Vali Aydın Baruş'un 8 Mart Dünya Kadınlar Günü Mesajı

8 Mart 1977'de Birleşmiş Milletler tarafından kadınlara ekonomik ve sosyal alanda eşit hakların tanınmasının onaylanmasından bu yana, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü tüm dünyada kutlanmaktadır.

8 Mart 1977'de Birleşmiş Milletler tarafından kadınlara ekonomik ve sosyal alanda eşit hakların tanınmasının onaylanmasından bu yana, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü tüm dünyada kutlanmaktadır.
Sevgi, merhamet, şefkat, fedakârlık gibi üstün hasletlerin timsali olan kadınlar hayatımızı anlamlı kılan değerlerin de temel kaynağıdır. Toplumların temelini oluşturan ailenin de kurucusu olan kadınlar yeni nesillerin yetiştirilmesinde oynadıkları eşsiz rol münasebetiyle aynı zamanda geleceğin mimarlarıdır. 
Milletimizin tarih boyunca verdiği istiklal mücadelelerinde daima ön saflarda yer alan kadınlarımız, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunu temin eden Kurtuluş Savaşı’nın kazanılmasını sağlayan milli kahramanlarımız arasında yer alarak bugünün kadınlarına da rehber olacak değerli bir miras bırakmışlardır.
Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk yıllarında fedakârlıklarıyla yeniden devlet kurma yükünü paylaşan Türk kadınının toplumsal hayatın içerisinde hak ettiği yerini alması için döneminin en ileri adımları atılmıştır. Bu kapsamda; Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde, 20 Mart 1930’da belediye seçimlerinde seçme hakkı kazanan Türk Kadını milletvekili seçimlerinde seçme ve seçilme hakkına ise 5 Aralık 1934’te yapılan anayasa değişikliğiyle kavuşarak siyasi ve toplumsal hayatta birçok ülkenin kadınlarından çok daha önce söz sahibi olmuştur.
Türkiye’nin ekonomik ve sosyal hayatına sağladıkları katkılarla ülkemizin kalkınmasında önemli pay sahibi olan kadınlarımız, demokrasi ve bağımsızlık mücadelesinde sergiledikleri fedakârlık ve kararlılıkla tüm dünya kadınlarına örnek olmuşlardır.  Terörle mücadelede evlatlarını şehit veren annelerin metaneti ve 15 Temmuz’da korkusuzca meydanlara atılan kadınlarımızın cesareti bunun en güzel örnekleridir.
Kadınların sosyal ve ekonomik yaşamda layık oldukları yere ulaşmaları için ülkemizde çok sayıda reform gerçekleştirilmiştir. Bu reformlar sayesinde kadınlarımız çalışma hayatında, eğitimde, ekonomide ve siyasi alanda çok önemli başarılara imza atmaktadır. Ülkemiz genelinde olduğu gibi İlimizde de bugün kadınlarımız sosyal faaliyetler ve ekonomi alanında çok daha aktif rol üstlenmektedir.
Gerçekleştirilen tüm bu iyileşmelere rağmen özellikle kadına yönelik şiddet konusunda üzücü hadiselerle karşılaşmamak için zihniyet değişimine ihtiyacımız olduğu aşikârdır. Kadına yönelik şiddetle mücadelede kamu kurumlarının üzerine düşen sorumluluklar olduğu kadar sivil toplum kuruluşları ve tüm vatandaşlarımıza da önemli görevler düşmektedir. 
Bu vesileyle, ülkemizin istiklal ve özgürlük mücadelesinde şehit olan kadınlarımızı rahmet ve minnetle yâd ediyorum. Hayattaki en değerli varlıklarını vatan uğruna toprağa veren şehit annelerimiz başta olmak üzere tüm kadınlarımızın 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü gönülden tebrik ediyorum.
 

Bakmadan Geçme