın anlamını kavramak bizleri özgüven ve karakter sahibi insan yapar. Adınız geçtiğinde iyi anlamlar çağrıştırmalısınız” dedi.

Söyleşinin ardından gençlerle oturup sohbet eden Vali Baruş, onların sorunlarını ve geleceğe, hayata ilişkin planlarını dinledi.

Bakmadan Geçme