Robotlar Ve İnsanlar

Dünya, Robot Teknolojisi ile birçok yeniliği ve beraberinde gelen kolaylığın avantajlarını hayatına yansıtmaya iyiden iyiye alıştı.

Dünya, Robot Teknolojisi ile birçok yeniliği ve beraberinde gelen kolaylığın avantajlarını hayatına yansıtmaya iyiden iyiye alıştı. Zaman ilerledikçe de her alanda robotları ve yapabildikleri işleri geliştirmeye devam edecektir. Yeni teknolojilerde bütünleşme veya tümevarım gelişimi sağlanmakta olup tüm cihazların tek bir noktadan yönetilebilmesi mümkün olabilir duruma gelmiştir.  
    Evimizde insan gücü ile yaptığımız birçok işi şimdilerde artık makineler ve robotlara yaptırmak mümkün. Çamaşır yıkama ve kurutma ile bulaşıkların yıkanması için bulaşık makinesi başta olmak üzere yiyeceklerin uzun süre dayanıklı kalması için buzdolabı, serinlemek için klima, ısınma için merkezi kalorifer sistemi, aydınlatmalar, sıcak su temini için şofben ve ev güvenliği için kilit mekanizmaları ile kameraların tamamı evlerimizde en çok kullandığımız teknolojilerdir. Bu cihazların ise şimdi tamamını cep telefonumuzdan yönetebilmekte mümkün oldu. Nesnelerin interneti teknolojisi ile cihazların tamamı internete çıkabilir durumda olup yazılımlar aracılığı ile iletişim sağlanarak komut verilebilir şekilde geliştirildi. İşten eve doğru yola çıktığınızda, eve gelene kadar kahveniz hazır olabilir. Evde yemek yapan robotlar, henüz Türk Mutfağına uygun düzeye gelmemişse de hazır birkaç atıştırmalık hazırlayabilirler. 
    Lojistik sektöründe, üretim sektöründe, hizmet sektöründe ve bu gibi diğer tüm sektörlerde bu tür yazılımlar ile yönetilebilen robot ve makinelere rastlamak, artık yaşamın bir parçası oldu. Bu durum da insanların yaşamında ciddi avantajlar sağlarken, insanların kendisini geliştirebilmesinin de önünü açtı. Yeni iş sektörleri oluşturuldu, yeni meslekler yaşama kazandırıldı. Reklamcılık sektörleri geliştirilirken, Mekatronik mühendisliği ortaya çıktı. Teknikerlik mesleği gelişim gösterirken, iktisadi ve idari istatistik işlemlerinde uzmanlık ve analist çözümleyici meslek grupları, veri kazanımlarını arttırdı. Bununla birlikte bilgi (veri) ve zaman en değerli iki başlık olarak hayattaki yerini aldı. 
    Bilgi ile yeni stratejiler ve fikirler geliştirilirken, kazanılan zaman ile evden çalışabilme modelleri geliştirildi. Teknolojiyi kullanan ve ticaret ile ilgilenen birçok yönetim modeli home Office olarak çalışmaya başladı. Özellikle bilişim sektöründe, yazılım geliştirme uzmanları tamamen evden çalışma modelini kullanır durumdalar. 
    Özetle, en az maliyet ve asgari bir zaman ile kazanımlarının arttığı her teknoloji, insan hayatının ve insanlığın kendini geliştirmesini zorunlu hale getirmiştir. İnsanların yaptığı birçok zor ve zahmetli işleri robotlara ve makinelere devretmeye devam ediyor. Devredilen ve her gün tekrar tekrar yapılan işleri robotlar ve makineler, rutin olarak yapmaya devam ettiklerinde, kontrol edilmeleri de zorunlu hale getirilmelidir. Zorunlu hale getirilen kontrol ve bakım işlemlerini de teknikerlerin önemini günden güne arttıracaktır. Her sektör için mesleki eğitimin geliştirilmesi, kazanımları da arttıracaktır.     
Önder SÖNMEZ
Bilgisayar Mühendisi    
    
 

Bakmadan Geçme