Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanununda değişiklik yapılmasına dair kanun teklifi

MHP Genel Başkan Yardımcısı M. Hidayet Vahapoğlu ile Konya Milletvekili Esin Kara tarafından hazırlanan Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanununda değişiklik yapılmasına dair kanun teklifi TBMM Başkanlığına sunuldu.

- Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkan Yardımcısı, Bursa Milletvekili Dr. M. Hidayet Vahapoğlu ile MHP Konya Milletvekili Esin Kara tarafından hazırlanan Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanununda değişiklik yapılmasına dair kanun teklifi TBMM Başkanlığına sunuldu.

Kanun teklifinde, yıllar içerisinde Binbaşıların; yapılan ücret artışları içinde yer almadığı, bu nedenle diğer subay ve astsubay emeklileri içinde Binbaşılar aleyhine bir maaş dengesizliği oluştuğuna dikkat çekildi.

Teklifte, görevdeki Binbaşılara başka kalemlerde yapılan iyileştirmelerin de yansıtılmaması dolayısıyla görevde ya da emekli olanların TSK rütbeleri içinde en mağdur kitle durumuna geldikleri, maaş geliri olarak çok gerilerde kalarak büyük mağduriyet içine düştükleri ifade edildi.
Kanun teklifinin genel gerekçesinde şöyle denildi:
 
