Şehirlerin hava kalitesinin riskli hale geleceği iddia edildi.

Afşin-Elbistan A Termik Santrali 5. ve 6. Ünite İlavesi projesinin tamamlanması durumunda

Afşin-Elbistan A Termik Santrali 5. ve 6. Ünite İlavesi projesinin tamamlanması durumunda İskenderun körfezinden Karadeniz’e kadar uzanan halka içerisinde kalan ve Malatya’nın da içerisinde bulunduğu onlarca şehirlerin hava kalitesinin riskli hale geleceği iddia edildi.
Afşin-Elbistan A Termik Santrali'ne 3 milyar 650 milyon liralık yatırımla 5'inci ve 6'ıncı ünitelerin eklenmesi ve yılda net 4 bin 613 GWh enerji üretiminin hedeflendiği duyurulmuştu. Greenpeace Türkiye tarafından başlatılan yeni kampanya ile bu bölgede kurulması muhtemel ek ünitelerin durdurulması isteniyor. Malatya’nın da içerisinde bulunduğu İskenderun körfezinden Karadeniz’e kadar uzanan halka içerisinde kalan şehirlerin hava kalitesinin riskli olacağı vurgulandı. 
Greenpeace Türkiye tarafından mevcut 4 ünitenin faal haldeyken 10 Şubat - 11 Mart 2022 tarihleri arasında salgıladığı kükürt dioksit ve zehirleyici etkisi olan karbon monoksit gazlarının uzandığı bölgeler simülasyon halinde paylaşıldı. Buna göre; Malatya’da 19 Şubat - 3 Mart 2022 tarihleri arasında riskli ve yoğun şekilde kükürt dioksit ve zehirleyici etkisi olan karbon monoksit gazlarına maruz kaldığı görüldü. 
Temiz Hava Hakkı Platformu (THHP)'nun hazırladığı 'Kara Rapor 2021: Hava Kirliliği ve Sağlık Etkileri' raporuna göre  Malatya'nın da aralarında bulunduğu 15 istasyonda 2020 yılı boyunca yapılan ölçümlerde 'yüksek hava kirliliği' gözlemlendi. Malatya, 2020 yılında 263 gün kirli hava soludu.

Ebubekir Atilla

Bakmadan Geçme