UKOME Kurulu'nun Tarifeleri Belli Oldu

Minibüsçüler ve Umum Servisçiler Odası, 2019-2020 eğitim ve öğretim yıllarındaki okul servis tarifesi, halk otobüsü yolcu bilet tarifesi ve şehir içi minibüs tarifelerine yapılan zamlara yönelik açıklamada bulundu

2019-2020 eğitim ve öğretim yıllarındaki okul servis tarifesi, halk otobüsü yolcu bilet tarifesi ve şehir içi minibüs tarifelerine yapılan zamlara yönelik Minibüsçüler ve Umum Servisçiler odasından açıklama yapıldı.

Minibüsçüler Ve Umum Servisçiler Odası Mesut İnce zamlara ilişkin yaptığı açıklamada şunları dile getirdi, “Yaklaşık 2 yıldır, servisçi esnaflarımızın akaryakıt, SGK ve asgari ücretin artışı, ekonomik kriz ve dolardan kaynaklanan artışlardan dolayı esnafımız 2018 yılını zararla kapatmıştır. Bu noktada da Büyükşehir Belediyesi UKOME kuruluna odamızın başvurusu sonucunda öğrenci taşıma fiyatlarında şu düzenlemeler getirildi: UKOME kararına göre 0-5 kilometre 180 TL, 0-5 km ile 10 km arası 190 TL, 10 km ile 20 km arası 200 TL olarak karara bağlanmıştır. Lise öğrencisi ve dengi için servis araçlarımız 0-5 km 175 TL, 0-5 km ile 10 km arası 180 TL, 10 km ile 20 km arası 190 TL olarak servis araçları için 2019-2020 eğitim ve öğretim yıllarında fiyat tarifemiz düzenlenmiştir. 20 km aşan her km başına 5 TL alınmasına karara bağlandı. Belirlenen bu fiyat ise velilerimizden 9 eşit taksitle alınmasına karar verilmiş ve özellikle bunu servis araçları ve şoförlerimizin bilmesini istiyorum. Burada 8,5 ay diye bir konu yoktur.  0-5 km’de belirlenen 9 eşit taksit üzerinden alınacaktır.”

“Özellikle şunu belirtmek istiyoruz ki okul müdürlerinin servisçi esnaflarına fiyat belirleme yetkileri yoktur, bazı okul müdürlerimiz bu konuda yukarıya farklı bir konuda takla atmak için mi bilmiyorum ama servis esnafımızın ucuz taşıması için baskı yapılmaktadır. Burada okul müdürlerini basın aracılığı ile bir kez daha uyarmak istiyorum. Fiyat tarifesi belirleme yetkisi sizlerin değildir. 5362 yasayla esnaf odalarımızın yetkisindedir. Ve 60-63 sayılı büyükşehir kanununa göre UKOME Kurulu yetkisindedir. Burada belirlenen UKOME Kurulu fiyat tarifesi tüm herkesi bağlar. Bu konuda okul müdürlerinin yaptırım yetkisi yoktur. Bu fiyatın üstünden veya altında öğrenci taşıttıramazlar.”

 

“Halk otobüsleri uzun zamandır büyük bir zararla devam ettiklerini ve özellikle ücretsiz taşımalardan dolayı yüzde 30, yüzde 40 taşımadan dolayı zarar ettiğimizi ve bu zararının ise sürdürülebilir taşımacılığının imkânsız olduğunu ifade ettik. Yıllardır büyükşehire odamız tarafından başvuru yapılarak fiyat tarifesinin yeniden düzenlenmesi gerektiğini söylemiştik. Bu tarifeyi de geçtiğimiz UKOME Kurulunda tarifelerimiz yeniden belirlenmiştir. Özellikle yeni tarifemiz öğrenci 1,75 TL, sivil 2,60 olarak belirlenmiş ve 30 km’yi aşan tarifelerde ise çift bilet uygulanarak vatandaşlarımızdan para alınacaktır. Aktarmalar 1 TL, 2 binişlik biletler ise 7 TL olarak belirlenmiştir. Özellikle bu fiyat artışında vatandaşlarımızın bizi anlayışla karşılayacağına inanıyorum. Çünkü yaklaşık 2,5 yıldır minibüse ve halk otobüslerine fiyat artışı yapmadık.”

“15 Temmuz gibi halkımızın zor günlerden geçmesinden dolayı biz de bir jest yaptık ve o dönem zam yapmadık. Diğer dönemlerde de aynı şekilde ekonomik kriz, dolar darbesi ve buna başlı olarak gıda giyim ve inşaat sektöründeki artışlara rağmen bizler vatandaşımıza söz verdik. 2017-2018-2019’dazam yapmayacağız dedik. Bu artan maliyetlerin altından kalmamızın mümkün olmadığından dolayı biz de yüzde 15 ile 25 arası bu zammı yapmak zorunda kaldık. Buna göre öğrencilerimiz halk otobüslerine 1,75 ve siviller ise 2,60 TL olarak belirlenmiştir. Minibüs fiyatlarında ise tarifelerin yeniden belirlenmesi için, otobüslerimiz ile birlikte zam yapacaktık ancak bazı kırsal bölgelerimizdeki vatandaşlarımızın mağdur olmaması için minibüslerde Kiltepe, Çarmuzu, Başharık, Taştepe ve Melekbaba gibi fakir vatandaşlarımızın yoğunlukla oturduğu bu bölgelerde fiyat tarifemizi 2,25 olarak düzenlenmesi ve diğer tüm mahalleler ve şehir içi minibüslerin 2,50 olarak düzenlenmesi karara bağlanmıştır.”

Bakmadan Geçme