"211 Sayılı TSK İç Hizmet Kanunu’na göre, Binbaşılar; Yarbaylar gibi üst subaydır. Aynı göreve atanmaktadır ve görevlendirmeleri Yarbaylarla aynı statüdedir. Yıllar içerisinde Binbaşılar; yapılan ücret artışları içinde yer almamış bu nedenle diğer subay ve astsubay emeklileri içinde Binbaşılar aleyhine bir maaş dengesizliği oluşmuştur.
ASTSUBAY EMEKLİSİNDEN DAHA AZ MAAŞ
Şöyle ki; şu anda emekli bir Kıdemli Binbaşı, görevdeyken emri altında çalışan emekli bir Astsubay Kıdemli Başçavuştan daha az emekli maaşı almaktadır. Bugün 1. Derecenin 1. Kademesi’nden emekli bir Astsubay Kıdemli Başçavuş, 4.073 TL emekli maaşı alırken, emekli bir Kıdemli Binbaşı 3.978 TL emekli maaşı almaktadır. Binbaşı emeklisi de uzman çavuş emeklisinden düşük maaş almaktadır.
Bu durum, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin olmazsa olmaz hiyerarşisi ve 211 Sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri İç Hizmet Kanunu Madde 3/b/4/e hükmü göz önüne alındığında; görev, makam ve sosyal statü yönünden tam bir çelişki ve yasaya aykırılık arz etmektedir. Adil olmayan mevcut durum neticesinde; hem 211 Sayılı İç Hizmet Kanunu’na, hem de 2200 yıllık Türk Ordusu’nun vazgeçilmez geleneklerine de ters, kabul edilmesi mümkün olmayan bir durum oluşmuştur. Üst rütbe, aynı derecede ve astı olan rütbeden az emekli maaşı almaktadır.
Bilindiği üzere;
a. 09.04.1990 Tarihli 418 Sayılı KHK ile Kıdemli Albaylara Makam Tazminatı ödenmeye başlanmıştır.
b. 27.12.1991 Tarihli 475 Sayılı KHK ile Albaylara da Makam Tazminatı ödenmeye başlanmıştır.
c. 19.12.1996 Tarihli 568 Sayılı KHK 3. Maddesi ile, 926 Sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu’na ekli V Sayılı Makam Tazminat Cetveli değiştirilerek, binbaşılarla aralarında 1.5 sene hizmet süresi olan, Yarbaylara da Makam Tazminatı ödenmeye başlanmıştır.
d. Yine; 10.04.2001 Tarihli 4639 Sayılı Kanun’un verdiği yetkiye dayanarak Bakanlar Kurulu’nca çıkarılan 631 Sayılı KHK’ nın 11. Maddesi ile, “27.06.1989 Tarihli 375 Sayılı KHK’ nın 1. maddesine eklenen C bendinde; A bendi kapsamına giren ve temsil tazminatı almayan personele de (yani Yarbay ve daha üst rütbedeki Albay ve Kıdemli Albaylara) Hizmet Tazminatı ödenmeye başlanmıştır.
BİNBAŞILARA DA MAKAM TAZMİNATI VERİLMELİ
Esasen, her iki tazminatta, bir “Rütbe Tazminatı” olmayıp, “Makam” ve “Görev” tazminatlarıdır. O halde; 211 Sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri İç Hizmet Kanunu Madde 3/b/4/e hükmüne göre Üst Subay olan ve Yarbaylarla aynı statüde olan, aynı TMK (Teşkilat-Malzeme-Kadro)’lar kapsamında görevlendirilerek aynı makamı paylaşan ve aynı görevi yapan Binbaşılara da, bu yasal nedenle Makam Tazminatı ve buna istinaden Görev Tazminatı verilmelidir.
Türk Silahlı Kuvvetleri’nden mevcut yasalara göre Binbaşı ve Kıdemli Binbaşı rütbesi ile emekli olan personel, seneler içinde kendisi gibi “üst subay” statüsünde olan Albay ve Yarbaylara verilen haklar ve iyileştirmelerden yararlandırılmamıştır. 
Ayrıca görevdeki Binbaşılara başka kalemlerde yapılan iyileştirmelerin de yansıtılmaması dolayısıyla görevde ya da emekli olanlar TSK rütbeleri içinde en mağdur kitle durumuna gelmişler, maaş geliri olarak çok gerilerde kalmış, büyük mağduriyet içine düşmüşlerdir.
Bu kapsamda, 10.04.2001 Tarihli 4639 Sayılı Kanun kapsamında verilen yetkiyle çıkarılan 631 Sayılı KHK’nın 11. Maddesi gereği 375 Sayılı KHK’nın 1. maddesine eklenen c bendi ile, (211 Sayılı İç Hizmet Kanunu Madde 3/b/4/e hükmüne göre Yarbayla Üst Subay olarak aynı statüde olan) Binbaşılar da Görev Tazminatına hak kazanmış olduğundan, 10.04.2001 Tarihli 4639 Sayılı Kanun kapsamında verilen yetkiyle çıkarılan 631 Sayılı KHK’nın 11. Maddesi gereği 375 Sayılı KHK’nın 1. maddesine eklenen c bendine, Binbaşılara da Görev Tazminatı ödenmeye başlanmasına ibaresi eklenmelidir.
Binbaşı rütbesinde emekli olanların, önemli kısmı kendi istekleri ile değil, maruz kaldıkları psikolojik şiddetin (mobing) sonucu emekliliğini istemek zorunda kalanlar veya hukuki alt yapısı oluşturularak maksatlı olarak tasfiye edilenlerden oluşmaktadır. 
Bugün maalesef  Emekli Binbaşılar, bu mağduriyetten kaynaklanan geçim sıkıntısı
nedeniyle hem mesleki hem de sosyal statülerine uymayan ayrıca Türk Silahlı Kuvvetleri’nin onuru ile bağdaşmayacak şekilde (çay ocağında dağıtıcılık, film setlerinde figüranlık, tüp dağıtıcılığı, inşaat bekçiliği, vb.) ek iş yapacak duruma düşürülmüş durumdadır. Bu durum devletimiz ve TSK adına üzüntü verici olup, giderilmesinde yarar görülmektedir."
DEĞİŞİKLİK İSTENEN MADDELER
MADDE 1- 27/7/1967 tarihli ve 926 sayılı Türk Silâhlı Kuvvetleri Personel Kanununa ekli (V) sayılı makam tazminatı cetveline aşağıdaki sıralar eklenmiştir.
“10) Kıdemli Binbaşı       1.800
  11) Binbaşı                     1.600”
MADDE 2- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 3- Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür."

