Tuttuğunu koparan Malatya'lı 'Patent davasını kazandı'

Kredi Kayıt Bürosu A.Ş.'nin karşılıksız çeklerin önüne geçmek için 2017 yılında hayata geçirdiği Findeks uygulamasının patentinin kendisinde olduğunu ifade eden Malatyalı eski banka müdürü Erkan Gölgeli'yi mahkeme de haklı bularak karşı tarafın açtığı patent iptal davasını reddetti.

2008 yılında ING Bank bünyesinde çalışırken patentini aldığı projeden dolayı 5 yıldır mahkemesi süren Patent davasını kazanan Erkan Gölgeli, Anadolu Basın Yayın Birliği Malatya Şube Başkanlığına yaptığı açıklamada; 

008 yılında İngbank bünyesinde çalışırken patentini aldığım projeden dolayı yaklaşık 5 yıldır Mahkemelerde sürenPatent Davasını kazanmış bulunuyorum.Aşağıda ulusal basında bu konuyla çıkan habere ulaşabilirsiniz.

Bankalar Birliği bünyesinde faaliyet gösteren Kredi Kayıt Bürosu A.Ş tarafından Findeks markasıyla halen kullanılmakta olan “Çeklerin Cep telefonu üzerinden istihbaratının yapılması” sistemi, eski banka müdürü, Malatya Ticaret ve Sanayi odası eski genel sekreteri olarak K.Maraş Sütçü İmam üniversitesi Sosyal bilimler enstitüsü İşletme ana bilim dalında yaptığım yüksek lisans eğitimi ile Yüksek lisans tezi haline getirildi ve İncelemeli(Dünya) Patenti alarak 2028 yılına kadar sistem 20 yıl süre ile tarafımca koruma altına alınmıştı.Bu çalışmam TÜBİTAK tarafından da ödüllendirilmişti.

Buluş fikrimi 2008 yılından itibaren, 5 yıllık süreçte ciddi bir emek harcayarak, 6 bakan,15 civarındaki milletvekili ve bürokratlarla 150 civarında görüşme yaparak, bürokratik engelleri aşarak, buluşumu 2013 yılında kısmen ,2017 yılında da Kredi Kayıt Bürosu A.Ş Findeks uygulaması üzerinden %100 hayata geçirdim.

Çeklerin cep telefonu üzerinden istihbaratının yapılabilmesi sayesinde, sahte ve karşılıksız çekler sorunu bitti, Mahkemelerde ki çek davaları azaldı, Ticaret hayatın da dolandırıcılık faaliyetleri azaldı ve bu sayede iş adamlarının dolandırılmaları da önlenerek intiharlara varan icra ve iflaslar da sona erdi ve Türk ticareti güvenli hale geldi. Hayata geçen bu proje ile Türk ekonomisine 7 yıllık süreçte yaklaşık 70 Milyar TL katkı sağlandığı gibi sistemi kullanan ve patentin iptalini isteyen Kredi Kayıt Bürosu A.Ş (Findeks) de milyonlarca liralık kazanç elde etmiştir.

Dava konusu çalışmanın TÜBİTAK ödüllü akademik bir çalışma olması, Ülkemizde örnek alınacak bir girişimcilik hikayesi olması, üniversite sanayi işbirliği çerçevesinde de akademik bir çalışma olması ve Ticaret hayatına sağladığı kolaylıklar nedeniyle, geçen 12 yıl içinde patentin iptal edilmesinin, ülkemizde Bilim ve Teknolojinin ilerlemesine engel olacağı yönündeki yazılar; Milletvekilleri, Rektörler, Ticaret ve Sanayi odaları başkanları, Ticaret Borsaları başkanları, MÜSİAD Genel başkanı da dahil diğer STK başkanları tarafından yazılı hale getirilmiş ve patentin iptali yönünde açılacak olan dava da, Patent sahiplerinin mağdur olacağı belirtilerek, Bankalar Birliği yönetim kurulu başkanına yazılı talepte bulunmalarına rağmen, Kredi Kayıt Bürosu A.Ş (Findeks) yetkilileri bu yazılara kayıtsız kalarak, dava sürecini tercih etmişlerdir. 5 yıldır devam eden adli süreç yerel mahkeme de patent sahibi olarak lehime sonuçlanmıştır.

