Türkiye-Almanya Dostluk İlişkileri Konuşuldu

Başkan Gürkan'a Yapılan Ziyarette Türkiye-Almanya Dostluk İlişkileri Konuşuldu

İnönü Üniversitesi ve Giessen Üniversitesi Türk Alman sağlık toplantısı. Bu toplantının mimarı Prof. Dr. Yaşar Bilgin hocamız. 6 yıldır bu toplantının Türk ve Alman taraftarı olarak İnönü Üniversitesi ve Gıessen Üniversitesi arasında bir köprü görevi görüyor. Bu toplantımızın onur konukları da Almanya'dan Belediyeler Birliği Başkanı Sayın Diedrich Backhaus  ve Almanya'da önceki dönem  Belediye Başkanlığı yapmış Müller” dedi.

 

Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan ise, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Rektörümüzün halka bütünleşen ve değiştirip dönüştürürken halkın değerlerine sadık kalan bir üniversite yönetimi sergilediği için sayın rektörümün şahsında tüm akademisyen ve öğretim üyelerine teşekkürlerimi sunuyorum. Bugünde uluslar arası bir kongreye ev sahipliği yapması ve uluslar arası bir düzeyde Malatya’mızın tanınırlığı noktasında göstermiş olduğu gayret ve çabalardan dolayı kendilerine teşekkür ediyorum. Bugün kendileri nezaket göstermişler misafirleri ile birlikte belediyemizi ziyaret etmişler. Misafirlerimiz içinde çok değerli hocalarımız var. Bu tür etkinlikleri, Türk Alman dostluğu açısından ve bu dostluğun geleceği açısından önemsiyoruz. Bu heyetin Malatya’mızı ve Battalgazi’mizi ziyaret etmeleri bizleri ziyadesi ile mutlu etmiştir. Biz Almanlar ile geçmişte çok hukukumuz olan iki ülke konumundayız. Şu anda da Nato’da müttefik olmamız ayrıca Avrupa Birliği ve Avrupa Konseyinde birlikte olmamız, bu birlikteliğin arttırılması anlamında devletlerimizin dışişleri konusunda ne kadar önemli olduğunu göstermesi hasebiyle aynı zamanda taşrada Üniversitelerimizin ve Belediyelerimizin de bu anlamda koordinasyon içinde olması da önemli bir girişim olduğu kanaatindeyim. Ben bu heyeti burada görmekten ve ağırlamaktan büyük mutluluk duyduğumu belirtmek istiyorum.” İfadelerini kullandı.

 

Türk-Alman Sağlık Vakfı Başkanı Prof. Dr. Yaşar Bilgin’de, Türkiye-Almanya ilişkilerinin önemine dikkat çekerek, “Malatya’da güzel toplantı yapıldı.  Ben Almanya’da yaşayan bir Türk olarak, Türkiye’mizi yani Türk toplumumuzu, Türk adetlerimizi, Almanlara göstermekten çok memnun duyuyoruz. Bu vesile ile bu sene de Almaya’ da meydana gelen önyargılarında kıracağımızı tahmin ediyoruz. Türkiye son 15 yıldır büyük bir ilerleme kat etti. Gerek alt yapı, gerek bilimde güzel ilerlemelerde bulundu. Bu gelişmeleri kendilerinin bir fiil görmeleri açısından bu toplantılar oldukça önemlidir. Türk ve Alman toplumunun kavga ile değil, barışçıl bir şekilde yaşamamız, iki ülke açısından da faydalı olacaktır. Biz 3 Milyon Türk olarak Almanya’da yaşıyoruz. Bazı Avrupa devletlerinden daha fazla bir nüfus Almanya’da Türkler olarak yaşıyoruz. Bizler Türkiye ile Almanya arasında kaldık. Bir anlamda anne ile baba arasında kalan çocuklar gibi arada kaldık. Almanya Türkiye arasında iyi ilişkilerin olması özellikle bizim açımızdan çok önemlidir. Türkiye büyük bir devlet. Türkiye Ortadoğu’da büyük bir potansiyele sahip. Hem siyasi, hem askeri ve hem de ekonomik olarak büyük potansiyeli olan bir devlet. Bu büyük devleti hem Amerika’nın, hem de Avrupa’nın mutlaka kazanması gerek. Nihayetinde mutlaka kazanacaklardır. Türkiyesiz bir dünya politikası olması mümkün değildir. Bizde bundan dolayı Almanya Türkiye ilişkilerine katkı yapmak istiyoruz” diye konuştu.

 

Almanya Belediyeler Birliği Başkanı Sayın Diedrich Backhaus ise, Türkiye’de ve Malatya’da olmaktan büyük mutluluk duyduklarını ifade etti.  

Bakmadan Geçme