Yorumlar 16
Abdullah 13 Ekim 2020 19:18

Şuan ağzımı doldura doldura bu milletvekiline üyesi olduğu partiye ve TEMAD yönetimine küfür etmek istiyorum ama terbiyem müsade etmiyor. Sen nasıl bir milletvekilimizin Astsubayların sorunlarını dinlemek için TEMAD genel merkezine gidiyorsun ordan çıktıktan sonra astsubayları küçük düşürücü ifadelerin yer aldığı ve yine subayların özlük haklarını ilgilendiren bir kanun teklifi veriyorsun. Hadi bu milletvekili dirayetsiz bilgisiz şuan meclisteki tüm milletvekilleri gibi allah aşkına TEMAD denen ne olduğu belirsiz dernek sen bu adamın eline nasıl bir dosya Verdin ki adam ordan çıkar çıkmaz astsubayları rencide ederek binbasilarin özlük haklarını düzeltmenin derdine düşmüş. Eşlerini alıp emekli insanların verdiği aidatlarla ora senin bura benim gezeme kadar emekli astsubayların bir sorununu çözün. Ama nerde gezmek varken emekli Astsubayım hakkını kim arayacak. Insanda akıl olsa senin milli savunma bakanının çözemediği sorunu komisyon üyesi bu adam mi çözecek ki buna sorunları içerir dosya veriyorsun birde fotoğraf çektirip derneğin sayfasına koyuyorsun. Siz akıllanmazsınız neymiş hak iktidarın yanında durarak alınırmış lan nerde görülmüş mücadele etmeden hak alındığı. İktidar ve ortagindan gelen bir vekili kapıdan geri çevir bize söz verip tutmayan insanlarla görüşecek birşeyimiz yok. Ilk seçimde tüm emekli ve muvazzaf astsubaylar olarak partinizi ve ortağınızı boykot edeceğiz oy vermeyeceğiz de ve bunu basın toplantısı şeklinde yap gör o zaman seninle dalga geçen siyasetçileri nasıl kapında sıraya geçiyor. Ama sizde bunu yapacak yürek yok. Son bir sözümde Adana ve Osmaniye meslektaşlarına bu ülkenin en fazla astsubay uzman çavuş çıkaran ilisiniz aynı zamanda Devlet Bahçeli nin hemşehrilerisiniz sizede yazıklar olsun o Devlet Bahçeli geldiğinde yüzüne tukurmuyorsunuzya ne diyeyim. Hadi onu yapmıyorsunuz sen ne biçim adamsın yıllardır bizden aldigin o ile meclistesin ve yıllardır iktidar ortagisin astsubay uzman çavuşların sorunlarını ne zaman çözeceksin diyen bir allahın kulu yok. Ne diyeyim cumhurbaşkanı aziz mübarek iftar sofrasında soz verir tutmaz, milli savunma bakanı etiler ordu evinde soz verir tutmaz yanına gelen TEMAD heyetini kovmaktan beter eder. TEMAD ne der iktidarın yanında durmamız gerek. Allah akıl versin.

Yılmaz Yaşar 19 Eylül 2020 22:26

Temad o milletvekilinin ayağına gidip bizim içinde ver diyo kardeşim zaten adamın teklifi astsubaylara hakaret içeriyo astsubaylar emekli çalışan aileleriyle milyona ulaşan oy potansiyeline sahip o milletvekili kimki Temad ondan medet umuyor Temadin o vekile kusura bakma size binbaşılar oy versin madem öyle demesi lazim

Recep Çalışkan 17 Eylül 2020 22:53

Bu işin baş kaynağı iş bilmez TEMAT da görevli, sorumsuz, bencil, beş para etmez temsil yeteneğinden yoksun beş para edecek ciğeri olmayan, korkak, pısırık TEMAT'ın başkan ve yönetim kurulunu göreve davet ediyorum. Seçime girerken meydanda kül bırakmayan vaadlerinize ne oldu. Koltuğa oturunca hepsi unutuldu. Astsubaylar hakkında ses getirecek hangi icraatınız oldu. Yeter artık see verin. Astsb. ların etkin gücünü gösterin. Acaba kaç tane Bnb. TSK. Leri iç Hiz. K. nununda kendisine sunulan nimetleri terk ederek emekli olur. Bahse kanun değişikliğinde bahsedilen Bnb.ların seceresine bakın tamamına yakını disiplinsizlikleri nedeniyle ihraç edilmektense zorunlu olarak emekli olan personeldir. TEMAT'ın, seçilmiş başkan ve yönetim kurulu, silkelenin ve artık kendinize gelin. Bulunduğun makamın hakkını verin ve icraat yapın. TMK ( Teşkilat, Malzeme Ve Kadrodaki tüm hamballığın ASİL, VEFAKAR, CEFAKAR ASTSUBAYLAR'olduğunu ispatlamak için herhalde belgeye ihtiyaç olmadığını göremeyecek ispatlamayacak kadar basiretsiz değilsinizdir. Saygılarımla.