Kredi Kayıt Bürosu A.Ş (Findeks) tarafından Patent iptal davası neticesinde ülkemize yurt dışından gelecek patent gelirinden mahrum bırakılmış ve Mahkemenin 2015 yılında buluş konusu patent üzerine ihtiyati tedbir koyması neticesinde, yurt dışında bir çok ülkede de kullanılacak olan sistem kullandırılamamıştır. Patentteki ihtiyati tedbir nedeniyle sadece Dubai de ki bankalarda kullandırılmayan sistemden dolayı, ülkemize gelecek 30 Milyon USD’lik döviz girişine de engel olunmuştur.

Bu çalışmada Öncelikle 12 yıl sabrederek yanımda olan kıymetli eşim ve ailem başta olmak üzere ,Malatya ülkü ocakları eski başkanım avukatım M.Afşin Arıkan'a,Malatya Ülkü ocakları il başkanım Bayram Işık’a, avukatım ve halen Malatya ülkü Ocakları Başkan yrd.olan M.İsmail Arıkan’a,Avukat Umut Yalçin’a,

K.Maraş Sütçü İmam Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde İşletme Ana bilim dalı programında Yaptığım Yüksek Lisans tezi ile bu başarının yakalanmasına katkı sunan Prof Dr İsmail bakan’a, İktisadi ve İdari Bilimler fakültesi Dekanı Mustafa Tasliyan'a,Tez hocam Prof Dr. Nusret Göksu’ya

T.C Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürlüğünden Hakan tanrıöver’e,T .C Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan’a,,Türkiye Esnaf ve sanatkarlar konfederasyonu başkanı Bendevi Palandökene, Yüzlerce Ticaret ve sanayi odası ile Ticaret borsası başkanlarına, çok değerli meslektaşlarım Ticaret ve sanayi odası ile Ticaret borsası genel sekreterlerine, Türk patent ve Marka Kurumu başkanı Prof.Dr Habip Aşan’a,Türk patent ve Marka Kurumu önceki dönem Patent dairesi başkanı Mustafa Baran’a,TURKCELL ve VODAFONE iş geliştirme müdürlerine, Haliç Üniversitesi Rektörü Prof Dr.Melih Bulu’ya,İskenderun Teknik Üniversitesi Rektörü Prof Dr.Türkay Dereli’ye,BDDK eski başkanı Tevfik Bilgin’e,BDDK Başkan yrd Doç Dr Hüseyin Al’a, Ak Parti Malatya Milletvekili Öznur Çalık’a, Ak parti İstanbul milletvekili Metin külünk'e,İyi parti Milletvekili merkez bankası eski başkanı Durmuş Yılmaz’a,MÜSİAD Genel başkanı Abdurrahman kaan'a,DEİK Dış ekonomik işler kurulu başkanı Nail Olpak’a, İç İşleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlar Daire Başkanlarına,Malatya Esnaf ve Sanatkarlar odası başkanı Şevket Keskin’e, Hürriyet Gazetesi ekonomi editörü Dinçer Gökçe’ye, Dünya Gazetesi ekonomi editörü Melih Kocagil’e,Banka müdürlerim Ufuk Kurhan'a ve Musa Onbaşılı’ya daha ismini sayamadığım maddi ve manevi olarak yanımda olan tüm dostlarıma kalben teşekkür ediyorum. Sağolun… Varolun….

Yaklaşık 400 yıldır Türk ve İslam dünyasında büyük buluşlar çıkmıyor. Önümüzdeki günlerde Ankara merkezli faaliyete başlayacak olan Türk Mucit platformu ile ,içerisinde patent sahibi mucitler, akademsiyenler,Teknoparkların üst yöneticileri , bürokratlar vb.olmak üzere kurulacak platformun kurucu başkanı olarak ,Türk ve İslam coğrafyasında yeni patentlerin ortaya çıkmasına, yeni Erkan Gölgeli’leri keşfetmeye, Aziz Sancar gibi örnek bilim adamlarını rol model alarak, Nobel ödülüne layık insanımızı destekliyor olacağız. Bu konuda Cumhurbaşkanımızdan da desteklerini bekliyoruz. Bu yapı ile okullarda, Fabrikalarda,Resmi kurum ve kuruluşlarda verimliliği artırarak inovasyon’a giden yolda rehberlik etmeyi hedefliyoruz.

Bize bundan sonra düşen, Bu topraklar için çok çalışmak, daha çok çalışmak ve çok daha fazla çalışarak hizmet vermektir.

Bakmadan Geçme