Yeter Artık 15 Eylül 2020 22:08

Astsubayların yıllarca verilmeyen haklarını istemek yerine yaptıklarınıza bir bakın. Verdiğim oylar haram olsun.

Bir de sen astsubay okulunda öğretmenlik yaptın pezevenk adam.Ne ara sen astsubay düşmanı oldun.Hayatımda çivi çakmamış albayın 10 bin lira aldığını emsal göstermiyosun da 30 yıl şerefi ile çalışmış 4 bi lira ala em.astsubaya gözdikiyosun.Utanmaz bölücü i 14 Eylül 2020 19:11

Lanet olsun

Mesut GÜN 14 Eylül 2020 17:07

Heyyy bu teklifi veren millet vekilleri.Tutturmuşsunuz bir binbaşı türküsü.Siz yıllardır TSK nın omurgasını teşkil eden,ömrünü TSK ya vermiş vede hala geçinebilmek için o emekli bnb lar için sıralamış olduğunuz işlerin tamamını yapan EMEKLİ AST SUBAYIN TAZMİNAT taleplerini duymadıysanız SİZ BU ÜLKENİN MİLLET VEKİLİ OLAMAZSINIZ.Yazıklar olsun size.

Erol 14 Eylül 2020 16:43

Darbeci Kenan zihniyeti devam ediyor." Başçavuş benim teğmenimden daha fazla maaş alamaz." Kaldırın o zaman Astsubaylığı kendiniz çalıp kendiniz oynayın. Bizi neden bu pis oyunlarınıza dahil ediyorsunuz. Böyle bir teklifin MHP tarafından yapılması ayrı bir aymazlık.

İsmail 14 Eylül 2020 07:55

TSK da onbinlerce astsubayın, uzman çavuşların hakları GASP edilirken susan, ve utanmadan 16-17 yıllık binbaşıyla 35 yıllık kıdemli Başçavuşun emekli maaşını karşılaştıran, mobbingi iliklerine kadar yaşayan astsubayları ve uzman çavuşları unutan bu zihniyeti KINIYORUM. Kânun teklifi verecekseniz önce bi astsubayları, uzman çavuşları dinleyin öyle kanun teklifi verin.

Sabri 14 Eylül 2020 00:51

TSK da onbinlerce astsubayın, uzman çavuşların hakları GASP edilirken susan, ve utanmadan 16-17 yıllık binbaşıyla 35 yıllık kıdemli Başçavuşun emekli maaşını karşılaştıran, mobbingi iliklerine kadar yaşayan astsubayları ve uzman çavuşları unutan bu zihniyeti KINIYORUM. Kânun teklifi verecekseniz önce bi astsubayları, uzman çavuşları dinleyin öyle kanun teklifi verin. bu şekilde saçma tekliflerle partinin yıpratıyorsunuz.. birkaç binbaşının oyunu alacağım diye binlerce astsubay ve uzmanın tepkisini çekiyorsunuz..

Doğrucu davut 13 Eylül 2020 00:02

Bu haberi acıtasyon yaparak binbaşı rütbesinden emekli olan personelin çaycılık, figüranlık vb. işlerde çalıştığını zannederek tazminat isteyen milletvekilleri ya uzaydan gelmiş yada Türkiyede yaşamıyor. İşin gerçek tarafını araştırmadan özellikle assubaydan az maaş alıyor yalanını gerekçe göstererek zam vermeyi düşünenlerin, TSK. içindeki rütbeler, hizmet süreleri, terfiler, yapılan işler karşılığı kimlerin ne maaş aldığını keşke bir araştırsaydınız. ilave tazminatlar sonucu kimlere ne maaş ödeniyormuş, binbaşı ne zaman, assubay ne zaman 1'nci dereceye düşüyormuş, hangisinin ilave tazminatları fazlaymış keşke bir araştırsaydınız. Mesele binbaşıya verilecek tazminat değil, mesele hak adalet ve vicdan çerçevesinde eşitliği sağlamaktır. Tsk. Sadece binbaşı ve üst rütbelerden ibaret değildir. Öyle düşünülüyorsa cephede hep assubay ve uzman çavuş var. Çatışmaya giren, dağlarda terörist kovalayan, evine ev demeden gece gündüz çalışan emekçiye gelince binbaşıdan fazla maaş alıyormuş hem komedi hemde yalan hatta kuyruklu yalan. Sanki assubaylar emekli olunca 10 bin lira maaş alıyor. Bir eli yağda bir eli balda. 35 yıl çalışan assubay ile 22 yıl çalışan binbaşının çalışırken ve emekli olunca kaç para emekli maaşı aldığını SGK'na sorun ondan sonra bu acıtasyonu yapın ey milletvekilleri gerçeği görün. Yazık hemde çok yazık

Necmi 12 Eylül 2020 00:36

Tabi ya olsun tabi, mu mantıkla hareket ederken, TSK'da görevli bütün tazminat ve yan ödemeler ile donatılmış Assb'ın maaşından kıtaya yeni çıkmış çıplak maaş alan teğmenin maaşı daha yüksek olmalı. Olsun tabi neden olmasın, sizin var ya

demir 11 Eylül 2020 22:02

saçma sapan bir haber,emekli binbaşının ne kadar hizmet süresi var,emekli 1/1 asb.kad.kd.bçvş un hizmet sürexi ne kadar...utanmazlar,doymadılar..,görevdeki yada emekli olan asb.ların bahsi veçen hiç bir tazminatı alamadığından bahsetmemişler.Asb.ım ama r sb.dan okuduğumuz 4 yıllık üniversite ,yüksek lisans ile iki yıl fazla eğitimimiz var.Statiko nerde!!!!Allah gözlerini doyursun....Allah ıslah etsin!!!

Hasan Ekmekçi 11 Eylül 2020 21:40

Yanlış bilgilendirme ve acele ile hazırlanmış bu teklif, esasen hiç bir tazminat almayan Asb. ve Emeklilerini çok ama çok üzmüştür!. Yıllardır mücadele verilen bu konuda, iktidar partisi Ak Parti ve destek olan MHP nin adil ve sağduyu ile bu teklife Asb. ve emeklilerini de dahil edeceklerini umuyor ve bekliyoruz!..

Hikmet AYDINCAK 11 Eylül 2020 21:29

TSK da onbinlerce astsubayın, uzman çavuşların hakları GASP edilirken susan, ve utanmadan 16-17 yıllık binbaşıyla 35 yıllık kıdemli Başçavuşun emekli maaşını karşılaştıran, mobbingi iliklerine kadar yaşayan astsubayları ve uzman çavuşları unutan bu zihniyeti KINIYORUM. Kânun teklifi verecekseniz önce bi astsubayları, uzman çavuşları dinleyin öyle kanun teklifi verin.

Hamdi Özbaş 11 Eylül 2020 21:22

Bu teklifi veren sayın vekiller Türkiye Emekli Astsubay'lar derneğinden hiçbir görüş ve bilgi almadan bu teklifi vermiş gibi görünüyor.

Mevlüt yaman 11 Eylül 2020 17:17

Saçma sapan bir haber. Bnb. Bu maaşı aldığına inananlar çok saf olsalar gerek. Sadece ecevitin verdiği tsk temsil tazminatı alamaz haldeler. Oda bnb altına verilmedi. Diğer tazminatlarını alır ki. Astsb. Hiç bir ek tazminatı yok bilmeyen bir sağır sultan kalmıştır.

Bakmadan Geçme